Με συμβιβασμό έληξε η μάχη για το λαθρονομοσχέδιο στην Ιερά Σύνοδο.
Η Εκκλησία των μεν, που κινείται, πέρα από γλώσσες και εθνότητες, ζήτησε ,όπως ήθελαν οι δε, η Ελληνική Πολιτεία να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια, "βάσει της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού", και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι "απόψεις" των μητροπολιτών, που έχουν πατρίδα.
Με το θέμα της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς μετανάστες, το οποίο έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, ασχολήθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.
Η Ιερά Σύνοδος κατέληξε στα ακόλουθα:
"- Η εν ισχύι νομοθεσία δια της οποίας κυρώθηκε ο κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας προβλέπει τα σχετικά με την κτήση της Ελληνικής Ιθαγένειας, την απώλεια της Ιθαγένειας και την αρμοδιότητα επί θεμάτων Ιθαγένειας, καθώς και την απόδειξη της Ελληνικής Ιθαγένειας. Η θέσπιση και η κατά καιρούς τροποποίηση του Νόμου που αφορά την Ιθαγένεια, δεν προέβλεπε, ούτε και τώρα προβλέπει την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου. Είναι αρμοδιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, δια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά τον λόγο του Χριστού «απόδοτε τα του Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» (Μαρκ. ιβ/ 17).
- Η Εκκλησία είναι αρμοδία να καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους, με τους οποίους αποδέχεται αλλοδόξους και αλλοεθνείς στο δικό της εκκλησιαστικό πολίτευμα, δια του Βαπτίσματος, και να χορηγεί σε αυτούς την Χάρη του Θεού δια των Μυστηρίων και ιδιαιτέρως δια του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ενέταξε στους κόλπους της πολλούς αλλοδαπούς και αλλοεθνείς, κατόπιν αιτήσεώς τους και κατηχήσεως, τους οποίους έκτοτε θεωρεί ομότιμα και ισότιμα μέλη της, δεδομένου ότι η Εκκλησία κινείται πέρα από γλώσσες και εθνότητες και είναι η ενότητα των πάντων.
Συγχρόνως, οι κατά τόπους Μητροπολίτες και Ιερείς, μετά ζήλου και αγάπης αντιμετωπίζουν το θέμα των μεταναστών, και ανταποκρίνονται στις υλικές ανάγκες τους, ακόμη και των αλλοδόξων, διότι εφαρμόζουν τον λόγον του Κυρίου: «επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με, ησθένησα και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με» (Ματθ. κε/ 35).
Ο Νόμος περί Ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα.
Γι' αυτό η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η Ελληνική Ιθαγένεια. Συγχρόνως όμως πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το μεταναστευτικό πρόβλημα, βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, αλλά και της ευαισθησίας και της ιδιαιτερότητος ορισμένων περιοχών της Πατρίδος μας, και τις ενδεχόμενες κοινωνικές επιπτώσεις στο σύνολο του πληθυσμού.
- Οι κατά τόπους Μητροπολίτες, καίτοι βεβαίως δεν αμφισβητούν την νομοθετική αρμοδιότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε τέτοια ζητήματα, ούτε και την ιδιοποιούνται, έχουν αίσθηση της αποστολής τους ως Ποιμενάρχες. Γι' αυτό αφενός μεν τηρούν τις εντολές του Χριστού για την αγάπη προς πάντας, αφετέρου δε γνωρίζουν και τις επί μέρους εθνικές και κοινωνικές ευαισθησίες, οπότε οι απόψεις τους πρέπει να συνυπολογίζονται για την αντιμετώπιση τέτοιων κρισίμων θεμάτων".
Πηγή ΑΠΕ
Το μοναστήρι να είναι καλά...και τα Έθνη και τους Λαούς, ποιος τα λογαριάζει...αιώνες τώρα , ακόμα και εμείς οι μη άγιοι το καταλάβαμε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μαγαζί της Σωτηρίας να είναι καλά...
Αμ υπάρχει Θεός βλέπει όμως, και δεν είναι ούτε χριστιανός, ούτε μουσουλμάνος, ούτε δεν ξέρω εγώ τι...
υπάρχει Θεός και βλέπει...
Κάνετε μεγάλο λάθος Μητροπολίτες, η νομοθετική αρμοδιότητα της Βουλής πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων άλλως έχετε και παραέχετε λόγο γιατί πρώτα και πάνω απ΄ όλα είσαστε Έλληνες πολίτες και όχι διεθνιστές θρησκευόμενοι στο όνομα του Ιησού. Πληρώνεστε από τα Ταμεία του ελληνικού Κράτους και η περιουσία που έχετε ανήκει στην Εκκλησία δηλαδή σε όλο το Ελληνικό χριστιανικό Έθνος. Έχετε ιερά υποχρέωση να υψώσετε τον λόγο και να αντισταθείτε στην επιχειρούμενη ισλαμοποίηση της Ελλάδας. Ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο γιατί και ο Ιησούς πήρε το φραγγέλιο και καθάρισε τον Ναό σπό την κόπρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει ότι δεν καταλαβαίνει και ότι τάχα τον ενδιαφέρει μόνο η αγαθοεργία, ενώ συνεργάζεται με τον ύπουλο εχθρό που ήδη βρίσκεται μέσα από τα τείχη και "η άλωση της Πόλης" είναι θέμα χρόνου. Θα επαναληφθεί πάλι η Ιστορία με το Ιερατείο που προτιμούσε το τουρκικό φέσι από την παπική τιάρα.
Κρατάει χαμηλά το βλέμμα του γιατί δεν τολμάει να κοιτάξει κατάματα τον Έλληνα. Έσσετ' ήμαρ.
ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΑΛΙΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4209:-q-q&catid=13
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε: «Είμαι ευγνώμων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος οδήγησε τα βήματα μου και να δω το τεράστιο και άξιο κοινωνικό έργο, που επιτελείτε από την Εκκλησία της Ελλάδος...Είδα στα μάτια των ανθρώπων τον πόνο, αλλά και την ανακούφιση από την θαλπωρή της Εκκλησίας. Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου, στον Αρχιεπίσκοπο για αυτήν την Χριστιανική πρωτοβουλία να περιθάλψει τους ενδεείς αδελφούς μας», συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Κλείνοντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τόνισε: «Η Εκκλησία δείχνει το σεβασμό προς το ανθρώπινο πρόσωπο και την αξιοπρέπεια, με αγάπη και διακριτικότητα χωρίς να ταπεινώνει και να εξευτελίζει τους συνανθρώπους μας. Αποχωρώ συγκλονισμένος, από αυτά που είδα και έζησα».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι διαφορετικό να κάθεσαι από τον καναπέ του σπιτιού σου και τις τηλεοράσεις, και είναι διαφορετικό να έρχεσαι εδώ να ζεις μ΄ αυτούς τους ανθρώπους και να καταλαβαίνεις το πραγματικό νόημα της ζωής και της Εκκλησίας».
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του, προς τον Αρχιεπίσκοπο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μ.Κ.Ο «Αλληλεγγύη» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.
Επίσης, ενημερώθηκε για το φιλανθρωπικό έργο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη, τον κ. Δήμτσα και τον κ. Σκιαδά και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αρχιμ. Γαβριήλ Παπανικολάου.
Τέλος, στα συσσίτια καθημερινά, 365 μέρες το χρόνο, μοιράζουν 1.600 μερίδες φαγητού σε αστέγους, αλλοδαπούς, εξαρτημένους από ουσίες και άπορους και γίνεται λεπτομερής καταγραφή των επωφελούμενων ατόμων από την Αρχιεπισκοπή και την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη».