Η διπλωματία της υποκρισίας και του ψεύδους εν δράσει
του Κώστα Μπετινάκη
Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, φρόντισε το US Department Of STATE στην ιστοσελίδα του (Diplomacy in Action) να ενημερώσει: 2009 Human Rights Report: Greece
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2009/eur/136034.htm
Το Στέητ Ντηπάρτμεντ, το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε –ως είθισται κάθε χρόνο- την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Λάθος, όταν λέμε παντού εξαιρούνται οι ΗΠΑ. Εκεί όπως είναι τοις πάσι γνωστό, ζουν όλοι οι καλοί καγαθοί, που περίσσεψαν από τον Παράδεισο.
Έβαλα στο ψαχτήρι του google: «έκθεση για ανθρώπινα δικαιώματα ΗΠΑ» και μου έβγαλε τον κατάλογο όλων των χωρών, που περιλαμβάνονται στο «ποινολόγιο» του Στέητ Ντηπάρτμεντ. ΗΠΑ πουθενά.
Ξανάβαλα, «Ανθρώπινα Δικαιώματα ΗΠΑ» και βγήκε ένα «παρατηρητήριο» το «Human Rights Watch» που στο κεφάλαιο ΗΠΑ, περιλάμβανε:
ΗΠΑ: Έκκληση να τερματιστεί στις στρατιωτικές επιτροπές υποθέσεις εναντίον ανήλικων στρατιωτών.
Υεμένη/ΗΠΑ: Λαμβάνονται μέτρα να μειωθούν τραγωδίες από αεροπορικές επιδρομές σε αντιτρομοκρατικές επιδρομές.
ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα να απαγορευθούν οι νάρκες. (Στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ η στην Κορέα;)
Μπλα, μπλα, μπλα! Κουβέντα για την ταμπακέρα.
Όλες οι παραπομπές είναι στην ίδια ιστοσελίδα. Που περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα καλά που προτείνουν οι ΗΠA, βγάζοντας πάντα την ουρά τους απέξω, και αναμασάει η καλή ΜΚΟ, προφανώς που χρηματοδοτείται από τον κορβανά της αμερικανικής κυβέρνησης.
Μια άλλη παραπομπή είναι για το Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Κονέτικατ. Πρόκειται για την ανακοίνωση ενός συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε (;) στις 22-24 Οκτωβρίου 2009, αλλά υπάρχει μόνο το πρόγραμμα του συνεδρίου και όχι οι ομιλίες, ή τα συμπεράσματά του.
Διάβασα πάντως, πως η διάσκεψη για «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις ΗΠΑ» στο Πανεπιστήμιο του Κονέτικατ, θα ασχολείτο με το πως «οι διεθνείς νόμοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και θα κάνει προτάσεις για το μέλλον».
Έχω στείλει μήνυμα στην διεύθυνση που ανέφερε το πρόγραμμα και ελπίζω να πάρω απάντηση.
Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, στα τέλη του 1990, έδειξε πως μόλις το 4% των Αμερικανών πολιτών μπορούσαν να αναφέρουν έστω κι ένα δικαίωμα που αναφερόταν στην Διακήρυξη των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Μετά την τραγωδία της 11/9 και την εφαρμογή των μέτρων που έθεσαν στο περιθώριο πολλές πολιτικές ελευθερίες και νομικά δικαιώματα, έγινε φανερό πως οι Αμερικανοί πολίτες δεν αντέχουν πλέον στην χρονίζουσα απομόνωσή τους από το διεθνές σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να αναφέρουμε μερικά ζητήματα που αποτελούν καθημερινά προβλήματα που ωστόσο δεν γίνεται καταγραφή από τους χαρτογιακάδες που ζουν δίπλα στους «trigger happy» (ευτυχισμένους με τη σκανδάλη) αστυνομικούς και μεθοριακούς φρουρούς.
Τι ακολουθεί; Εκπαιδεύουν κρυφά αστυνομικούς για την εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Το γράφουν οι εφημερίδες του συρμού. Ο στρατός κάνει μπλόκα ελέγχου σε όλη τη χώρα, από το Τέξας ως την Καλιφόρνια. Από το Μίσιγκαν ως τη Φλόριντα. Εκπαιδεύουν ανοικτά στο NLE09 με τη FEMA(Ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ που έγιναν από 21 – 31 Ιουλίου ’09 με αποκλειστικό θέμα την «προστασία από την τρομοκρατία»), όπως καταγγέλλει και ο Αλεξ Τζόουνς από τον «Πλανήτη Φυλακή» http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2714
Έτσι διάφορες κοινωνικές οργανώσεις στις ΗΠΑ, καλούν τους πολίτες της Μέκκας της Δημοκρατίας, να προσφεύγουν στα πολιτειακά δικαστήρια και τους άλλους οργανισμούς προκειμένου να υπερασπιστούν την διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αλλά τι υποκρισία κρύβεται πίσω από τις ετήσιες προγραφές του Στέητ Ντηπάρτμεντ, φαίνεται και από το γεγονός, ότι οι αρμόδιες αμερικανικές πρεσβείες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αφού δεν έχουν ενημερώσει για τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί διεθνώς εναντίον της παρέας του Τζορτζ Μπους του νεότερου που έχει αιματοκυλίσει τόσο κόσμο.
Ο καθηγητής Francis A. Boyle της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, με διάβημά του στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστήριου της Χάγης, έχει ζητήσει να παραπεμφθούν οι αμερικανοί πολίτες George W. Bush, Richard Cheney, Donald Rumsfeld, George Tenet, Condoleezza Rice, and Alberto Gonzales.
Η κατηγορία: εγκληματική πολιτική και πρακτική, που εφάρμοσαν με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί τα πάνδεινα περίπου 100 ανθρώπινες υπάρξεις. «Ο όρος αποτελεί ευφημισμό για την εξαφάνιση από προσώπου γης ανθρώπων που υπέστησαν αποτρόπαια βασανιστήρια. Οι εντολές που έδωσαν οι κατηγορούμενοι συνιστούν Εγκλήματα εναντίον της Ανθρωπότητας και παράβαση της Σύμβασης της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ της Χάγης».
Με την προσφυγή του ο αμερικανός καθηγητής, έχει ζητήσει να αρχίσει ανάκριση για τους κατηγορούμενους βάσει του άρθρου 15/1 της σύμβασης –παρόλο που οι ΗΠΑ δεν την έχουν υπογράψει. Αλλά ούτε η Ουγκάντα την είχε υπογράψει κι όμως προσήχθησαν στο δικαστήριο πολιτικοί αξιωματούχοι κατηγορούμενοι για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αφρικανική αυτή χώρα.
Επίσης πολλά από τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται, διεπράχθησαν με τις εντολές των κατηγορούμενων σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Βασισμένο το ΔΠΔ στην εξαιρετική έργο για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή, γνωρίζετε πολύ καλά από προσωπική εκτίμηση τον τρόμο που γνώρισαν τα άτομα που υποχρεώθηκαν να εξαφανιστούν και τα βασανιστήρια στα οποί ακατόπιν υποβλήθηκαν. Σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές και εδώ στις ΗΠΑ, περί τα 100 άτομα έχουν εξαφανιστεί, και ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους. Η ζωή τους –αν είναι ακόμα ζωντανοί- βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Δυστυχώς η νέα διακυβ΄ρνηση του προέδρου Ομπάμα, και μέσω δημόσιας δήλωσης του υπουργού Δικαιοσύνης Eric Holder, δεν σκοπεύει να διεξάγει έρευνα για τις κατηγορίες αυτές.
Μάλιστα η νέα διακυβέρνηση Ομπάμα έχει διακηρύξει δημόσια ότι θα συνεχίσει την πολιτική των κατηγορούμένων της «extraordinary rendition» που αποτελεί τον ευφημισμό των εξαφανίσεων και βασανισμών πολιτών».
Και ο καθηγητής Φράνσις Μπόυλ ζητάει «να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορούμενους –μέλη της προηγούμενης αμερικανικής διακυβέρνησης».
Η προσφυγή στο ΔΠΔ εναντίον της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην οποία συμπεριλαμβάνεται η προϊσταμένη του Στέητ Ντηπάρτμεντ υπουργός, αποδεικνύει την ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των εκθέσεων που συγγράφουν οι χαρτογιακάδες του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για να καλύψουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατάζει η αμερικανική πολιτική ηγεσία στα όργανά της.
Όλοι θυμούνται το θόρυβο που είχαν ξεσηκώσει οι ΗΠΑ με τα παπαγαλάκια τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα και στην χώρα του πράκτορα της CIA Δαλάι Λάμα ενόψει των Ολυμπιακών του Πεκίνου, στους οποίους πάντως σπόνσορες ήταν πάρα πολλές αμρικανικές επιχειρήσεις.
Κι όμως η Κίνα, είναι η χώρα που είχε εκδώσει το αρχείο των παραβιάσεων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, απαντώντας στις ετήσιες κατηγορίες του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Τότε, ένα από τα θέματα που είχαν επισημανθεί ήταν η ετήσια αύξηση της φτώχιας στην Μέκα του καπιταλισμού.
Αναρωτιέμαι τι θα γράφει η φετεινή έκθεση των Κινέζων, με τα χάλια της αμερικανικής οικονομίας.
Πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείο Γεωργίας, έδειχναν ότι περισσότερα από 12 εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες ανησυχούσαν για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Και ότι ο πληθυσμός των αστέγων βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
Ας είναι καλά η FED που τυπώνει αβέρτα χαρτονομίσματα.
http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/a/u/0/6seUQ7sZACA
ΑπάντησηΔιαγραφήdeite ayto