Κάποιος άσχετος ή βαλτός, μου έστειλε μήνυμα, «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ», και μου γράφει:
«Το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των διακοπών γνώρισα έναν Τρικαλινό που έζησε έξω, πολύ σοβαρό άνθρωπο και βλάχο εκ καταγωγής».
Εισαγωγή άψογη. Είναι του στυλ, «Κάποιος ,Κάπου ,μου είπε Κάτι να σας πω»
Μόνο ,που πρέπει να πιστέψουμε το «Κάτι», διότι η «ανώνυμη», αλλά «έγγυρη» πηγή, είναι «πολύ σοβαρός άνθρωπος» και «Βλάχος εκ καταγωγής».
Καλά !
Ας έλεγε τουλάχιστον, α-Ρωμούνος, και θα του δίναμε την βάση.
Τι έμαθε λοιπόν, ο «άνθρωπός» μας ,από τον «βλάχο εκ καταγωγής», που «είναι πολύ σοβαρός άνθρωπος»;
«Ο άνθρωπος, μου είπε ότι βλάχοι ονομάστηκαν οι ανθρώποι που ήρθαν εδώ από τη Μολδοβλαχία και δεν ήταν Ελληνικά φύλα, αλλά κατακτήθηκαν πολιτιστικά και γλωσσικά αλλά και πολλά Ελληνικά φύλα τα οποία γιά να γλυτώσουν από τους Τούρκους μετά την Άλωση μετακινήθηκαν προς τη Ρουμανία».
Λοιπόν, ο «σοβαρός άνθρωπος», αποδεικνύεται χαφιές της Εβραιορουμανικής προπαγάνδας. Στο βάθος, φαίνεται το «πριγκιπάτο της Πίνδου» του Μουσολίνι.
Ανοησίες, που ούτε ο Βαιγκάν δεν έγραψε.
Όλοι αυτοί δεν έχουν βρει ούτε μισό στίχο από α-ρωμούνικο λαϊκό τραγούδι, για «την κάθοδο», από τα Καρπάθια στην Πίνδο.
Χαφιές, λοιπόν η «πηγή».
Κανείς δεν ήρθε εδώ από τη Μολδοβλαχία.
Η α-Ρωμούνοι του ελληνικού χώρου, είναι οι αγρότες της ελληνικής υπαίθρου ,που ανέβηκαν στο Βουνό, όταν άρχισαν οι «Επιδρομές των Βαρβάρων».Το φαινόμενο αυτό, το βρίσκουμε σε όλη την Ρωμαική αυτοκρατορία, όπου οι «νησίδες» που επιβίωσαν, έγιναν Ρωμανίες.
Οι «Βλάχοι» της Βαλκανικής, είναι οι ντόπιοι πληθυσμοί. Ντόπιοι στην Βοσνία, Ντόπιοι στο Μαυροβούνιο, Ντόπιοι στην Σερβία, Ντόπιοι και στην Ελλάδα.
Οι αγράμματοι γεωργοί της ελληνικής υπαίθρου γνώριζαν για τον δημόσιο βίο της λατινικές λέξεις, και για τον ιδιωτικό τις ελληνικές.
Είναι αλήθεια, ότι αρκετές οικογένειες, μετακινήθηκαν επι της εποχής των Φαναριωτών Ηγεμόνων, προς την Μολδοβλαχία.
Επίσης μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης, υπήρξε μαγάλη διασπορά Ελλήνων α-Ρωμούνων στην Βαλκανική, που ανεμίχθηκαν με τους Βοσκούς Τσίντσαρους της Μακεδονίας.
Οι Τσίντσαροι, είναι οι απόγονοι των ντόπιων στρατιωτών της 5ης λεγεώνας ,που είχαν εγκατασταθεί σε στρατιωτικά κτήματα πέριξ του άξονα της Εγνατίας οδού.
Στην πλειοψηφία τους, οι στρατώτες της 5ης λεγεώνας, ήταν Ελληνες, από την Μακεδονία ,την Ήπειρο, την Θράκη και την Θεσσαλία.
Επομένως, ο επιστολογράφος μας, είτε είναι ένας «φιλόδοξος άσχετος», που έφαγε το «αλαφουζόλ» που του σέρβιραν, είτε είναι, ένας «επαγγελματίας» χαφιές.
Αν είναι άσχετος να αρχίσει να διαβάζει.
Αν είναι χαφιές, να πάει σε «άλλη παραλία» με το….. κουβαδάκι του.
Σπύρος Χατζάρας
ΦΙΛΕ ΣΠΥΡΟ ΧΑΤΖΑΡΑ
ΕΠΕΙΔΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΔΕ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΛΗΜΑ ΤΗΣ-ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΘΕΝΤΕΣ ΩΣ ΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ-ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ- ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΕΛΛΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ Μ.ΑΣΙΑ, ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΙΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΑΚΙΑ ,WALACHEN ΣΤΗΝ Ν. ΓΕΡΜΑΝΙΑ,WELSCH ΣΤΗΝ Β.ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΒΕΤΙΑ, WALLAIS ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ,WALLONS ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ,WALES ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ. ΠΑΝΤΟΥ Η ΡΙΖΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΦΥΛΑΚΕΣ.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΩ
------------
Οι Βλάχοι της Ελλάδας δεν αυτοαποκαλούνται με αυτό το όνομα (βλάχοι) στη γλώσσα τους, αλλά με το Αρμάνοι, λέξη που παράγεται από το Romanus (Ρωμαίος Πολίτης):Αρμάνου [Armanu-ar(o)manu(s)-α+romanus]-Προεύλευση της λέξης "Βλάχος"
Από το λατινικό villicus που ήταν για τους Ρωμαίους ο αγρότης.
Οσο για τους Τσιντσαρους,Τσίντσαροι: βλάχοι Σερβίας-Σκοπίων. Η ονομασία εικάζεται πως προέρχεται από το λατινικό quinquarius (πέντε=quinque στην λατινική-τσιντσι στα βλάχικα) κατάλοιπο της πέμπτης Ρωμαικής λεγεώνας των παλεμάχων Μακεδόνων.
Οι Βλάχοι της Ελλάδας δεν αυτοαποκαλούνται με αυτό το όνομα (βλάχοι) στη γλώσσα τους, αλλά με το Αρμάνοι, λέξη που παράγεται από το Romanus (Ρωμαίος Πολίτης):Αρμάνου [Armanu<Ar(o)manu(s)<α+Romanus] Η ονομασία αυτή σχετίζεται με το διάταγμα του Καρακάλα (Edictum Antoninianum), 212 μ.Χ., με το οποίο γενικεύτηκε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη σε όλους τους κατοίκους των Ρωμαϊκών επαρχιών (Romanus cives).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροεύλευση της λέξης "Βλάχος"
Από το λατινικό villicus που ήταν για τους Ρωμαίους ο αγρότης.
Οσο για τους Τσιντσαρους,Τσίντσαροι: βλάχοι Σερβίας-Σκοπίων. Η ονομασία εικάζεται πως προέρχεται από το λατινικό quinquarius (πέντε=quinque στην λατινική-τσιντσι στα βλάχικα) κατάλοιπο της πέμπτης Ρωμαικής λεγεώνας των παλεμάχων Μακεδόνων.
ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΦΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ ΒΛΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΥΛΑΓΟΣ,ΔΗΛ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΟΠΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή