23/6/10

Ο περιφερόμενος πλασιέ της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης σήμερα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη

Νέο-οθωμανικό και νέο-ραγιάδικο συνέδριο στην Αδριανούπολη, με «εμπιστοσύνη στο κοινό μέλλον και στο κοινό συμφέρον», για την «ενοικίαση» της Θράκης του Σπύρου Χατζάρα

Ο περιφερόμενος «πρωθυπουργός», από την Νέα Υόρκη , πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP). Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

Ταυτόχρονα ,σε άρθρο του στην «International Herald Tribune», που αναδημοσιεύθηκε στην «New York Times» και τους Financial Times, ο καθηγητής γεωπολιτικής του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών του Παρισιού, κ. Michael J. Strauss, γράφει, πως η ενοικίαση ελληνικού εδάφους θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο ώστε να σωθεί η Ελλάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «τα κράτη ορισμένες φορές ενοικιάζουν εδάφη τους το ένα στο άλλο και το αποτέλεσμα συνήθως εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές: η μία διευρύνει την περιοχή που μπορεί να χρησιμοποιήσει και η άλλη αποζημιώνεται οικονομικά, πολιτικά ή αλλιώς» και υποστηρίζει ότι, «η οικονομικά πάσχουσα Ελλάδα καλό θα ήταν να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό ως εναλλακτική λύση έναντι ορισμένων εκ των μέτρων που έχει λάβει και τα οποία δημιουργούν ταραχές».

«Η πρόταση που έκανε Γερμανός πολιτικός, να πουλήσει η Ελλάδα ένα - δυο νησιά της, δικαίως απορρίφθηκε. Η συνεπαγόμενη μεταφορά της εθνικής κυριαρχίας θα ήταν προβληματική. Κατά το παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις πώλησης εδαφών, ωστόσο τα τελευταία 150 χρόνια αυτού του τύπου επίσημες εκχωρήσεις έχουν δώσει τη θέση τους σε εκμισθώσεις γης και παρόμοιους διακανονισμούς, που αφήνουν ανέπαφη την εθνική κυριαρχία».
Σύμφωνα με τον Στράους, ο δανεισμός περιοχών είναι «μέθοδος που χρησιμοποιούν συχνά τα κράτη» για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Πρόκειται, όπως μας πληροφορεί, για αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αφού «ο ένας από τους συμβαλλόμενους αποκομίζει πολύτιμα κεφάλαια, ενώ ο άλλος αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμο ζωτικό χώρο». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα της Ουκρανικής ναυτικής βάσης της Σεβαστούπολης, η οποία έχει μισθώνεται στο Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, με αντάλλαγμα το ποσό των τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ανάλογες περιπτώσεις είναι και η Αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, η Διώρυγα του Παναμά και το Χονγκ Κονγκ.

ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Κοινά αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα ,καθώς και τις δυνατότητες συμπαραγωγής προϊόντων για τις αγορές της δύσης αναζήτησαν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες στο 1ο Περιφερειακό Οικονομικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αδριανούπολη την προηγούμενη Παρασκευή. Κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση του φόρουμ είχε το Προξενείο της Ελλάδος στην Αδριανούπολη, η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκίας(ΤΟΒΒ).Στη διοργάνωση αυτή συνεργάστηκαν επίσης το Επιμελητήριο Αδριανούπολης, ο Σύνδεσμος επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Χρηματιστήριο προϊόντων της Αδριανούπολης καθώς και το Ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη.
Στο forum, την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ.Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ομιλητής επίσης ήταν ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτυλίας κ.Μάρκος Μπόλαρης. Aπό την πλευρά της Τουρκίας την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας κ. Nihat Ergun.

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «υπάρχει βούληση για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, με την εμπιστοσύνη για το κοινό μέλλον και το κοινό συμφέρον», καθώς όπως είπε είναι ανεξάντλητοι οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει συνεργασία, για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση στηρίζει κάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση των επενδύσεων με την γειτονική χώρα, δημιουργώντας το ανάλογο περιβάλλον»

Στην παρέμβασή του ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης ανέφερε πως η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνάντησης των Πρωθυπουργών των δύο χωρών κ. Παπανδρέου και Ερντογάν που έγινε στην Αθήνα και κατέληξε σε 22 Μνημόνια Συνεργασίας. Είναι σημαντικό πως το γεγονός αυτό πραγματοποιείται στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στην πιο προωθημένη γεωγραφικά προς την Ευρώπη πόλη της Τουρκίας. Οι παράλληλες συναντήσεις επιχειρηματιών και πολιτικών επιβεβαιώνουν το κλίμα συνεργασίας.
Τα βήματα συνεργασίας που οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν πως η κρίση είναι μια πρόκληση για να ενεργοποιήσουμε το παραγωγικό δυναμικό μας. Εκφράζει ακόμη τη βούληση των Κυβερνήσεων των δύο χωρών όπως δηλώθηκε από τους Πρωθυπουργούς Παπανδρέου και Ερντογκάν για την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή με αμοιβαίο όφελος για τις δύο πλευρές. Η παρουσία πλέον των 200 επιχειρηματιών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων υποδηλώνει ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή ακόμη παρά την κρίση.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης σχετικά με το Forum και τα οφέλη που προέκυψαν από αυτό τόνισε: «Διαπιστώσαμε πως υπάρχει μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη από την Αδριανούπολη μέχρι το Τσανά- Καλέ κάτι το όποιο τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και δημιουργεί θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Αυτό γίνεται, γιατί οι τούρκοι επιχειρηματίες ζητάνε έντονα τη δυνατότητα συμπαραγωγής προϊόντων με την Ελλάδα τα όποια θα προωθούνται στις δυτικές χώρες. Θα πρόκειται δηλαδή για προϊόντα, τα όποια θα τελειοποιούνται στην Ελλάδα για εξαγωγές» Πιστεύουμε, πως με τη "Βελγική προεδρία θα υπάρξει μία αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, και έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να δίδουμε περισσότερες βίζες. Επίσης, θα ήθελα να πω πως από την τουρκική πλευρά επισημαίνεται το θέμα του δεύτερου τελωνείου διαμετακόμισης προϊόντων καθώς και το αίτημα περισσότερων αδειών διέλευσης φορτηγών από την Τουρκία προς τη δυτική Ευρώπη για τη διαμετακόμιση προϊόντων", προσέθεσε.

Οι Έλληνες και Τούρκοι πολιτικοί και επιχειρηματίες εξήραν τη στάση και το ενδιαφέρον της Προξένου της Ελλάδος στην Αδριανούπολη κας Παρασκευής Τζεβελέκη, ενώ στόχος είναι, η συνάντηση να γίνει θεσμός και να επαναληφθεί στην Ελλάδα, πιθανόν στην Κομοτηνή.


Το ρεπορτάζ για από την Ανδριανούπολη, ειναι από τον ΧΡΟΝΟ της Κομοτηνής.

1 σχόλιο:

  1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΤΟΙΜΑΣΑ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΞΕΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΦΤΗ ΜΕΤΕ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΠΙΒΟΥΛΗΣ ΕΦΑΔΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (ΑΡΘΡ. 135 ΠΚ)ηγουν ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ 'ΚΛΩΤΣΙΕΣ', ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ.
    ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΕΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΤΕ.
    ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ EMAIL ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΙΛΩ ΤΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ
    ΜΕ ΤΙΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή