Η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να ανέλθει στα 86 δολάρια το βαρέλι έως τα μέσα της δεκαετίας, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 10 δολαρίων ανά βαρέλι ή περίπου 13% από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η μέση τιμή εισαγωγής αναμένεται να ενισχυθεί από τα 77 δολάρια ανά βαρέλι αυτό το χρόνο στα 86 δολάρια ανά βαρέλι έως το 2015, όπως προκύπτει από τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η IEA.
Ωστόσο, η υπηρεσία προειδοποιεί ότι διατηρούνται οι ανησυχίες για την πιθανότητα επιστροφής σε περιβάλλον μεγαλύτερης μεταβλητότητας. Επίσης, υφίστανται αβεβαιότητες στη φυσική αγορά πετρελαίου, ιδιαίτερα αναφορικά με τον πραγματικό ρυθμό αύξησης της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές.
«Τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ε.Ε. και η ευρύτερη δραστηριότητα των χρηματιστηρίων φαίνεται πως θα παραμείνουν βασικοί παράγοντες επηρεασμού της μεταβλητότητας των τιμών τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει η IEA στην έκθεσή της.
Αρκετά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προσπαθούν να μειώσουν τα υψηλά κρατικά ελλείμματα. Ωστόσο, «οι παράγοντες αυτοί δεν έχουν καταφέρει να υποκαταστήσουν την πιο παραδοσιακή προσέγγιση της προσφοράς και της ζήτησης», τονίζει η IEA. Βουτιά 2% για το αργό μετά τα στοιχεία για τα αποθέματα
Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο μέχρι το 2015 και επιστροφή, το 2012, της ζήτησης για φυσικό αέριο στα προ διετίας επίπεδα αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με την έκθεση «Μεσοπρόθεσμες προοπτικές των αγορών πετρελαίου και φυσικού αερίου 2010» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Στη πρώτη συνδυασμένη έκθεση για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δύο αγορών, η IEA εκτιμά ότι, λόγω της επιβράδυνσης της κατανάλωσης στην Κίνα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συρρικνώνεται κάθε χρόνο, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να διαμορφωθεί η αύξηση της κατά μέσον όρο στο 1% το 2015, ή κατά 940.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, από 1,62 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (αύξηση
κατά 1,9%) το 2010. Η συνολική ζήτηση θα αγγίξει σε πέντε χρόνια τα 91,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με 86,39 εκατομμύρια φέτος. Αυτά περιλαμβάνονται στο «υψηλότερου αναπτυξιακού ρυθμού» σενάριο της IEA, το οποίο βασίζεται στις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για
ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,5% της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010 και μετά. Σε αυτό το σενάριο, η IEA αναμένει ότι η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αρχίσει να συρρικνώνεται από το 2011 και θα κυμανθεί κατά μέσον όρο στα 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από 5,38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σήμερα.
«Αν και καινούργια πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του ΟΠΕΚ θα αρχίσει να είναι διαθέσιμη από το 2014, αναμένουμε πιο στενά περιθώρια ισορροπίας παγκοσμίως, καθώς η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα θα υποχωρήσει κάτω από το 5% της παγκόσμιας ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές μετά από μια παρατεταμένη περίοδο σχετικής σταθερότητας των τιμών, τον περασμένο χρόνο», υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΙΕΑ.
Αναφερόμενος στο δεύτερο σενάριο, αυτό του βραδύτερου ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας (3%), ο επικεφαλής της IEA Νομπούο Τανάκα επεσήμανε ότι «μια μεγαλύτερη προσοχή στις αποδοτική χρήση πετρελαίου και στη διαφοροποίηση των καυσίμων για τις μεταφορές μπορεί να διατηρήσει την πλεονάζουσα παραγωγική
δυναμικότητα σε επίπεδα πλησιέστερα στα σημερινά 5 με 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και να οδηγήσει σε βραδεία αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ». Σε αυτό το σενάριο αναμένεται αύξηση 1%, κατά μέσον όρο, της ζήτησης, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 90 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015.
Και στα δύο σενάρια, αναγνωρίζεται ο ρόλος των εκτός ΟΟΣΑ πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην προσφορά - αναμένεται να ανέλθει στα 52,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2015, έναντι 51,5 εκατομμύρια βαρέλια το 2009 - και η πρωταρχική σημασία του κλάδου των μεταφορών στην ώθηση της ζήτησης.
Επιπλέον προσφορά φυσικού αερίου λόγω μη συμβατικών πηγών και LNG
Παρά το ότι αναμένεται επιστροφή, το 2012, στα επίπεδα του 2008 της ζήτησης για φυσικό αέριο στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη της ζήτησης στην Ευρώπη θα είναι βραδύτερη σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές. Αντιθέτως, η ισχυρή αύξηση της ζήτησης στην Κίνα αναμένεται να καταστήσει την ασιατική χώρα το μεγαλύτερο καταναλωτή φυσικού αερίου στον ΟΟΣΑ, εξαιρουμένων των ΗΠΑ.
Δύο τάσεις διαπιστώνονται στην έκθεση: ο συνεχιζόμενος ταχύς ρυθμός αύξησης του μη συμβατικού φυσικού αερίου, που έφερε τις ΗΠΑ επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη το 2009 και αφετέρου η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που σημαίνει ότι ένα νέο κύμα προσφοράς φυσικού αερίου θα φθάσει στις αγορές μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. «Αυτή η υπερπροσφορά ασκεί ισχυρές πιέσεις στις τιμές», είπε ο Νομπούο Τανάκα, επισημαίνοντας ότι οι τιμές σποτ για το φυσικό αέριο ήταν πολύ χαμηλότερες από
το ήμισυ των τιμών του αργού πετρελαίου για όλο το διάστημα του 2009.
Απαραίτητες οι καινούργιες επενδύσεις και τα καλύτερα στοιχεία
«Αν και οι προοπτικές για το φυσικό αέριο μοιάζουν σχετικά άνετες, δεν έχουμε τα περιθώρια για εφησυχασμό. Πρέπει να προχωρήσουμε σήμερα για καινούργιες επενδύσεις», είπε ο επικεφαλής της IEA. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για ανεπαρκή βάση πόρων, τόσο όσον αφορά το αργό πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο, αλλά για «έγκαιρες και επαρκείς επενδύσεις».
Το εύρος και η ποιότητα των στοιχείων για το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να βελτιώνεται, παρατήρησε ο Νομπούο Τανάκα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για το φυσικό αέριο, ιδιαιτέρως στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες. Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόσφατη απόφαση των εταίρων στην Κοινή Πρωτοβουλία για τα Στοιχεία στο Πετρέλαιο (JODI) να διευρύνουν τη δουλειά τους και στα στοιχεία για τις αγορές φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της IEA εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η καινούργια
προσπάθεια «θα βελτιώσει τα στοιχεία για το φυσικό αέριο, ώστε να είναι καλύτερα πληροφορημένες οι αγορές, να λαμβάνονται πιο έγκαιρα επενδυτικές αποφάσεις και να αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών».
Βουτιά σχεδόν 2% σημείωσε στις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη μετά την απροσδόκητη αύξηση των εμπορικών αποθεμάτων και τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας που έδειξαν μεγάλη πτώση στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου υποχώρησε 1,50 ή 1,9% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 76,35 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,017 εκατ. βαρέλια στα 365,122 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για πτώση κατά 1 εκατ. βαρέλια.
Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 0,762 εκατ. βαρέλια για να διαμορφωθούν στα 217,6 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 300 χιλ. Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, αυξήθηκαν κατά 287 χιλ. βαρέλια στα 156,9 εκατ. βαρέλια, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.
Την ίδια στιγμή τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν 33% το Μάιο για να διαμορφωθούν σε χαμηλά ρεκόρ, καθώς εκπνέουν τα κρατικά προγράμματα στήριξης της στεγαστικής αγοράς.
Οι πωλήσεις υποχώρησαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 300.000 που αποτελεί και το χαμηλότερο από 1963 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου