«Νέα μέτρα λιτότητας δεν πρόκειται να λάβουμε» δήλωσε κατηγορηματικό τρόπο προς τους πιστωτές της η νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Ο πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν όχι μόνο επέμεινε στο σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών αλλά απέκλεισε και τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων όπως ζητούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). «Στην Ουγγαρία βρίσκεται σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια πρόγραμμα λιτότητας. Και το είπαμε στους εταίρους μας ότι δεν μπορούν να συζητηθούν νέα μέτρα λιτότητας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας ,μετά την αποχώρηση του κλιμακίου του ΔΝΤ και της ΕΕ το οποίο εξέτασε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εν όψει της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του δανείου των 20 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το έκτο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η ουγγρική οικονομία μετά τον Νοέμβριο του 2008 από το κλιμάκιο των δανειστών της. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κλιμάκιο ΔΝΤ-ΕΕ και στη συντηρητική κυβέρνηση Ορμπάν επιδεινώθηκαν και οι επιτηρητές της ουγγρικής οικονομίας αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου Κρίστοφ Ρόζενμπεργκ εξήγησε ότι «η αποστολή θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον αλλά το ΔΝΤ δεν πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις του με τις ουγγρικές αρχές ώσπου να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές».
Προς το παρόν πάντως το ΔΝΤ κλείνει τη στρόφιγγα του δανεισμού.
Είναι γεγονός ότι για λίγους ακόμη μήνες, ως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν υπάρχει επιτακτική ανάγκη δανεισμού για την Ουγγαρία. Η ρήξη με τους δανειστές της όμως αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις αγορές. Ηδη χθες το φιορίνι έπεσε κατά 3%.
Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ δεν πείστηκε για την ανάγκη νέου φόρου επί των τραπεζών επισημαίνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την εφαρμογή του. Επίσης έκρινε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για το 2011 «αρκετά ασαφείς» ζητώντας νέα «μέτρα προσαρμογής»- δηλαδή, λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις.
«Ή φόρος στις τράπεζες ή λιτότητα» απάντησε λακωνικά ο ούγγρος υπουργός Οικονομίας εμμένοντας στην απόφαση επιβολής τραπεζικού φόρου. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για πρόσθετο βάρος αλλά επίσης ξέρουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα στο 3,8%το 2011».
O φόρος στις τράπεζες που προτείνει η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφέρει ως και 700 εκατ. φιορίνια Οι «δανειστές» όμως θεωρούν τη φορολόγηση των τραπεζών «μη βιώσιμο μέτρο το οποίο προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=17&artid=344163&dt=20/07/2010#ixzz0uQlLh6lC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου