7/7/10

Έχουν τρελαθεί τελείως

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ παριστάνουν τους «Πατριώτες» και τους «κοινωνικά δίκαιους».

Ο σοσιαλ-ληστής υπουργός Εργασίας κ. Luerdi , «στηλίτευσε» στη Βουλή τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς, εκφράζοντας την απορία του για τη θέση τους ότι το παρόν σύστημα (που κατέρρευσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ), είναι καλύτερο από προτείνεται με το νομοσχέδιο(του ΔΝΤ). «Αυτή είναι η αριστερή θέση;» διερωτήθηκε.
Ο κ. Luerdi , τόνισε (μεταξύ άλλων), ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε ανατροπές χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος. « Όταν η πατρίδα το χρειάζεται, θα το κάνεις χωρίς να υπολογίζεις πολιτικό κόστος», είπε, ο «πατριώτης» Luerdi, και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερο στην εφαρμογή από την ΝΔ.
«Η έπαρση ότι θα το εφαρμόζατε καλύτερα δεν πείθει, η έπαρση ότι κατά την εφαρμογή του θα ήσασταν καλύτεροι είναι τουλάχιστον αβάσιμη». Καλούμαστε να κάνουμε αλλαγές μέσα σε τρεις μήνες, οι οποίες δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια, υπογράμμισε ο σοσιαλ-ληστής υπουργός και πρόσθεσε: «Την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης δεν την προτείναμε, τη δεχτήκαμε στο πλαίσιο του συμβιβασμού»,

Η Ντόρα, (του θείου Μωυσή), ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής , ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το ασφαλιστικό. «Συμφωνώ με πολλές απ' τις διατάξεις, αλλά όχι με την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν τολμάτε να θίξετε προνομιακά ταμεία», είπε διαφωνούσα και πρόσθεσε ως κοινωνικά ευαίσθητη. «Δεν μπορεί οι αποφάσεις αυτές να μην συνοδεύονται από ένα πακέτο κοινωνικής στήριξης». Και ο (πατριώτης) Κιλτίδης, της Ντόρας είπε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνον νεοφιλελεύθερος. Το νομοσχέδιο είναι ανέντιμο πολιτικά, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων, με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά. Έχουμε τρελαθεί. Έχουμε τρελαθεί τελείως», παρατήρησε από την πλευρά της η τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ.Σακοράφα.
Την εκτίμηση ότι η χώρα δεν θα πτωχεύσει και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα γίνει ταχύτερα από ότι προβλέπεται, διατύπωσε παπαγάλος της Τραπεζικής Χούντας Μιχάλης Μασουράκης , σε εκδήλωση της Alpha Bank , στη Θεσσαλονίκη.
Η επιδείνωση της φερεγγυότητας της Ελλάδας, ωστόσο είναι ταχύτατη και η «αγορά» την αξιολογεί στο CCC. Οι τιμές των credit default swaps , δείχνουν ότι η αγορά θεωρεί πιθανότερη τη χρεοκοπία της Ελλάδας από την κανονική εξυπηρέτηση των χρεών της.
Η Ελλάδα έχει γίνει, η δεύτερη πιο ριψοκίνδυνη χώρα του κόσμου για τους ομολογιούχους όπως επισημαίνουν οι Financial Times. Τα 5ετή CDS έκλεισαν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου στις 1.003,40 μονάδες, με τις πιθανότητες χρεοκοπίας στο 55,6%. Με βάση τις τιμές των CDS, φαίνεται ότι η αγορά τοποθετεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο CCC, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την αξιολόγηση BB+ που δίνει στη χώρα η Standard & Poor’s.

Ο κ. Μασουράκης προέβλεψε ότι η ανάκαμψη θα έρθει πιθανώς από τα μέσα του 2011, με αποτέλεσμα η ύφεση να μην είναι τόσο δραματική όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα σταθερότητας, υπεραμύνθηκε της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, μίλησε για πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία, όπου η προσαρμογή μας γίνεται με τρόπο βίαιο και εν πολλοίς ασυνάρτητο αλλά υποστήριξε, πως εάν σαν χώρα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά το (ασυνάρτητο) μνημόνιο, στο τέλος της κρίσης η ελληνική οικονομία θα είναι ισχυρότερη και κατέληξε αναφέροντας ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι αλλαγές» και ότι «καμία κοινωνία δεν μπορεί να ζει με δανεικά».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης, ( και της Ψωρο-ελίτ), για υπογραφή του μνημονίου, τονίζοντας ότι, «ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και έπρεπε να γίνει, για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών».

Το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού, ( ένα από τα κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών), ανήλθε στο 5,2% τον Ιούνιο, από 0,5% που είχε διαμορφωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 09 – Ιουνίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 08 – Ιουνίου 09, ενισχύθηκε κατά 2,7%, έναντι αύξησης 2,4% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Και ο Εβραίος καθηγητής του Χάρβαρντ Kenneth Rogoff, που ήταν επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θεωρεί απίθανη την επιτυχία του «ελληνικού εγχειρήματος» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και λέει ,πως θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της άμεσα.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%.
Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,5% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

Σπύρος Χατζάρας

2 σχόλια: