7/7/10

Τα αμερικάνικα ελλείμματα δεν μετράνε

Το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ έληξε στις 30 Ιουνίου και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Κέντρου Προτεραιοτήτων Προϋπολογισμού και Πολιτικής», που έχουν δημιουργήσει οι πολιτειακές κυβερνήσεις, το έλλειμμα του προϋπολογισμού των πολιτειακών κυβερνήσεων φτάνει τα 200 δισ. δολ. για το λήξαν οικονομικό έτος. Εξ αυτών, μόνο της Καλιφόρνια το έλλειμμα ειναι 54,6 δισ. δολ. (ποσοστό GDP 64,5%!) και της Ν. Υόρκης 21 δισ. δολ. Συνολικά 34 Πολιτείες -από τις 50- εμφάνισαν έλλειμμα άνω του 20%
Για το νέο οικονομικό έτος, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, το έλλειμμα των Πολιτειών θα μειωθεί (Βάσει προυπολογισμού) στα 180 δισ. πράγμα που σημαίνει ότι οι 50 πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα εμφανίσουν κατά μ.ο. δημοσιονομικό έλλειμμα 16,9%! Στον αντίποδα, η Νεβάδα θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα (56,6% του GDP ) και θα ακολουθήσει το Νιου Τζέρσεϊ (37,4%), το Ιλινόις (36,1%), η Αριζόνα (35,3%) και το Μέιν (32,1%).

«Οι Πολιτείες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές και αυξήσεις φόρων, όπως ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία», λένε οι παπαγάλοι των «αγορών» στο Bloomberg αλλά προβλέπουν ότι οι πολιτειακές κυβερνήσεις δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτό τον κύκλο όπως έκαναν στο παρελθόν, καθώς οι δημοσιονομικές τρύπες είναι υπερβολικά μεγάλες αφού για πρώτη φορά από το 1962, οι φόροι από τις πωλήσεις και τα κέρδη υποχώρησαν για πέντε διαδοχικά τρίμηνα έως το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με το Nelson A. Rockefeller Institute of Government.

Οι πολιτειακές κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν τη φορολογική πολιτική, να κόψουν συντάξεις του Δημοσίου και να περικόψουν κοινωνικές δαπάνες ακόμα και στο χώρο της υγείας, εάν θέλουν να καθιερώσουν μακροπρόθεσμα σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, λέει η πρώην κυβερνήτης του New Jersey Christine Todd

Την ίδια ώρα ο Εβραίος καθηγητής του Χάρβαρντ Κ. Rogoff , μιλώντας σε συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, εκτίμησε ότι η κινεζική αγορά ακινήτων είναι φούσκα, προειδοποιώντας ότι οι επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα είναι απρόβλεπτες. «Απαιτείται μεγάλη προσαρμογή στην Κίνα και η αγορά ακινήτων είναι ο πιο άμεσος στόχος», είπε ο Rogoff,.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δέχτηκε 346 τόνους χρυσού ως αντάλλαγμα για ρευστότητα 13 δισ. δολ σε συνάλλαγμα, κατά το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, δείχνει η τελευταία της ετήσια έκθεση.

Σε αυτά τα swaps, μια εμπορική τράπεζα πουλά το χρυσό της στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, συμφωνώντας να τον επαναγοράσει (φθηνότερα;) αργότερα. Τέτοιες συναλλαγές δεν αναφέρονταν στα έγγραφα κατά τα τελευταία χρόνια, κάτι που θεωρείται ενδεικτικό της προσπάθειας των τραπεζών να εξασφαλίσουν ρευστότητα από πηγές άλλες της διατραπεζικής αγοράς.

Τα swaps του χρυσού εμφανίζονται για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο και δείχνουν σημαντική αύξηση τον Ιανουάριο, όταν η ελληνική κρίση προκαλούσε πλέον σοβαρή αναταραχή στις αγορές.

Σπ.Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου