Τρόικα: Πείτε μας πόσοι απολύονται από το Δημόσιο!
Πηγή http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-11-16-23-34-57-2010111630443
Ανοικτά αμφισβητεί πλέον η τρόικα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να «διορθώσει πορεία» στην εφαρμογή του μνημονίου, με μέτρα οριζόντιων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και απαιτεί να παρουσιασθεί άμεσα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του διεθνούς δανείου, ένα σαφές πρόγραμμα εξοικονόμησης, που θα περιλαμβάνει και εκτεταμένες απολύσεις από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η τρόικα έχει σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο Παπακωνσταντίνου για εξοικονόμηση τουλάχιστον 3,5 δις. ευρώ το 2011 χωρίς απολύσεις υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, επισημαίνοντας στις μέχρι στιγμής συνομιλίες ότι:
1. Το έλλειμμα του 2010 δεν αναμένεται από τους «τροϊκανούς» ότι θα διαμορφωθεί εντός του ορίου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή μέχρι 9,5% του ΑΕΠ. Αντίθετα, οι προβλέψεις για την απογοητευτική πορεία των εσόδων οδηγούν τα στελέχη της τρόικας στην πρόβλεψη, ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει, ίσως και αρκετά, το 10%, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη εξοικονομήσεων το 2011. Τα στελέχη της τρόικας θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τον κίνδυνο να διαπιστωθεί η απόκλιση στην επόμενη αξιολόγηση της οικονομίας, ενόψει της καταβολής της τέταρτης δόσης του δανείου, επειδή αυτό φοβούνται ότι θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα σταθεροποίησης.
2. Επί πλέον, η μέχρι στιγμής απογοητευτική πορεία των φορολογικών εσόδων θέτει σε αμφισβήτηση και τις προβλέψεις για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011, δημιουργώντας σοβαρή αβεβαιότητα για την επίτευξη των στόχων, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων. Στην ήδη προβληματική εξίσωση ήλθε να προστεθεί και η βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση το 2010, η οποία πιθανόν να ανατρέψει τις προβλέψεις του μνημονίου για το ρυθμό συρρίκνωσης του ΑΕΠ και το 201, δημιουργώντας την ανάγκη πρόσθετων περικοπών στις δαπάνες.
Η πίεση της τρόικας έγινε αισθητή και στο χθεσινό Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών έγινε δεκτός από τους ομολόγους του με αρκετή επιφυλακτικότητα, ενώ ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και είναι πιθανό να μην αποδεσμεύσει η Βιέννη την επόμενη δόση του δανείου (αργότερα η δήλωση «διορθώθηκε» ελαφρώς, αλλά οι εντυπώσεις έμειναν…).
Σύμφωνα με πληροφορίες του “S10”, η τρόικα, μετά την πρώτη καταγραφή των απόψεων της κυβέρνησης, που γίνεται αυτή την εβδομάδα, προσανατολίζεται να ζητήσει συγκεκριμένο πλάνο μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς του και τις ΔΕΚΟ του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ζητείται συγκεκριμένο πλάνο για το κλείσιμο «άχρηστων» οργανισμών του στενού δημόσιου τομέα, με κατάργηση μόνιμων θέσεων και απόλυση προσωπικού, αλλά και να περιορισθούν οι μετατάξεις από προβληματικές ΔΕΚΟ στο στενό δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξουν απολύσεις. Επιπλέον, ζητούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον αριθμό των συμβασιούχων που θα απομακρυνθούν με τη λήξη των συμβάσεών τους, αλλά και σαφείς προβλέψεις για τη μείωση της απασχόλησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, με την «εκκαθάριση» τουλάχιστον 4.000 δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, μέσω του Καλλικράτη.
Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις, επισημαίνοντας ότι δεν κρύβονται μόνο πολιτικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι, αλλά και οικονομικοί: πέρα από τη μείωση της τελικής ζήτησης στην οικονομία, από την απότομη αύξηση της ανεργίας, το σοκ που θα προκληθεί από τις απολύσεις εκφράζονται φόβοι ότι θα επιδεινώσει επικίνδυνα το κλίμα στην οικονομία, βυθίζοντας τη χώρα σε πολύ βαθύτερη ύφεση.
Αυτή η πιθανή εξέλιξη θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετήσει μακροπρόθεσμα το χρέος. Είναι ενδεικτικό, ότι στις αναλύσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που έχουν γίνει από το ΔΝΤ, εκτιμάται ότι στην περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης πέσει 1% χαμηλότερα από τη βασική πρόβλεψη, το χρέος το 2013 θα εκτοξευθεί από το 144% του ΑΕΠ στο 155%. Αυτές οι προβλέψεις είχαν γίνει πριν διαπιστωθεί, μετά τις τελευταίες αναθεωρήσεις, ότι το χρέος ήδη από το 2010 θα φθάσει το 144% του ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, μια βαθύτερη ύφεση θα μπορούσε να εκτοξεύσει το χρέος στο 180% του ΑΕΠ το 2013, οδηγώντας σε οριστική χρεοκοπία της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση, παρότι από καιρό εξετάζει σενάρια απολύσεων στο Δημόσιο, γνωρίζοντας ότι αργά ή γρήγορα η τρόικα θα άνοιγε αυτή τη συζήτηση, θα επιχειρήσει μέχρι τέλους να αποφύγει το «πικρό ποτήρι» των μαζικών απολύσεων.
Κυβερνητικά στελέχη λένε, ότι δεν έχει λογική να επιδιωχθεί μια βραχυπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος το 2011 με τέτοιο τρόπο, που μακροπρόθεσμα θα εκτροχιάσει κάθε προσπάθεια ελέγχου του χρέους. Όμως, σε αυτό το επιχείρημα η τρόικα, υποστηριζόμενη και από τις εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις (ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις Δασκαλόπουλου χθες) αναμένεται να απαντήσει ότι η πίεση θα είναι προσωρινή και σύντομα η μείωση της απασχόλησης το δημόσιο θα ανοίξει το δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα.
Η διαπραγμάτευση αναμένεται δύσκολη, γι’ αυτό και ήδη προεξοφλείται ότι στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός του 2011 θα κλείσει στο «παρά πέντε» της ψήφισής του από την Βουλή, στα τέλη Δεκεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου