http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--lr----2010120631295
Συνθήκες μόνιμου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές δημιουργεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – Έρχονται νέα «χτυπήματα» από τους οίκους αξιολόγησης, λόγω του αυξημένου ρίσκου αναδιάρθρωσης χρέους: πρώτο μήνυμα από την S&P – Αρχίζουν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις Παπανδρέου με Στρος Καν και Μπαρόζο για νέο δάνειο (και μνημόνιο…) στην Ελλάδα
Οι ελπίδες ομαλής εφαρμογής του μνημονίου, με επιστροφή στις αγορές από το 2012 και βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2013, χωρίς τη «βόμβα» χρεολυσίων για τα 110 δις. ευρώ του διεθνούς δανείου, εξανεμίζονται από τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας, που «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Οι συνθήκες μακροχρόνιου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές που διαμορφώνονται, επισφραγίζονται από τα «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, ενώ η κυβέρνηση στο προσκήνιο δηλώνει «έκπληξη», αλλά στο παρασκήνιο αρχίζει διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Κομισιόν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του «εμπάργκο» των αγορών.
Έχει ενδιαφέρον, ότι ο Πρωθυπουργός τροποποίησε το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα: ενώ αναμενόταν να φθάσει στην Αθήνα την Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα έλθει τελικά την Τρίτη, ενώ την Δευτέρα προγραμματίσθηκε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.
Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να δημιουργήσει συμμαχίες, με την πρότασή του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης και ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους: Ο κ. Πρωθυπουργός αντιπροτείνει εκδόσεις ευρωομολόγων και πανευρωπαϊκό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, από τον οποίο θα αντλούνται περίπου 200 δις. ευρώ το χρόνο, έσοδα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ασθενών οικονομιών.
Όμως, πέρα από τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, οι οποίες φαίνεται εκ προοιμίου απίθανο να επηρεάσουν αποφασιστικά την έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αρχίζει ήδη, σε πολύ υψηλό επίπεδο, να αναζητεί λύσεις για το πρόβλημα αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές το 2012, όταν θα είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου, ακόμη και αν εγκριθεί η επιμήκυνση του δανείου, να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών από τις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί να διαμορφώσει έγκαιρα μια συναίνεση στους κόλπους της τρόικας, ώστε να προστατευθεί η χώρα από τις «ορέξεις» των αγορών, σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, το spread παραμείνει και το 2011 σε επίπεδα απαγορευτικά για δανεισμό από το 2012. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η λύση που φέρεται να συζητείται, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι να εγκριθεί ένα πρόσθετο δάνειο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας χωρίς προσφυγή στις αγορές, το οποίο θα πρέπει να προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και, μετά το 2013, να μεταβιβασθεί στο μόνιμο μηχανισμό (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – European Stability Mechanism, ESM).
Η κυβέρνηση διαπιστώνει, ότι παρά την επιμήκυνση του δανείου, ο μηχανισμός που δημιουργείται στην Ευρωζώνη μετά το 2013, βάσει των γερμανικών προτάσεων, «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την αγορά ομολόγων. Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από το Eurogroup, το νέο πλαίσιο θα έχει τα ακόλουθα, εξαιρετικά «εχθρικά» για την Ελλάδα, χαρακτηριστικά:
- Από το 2013, ενσωματώνονται σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης οι ρήτρες συλλογικής δράσεις, που θα καθορίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους (με «κούρεμα» επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας, ή ακόμη και «κούρεμα» ονομαστικής αξίας χρέους). Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι στη σειρά προτεραιότητας των πιστωτών θα προηγούνται το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και θα έπονται οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου των ομολόγων χωρών που λαμβάνουν επίσημη βοήθεια, όπως η Ελλάδα.
- Επιπλέον, η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, που συνοδεύει τη δημιουργία του ESM, διαμορφώνει αρνητικά δεδομένα για την Ελλάδα: προβλέπεται ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη θα εξετάζονται ξεχωριστά (με «ενδελεχείς ελέγχους φερεγγυότητας από την Κομισιόν και το ΔΝΤ») για να διαπιστώνεται αν έχουν δυνατότητα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους τους. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι αυτό είναι αδύνατο (πράγμα πολύ πιθανό για την Ελλάδα, με το χρέος να ξεφεύγει από το 150% του ΑΕΠ το 2011 και τα κόστη δανεισμού από τις αγορές να είναι απαγορευτικά υψηλά), η χώρα θα χρηματοδοτείται μεν από τον ESM, αλλά θα αρχίσει και η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Κλείνει ο δρόμος προς την αγορά
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, αν επιβεβαιωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και στις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τον Μάρτιο, αποτρέπουν κάθε σκέψη ομαλής επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2012, όπως ισχυριζόταν αρχικά, μόλις ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών.
Η Standard & Poor’s, ο μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων, έγινε ο πρώτος που συνέδεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, εντάσσοντας ήδη από την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση με προοπτική υποβάθμισης (“negative credit watch”) από την ήδη χαμηλή κατηγορία όπου βρίσκεται (ΒΒΒ+, δηλαδή κατηγορία “junk”, που αποκλείει κάθε δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από συντηρητικά χαρτοφυλάκια).
Με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα, τονίζει η S&P, επιβεβαιώνοντας τις καταστροφικές παρενέργειες των γερμανικών προτάσεων: "Πιστεύουμε ότι μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο αν οι ιδιώτες κάτοχοι κρατικού χρέους θα πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως", δήλωσε ο αναλυτής της S&P, Μορίτς Κρέμερ. Ο οίκος αξιολόγησης ανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει στους επόμενους τρεις μήνες αν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση, όταν οι νέοι κανόνες θα έχουν αποσαφηνιστεί.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει έκπληκτος από την ενέργεια της S&P, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να υπαγορεύεται από ύποπτες σκοπιμότητες, αφού, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών, αγνοούνται οι «επιτυχίες στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων», αλλά και το «θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας», που θα έχει η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Όμως, ανεξάρτητα από υπαρκτές ή όχι σκοπιμότητες, γεγονός είναι ότι η S&P απλώς διαπιστώνει το αυτονόητο: η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές μόνο προς το χειρότερο μπορεί να μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όταν θα υπάρχει θεσμική δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Το πρόσθετο ρίσκο δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί αρνητικά από τους οίκους αξιολόγησης και, όπως όλα δείχνουν, στην ίδια κατεύθυνση με την S&P θα υποχρεωθούν να κινηθούν η Moody’s και η Fitch, ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις επί των γερμανικών προτάσεων…
Αμερικανοί «ποντάρουν» σε ελληνικά ομόλογα! .
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-lr----2010120631294
Την ώρα που η Γερμανία τορπίλιζε όλες τις προτάσεις για έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση, έρχονταν στο φως νεότερα στοιχεία για την επενδυτική συμπεριφορά των επενδυτικών fund από τις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο εξακολουθούν να «ποντάρουν» κεφάλαια στα ομόλογα της Ελλάδας και των άλλων «στριμωγμένων» περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης.
Στοιχεία της υπηρεσίας Thomson Reuters’ Lipper, που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις κεφαλαίων στην αγορά ομολόγων, δείχνουν ότι στο 9μηνο του 2010, όταν η Ευρώπη συγκλονιζόταν αρχικά από την ελληνική κρίση και, ακολούθως, από τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα και άλλων χωρών της περιφέρειας του ευρώ, οι Αμερικανοί διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν κατά 6% τις θέσεις τους σε ομόλογα των PIIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία), σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία από το τέλος του 2009. Συνολικά, οι θέσεις των αμερικανικών fund στις αγορές ομολόγων των PIIGS, αυξήθηκαν σε 5,22 δις. δολάρια.
Το σκεπτικό αυτών των αγορών ομολόγων υψηλού κινδύνου (και απόδοσης…) συνοψίζει σε δηλώσεις του στο Reuters ο Τζιμ Ο’Νιλ, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management: «Την περασμένη Τετάρτη, όταν το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, η δική άποψη ήταν “κλείσε τα μάτια και αγόρασε ένα καλάθι από αυτά πράγματα. Άφησέ τα στην άκρη για έξι μήνες και πιθανότατα στο τέλος θα γίνεις ευτυχισμένος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί», τονίζει ο Ο’Νιλ, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές αρχές γίνονται όλο και πιο τολμηρές στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Πάντως, πέρα από αρκετούς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να «αγγίξουν» επικίνδυνα ομόλογα της Ευρωζώνης, επειδή φοβούνται χρεοκοπίες, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές. Ο Κεν Ρόγκοφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής στο Χάρβαρντ, δήλωσε χθες στο “Bloomberg”, ότι απλώς αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η ελληνική, που εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι θα αποφύγουν την αναδιάρθρωση χρέους.
Η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη στη χάραξη κοινής γραμμής έναντι της κρίσης:
- Στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ντομινίκ Στρος Καν απηύθυνε δραματική έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συμφωνήσουν το συντομότερο σε αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης ασθενέστερων οικονομιών και στην ΕΚΤ για αύξηση των αγορών ομολόγων της περιφέρειας, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Ιταλίας, Γιούνκερ και Τρεμόντι αρθρογράφησαν στους “Financial Times”, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι εκδόσεις ευρωομολόγων, για να καλυφθεί μέχρι και 40% του ευρωπαϊκού χρέους.
- Όμως, τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup ήταν πενιχρά: «Δεν έχω κάποια νέα απόφαση να ανακοινώσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο μόνιμος προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Νωρίτερα, η καγκελάριος Μέρκελ είχε φροντίσει να τορπιλίσει τις προτάσεις για αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου διάσωσης, αλλά και για έκδοση ευρωομολόγων. Αναλυτές εκτιμούν, ότι η Γερμανία θα κρατήσει σκληρή στάση, αλλά τελικά θα ενδώσει στην αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού διάσωσης, αφού πρώτα όμως εγκριθεί στις 17 Δεκεμβρίου από τους ηγέτες της Ευρώπης η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει μόνιμο μηχανισμό διασώσεων και ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους. Για τα ευρωομόλογα, θεωρείται απίθανο το Βερολίνο να συναινέσει σε ένα σχέδιο, που με βεβαιότητα θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης της Γερμανίας και θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της και πιθανόν σοβαρά προβλήματα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης.
- Σε ό,τι αφορά την πρόταση για αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, από την Γερμανία ακούγονται ήδη οι πρώτες φωνές αντιδράσεων. Πέρα από γνωστές αντιρρήσεις του προέδρου της Bundesbank, χθεσινό άρθρο του Spiegel εξηγούσε, ότι οι αγορές «τοξικών» ομολόγων της περιφέρειας θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε «τοξικό» το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Αν η κεντρική τράπεζα υποστεί ζημιές από τέτοιες τοποθετήσεις σε ομόλογα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα κληθούν, κατ’ αναλογία της συμμετοχής τους, να τις καλύψουν με αύξηση του κεφαλαίου της κεντρικής τράπεζας. Δηλαδή, ο λογαριασμός θα επιστρέψει κατά το μεγαλύτερο μέρος του στην Γερμανία, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΚΤ, όπως ανέφερε το περιοδικό, απηχώντας τις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου σε αυξημένες αγορές ομολόγων για τη στήριξη περιφερειακών οικονομιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου