Μια χαμένη γενιά προβλέπει το ΔΝΤ
Η Παγκόσμια Διακυβέρνηση, θέτει νέα καθήκοντα στους κοινοβουλευτικούς αχυρανθρώπους . για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του έργου των «αγορών»,που θα προκαλέσουν αστάθεια, κοινωνικές συγκρούσεις ακόμη και εμφύλιους πολέμους.
Ο περιούσιος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , Ντομινίκ Στρος-Καν, από τη Σιγκαπούρη, κάλεσε τις «κυβερνήσεις», να αντιμετωπίσουν τις «οικονομικές στρεβλώσεις», και είπε ότι οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία της «υψηλής ανεργίας» και των «αυξανόμενων τιμών», αν δεν αντιμετωπιστούν θα θέσουν τις κυβερνήσεις αντιμέτωπες με αστάθεια, εμπορικό προστατευτισμό ακόμη και με εμφύλιους πολέμους.
Ο Ιουδαίος διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι αυξανόμενες τιμές ειδών διατροφής και πετρελαίου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών - που έχουν ήδη πλήξει μερικές από τις φτωχότερες χώρες και είναι ένας από τους παράγοντες πίσω από τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά των κυβερνήσεων σε Αίγυπτο και Τυνησία - θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφικές συνέπειες» στις φτωχές χώρες. Επεσήμανε μάλιστα τον κίνδυνο «απότομης προσγείωσης» για τις ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, με τον πληθωρισμό να ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τις κυβερνήσεις στην Ασία.
Οι αυξανόμενες ανισορροπίες μεταξύ αλλά και εντός των χωρών πυροδοτούν εντάσεις, σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, εντάσεις που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την ευάλωτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας - και επιπλέον θα μπορούσαν να προκαλέσουν και ένοπλες συγκρούσεις.
Η υψηλή ανεργία και οι ανισότητες σε επίπεδο εισοδήματος είναι ένας «σημαντικός παράγοντας» που πυροδοτεί πολιτική αναστάτωση στην Τυνησία και κοινωνικές εντάσεις σε άλλες χώρες.
Και καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις χώρες, θα μπορούσε να αυξηθεί και ο προστατευτισμός - στον χώρο του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν βλέπει δύο «επικίνδυνες» ανισορροπίες που θα μπορούσαν να σπείρουν τους καρπούς της επόμενης κρίσης. Η πρώτη είναι η ανισομερής ανάκαμψη ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τις ανεπτυγμένες με κίνδυνο μάλιστα υπερθέρμανσης. Η δεύτερη είναι οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες με υψηλή ανεργία και μεγάλα χάσματα σε επίπεδο εισοδήματος.
Η ανεργία κυμαίνεται στο 9,4% στις ΗΠΑ και η Ευρώπη αγωνίζεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ να μιλά για το ενδεχόμενο μιας «χαμένης γενεάς» νέων, που είναι καταδικασμένη από την ανεργία και τις κοινωνικές συνθήκες που συνεχώς επιδεινώνονται.
Για το λόγο αυτό και πιστεύει ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες αλλά και για πολλές φτωχότερες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, την προσεχή δεκαετία, 400 εκατομμύρια νέοι αναμένεται να προστεθούν στην παγκόσμια αγορά εργασίας, δημιουργώντας μία μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις.
Το ΔΝΤ βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες εφέτος, ενώ για τις αναδυόμενες 6,5% με την Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, να «τρέχει» με ρυθμό 8,5%.
Η ανάπτυξη σε οικονομίες με μεγάλα πλεονάσματα, όπως Κίνα και Γερμανία, εξακολουθεί να πυροδοτείται από τις εξαγωγές, ενώ η ανάπτυξη στις χώρες με ελλείμματα, όπως οι ΗΠΑ, καθοδηγείται από την εσωτερική ζήτηση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος πιστεύει ότι αυτές ακριβώς οι ανισορροπίες θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν ζήτησε εκ νέου από το Πεκίνο να αναπροσαρμόσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του στα δικά του οικονομικά συμφέροντα, διαφωνώντας ωστόσο με τις φωνές στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες που θέλουν ταχεία ανατίμηση του γιουάν.
Αναφορικά με τις ΗΠΑ, είπε ότι θα δυσκολευθούν να χρηματοδοτήσουν το τεράστιο χρέος τους, ενώ παράλληλα προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το χρέος της Ιαπωνίας, μετά την υποβάθμισή της από τη Standard & Poor's την προηγούμενη εβδομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου