Μελέτη Αργυρού-Κοντονίκα για την Ε.Ε. για τα διδάγματα κρίσης χρέους στην ευρωζώνη
Τα διδάγματα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με έμφαση στην περίπτωση της Ελλάδας, εξετάζει μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανατέθηκε από την Επιτροπή στους «ελληνες» καθηγητές οικονομικών Μ. Αργυρού από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και Α. Κοντονίκα από το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.
Στη μελέτη εξετάζονται πέντε βασικά ζητήματα: Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε άνοδο των σπρεντ στις χώρες της ευρωζώνης πριν και μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο του 2007, για ποιο λόγο τα ελληνικά σπρεντ αυξήθηκαν με τόσο δραματικό τρόπο από το Νοέμβριο του 2009, γιατί τα ελληνικά σπρεντ κυμάνθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων περιφερειακών χωρών, κατά πόσο η ελληνική κρίση επεκτάθηκε και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης και τέλος, ποιος είναι ο ρόλος της κερδοσκοπίας στην αγορά ασφάλιστρων κινδύνου.
Οι παπαγάλοι καθηγητές και η Επιτροπή λένε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κερδοσκοπία στην αγορά ασφάλιστρων κινδύνου αποτελεί αιτία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κερδοσκοπία στη συγκεκριμένη αγορά ή ότι δεν οδήγησε σε άνοδο των σπρεντ.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής, η ελληνική κρίση χρέους οφείλεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών την περίοδο 1999-2009, και όχι στις αλόγιστες πολιτικές 30-40 ετών.
Στην μελέτη υπογραμμίζεται ακόμη ότι για να υπάρξει αποκλιμάκωση των σπρεντ ,
οι χώρες αυτές θα πρέπει να βελτιώσουν την αντίληψη των προσδοκιών που έχουν οι ιδιώτες για αυτές, αφού οι αγορές θα εξακολουθούν να αμφισβητούν τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη συμμετοχή αυτών των χωρών στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Επιτροπής ,για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις χρέους, η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναπτύξει αποτελεσματικούς μηχανισμούς δημοσιονομικής εποπτείας και συντονισμού οικονομικής πολιτικής, και οι όροι της επείγουσας βοήθειας θα πρέπει να είναι τέτοιοι, ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι για αποθάρρυνση της εφαρμογής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Rogoff: Η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και η Ισπανία θα χρειαστεί διάσωση
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αναγκαστούν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και μετά η Ισπανία θα χρειαστεί να διασωθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, προβλέπει ο Ιουδαίος καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Kenneth Rogoff, με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dias. Αυτό δεν θα γίνει φέτος, αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί να αναβάλλεται αιώνια, τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου