Η συνέλευση της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 180 δημοσιογράφων από τα 5.483 μέλη του σωματείου μας. Ίσως ο αριθμός των παραβρισκόμενων να αποδειχθεί μικρότερος των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές για τα όργανα του κλάδου μας!
Οι απόντες, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί έχουν τους λόγους τους να απέχουν από διαδικασίες, οι οποίες έχουν απαξιωθεί και από πρόσωπα τα οποία δεν εκτιμούν.
Εχουν χάσει όμως την ευκαιρία να ασκήσουν την κριτική τους. Να βάλουν κι αυτοί το δικό τους προσωπικό λιθαράκι στην κοινή μας πορεία.
Αλλά, κυρίως, δεν άκουσαν τις θέσεις του κάθε συμβούλου που μας εκπροσώπησε την τελευταία διετία και που στην πλειονότητα τους θα διεκδικήσουν και πάλι την ψήφο μας.
Διαφοροποιήσεις, αντιθέσεις, αντιδράσεις, απουσίες σε κρίσιμα για τον κλάδο ζητήματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πολτοποιούνται σε μία συλλογική ευθύνη που δεν έχει ονοματεπώνυμο.
Τους εκπροσώπους μας τους επιλέγουμε εμείς. Με τι κριτήρια? Παραταξιακά; Κομματικά; Πολιτικά; Φιλικά; Ιδιοτελή;
Τα κριτήρια που καθορίζουν την ψήφο μας έχουν τη δική μας σφραγίδα και φέρουν την προσωπική μας ευθύνη.
Τις μέρες της κρίσης που περνάμε θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερη ευαισθητοποίηση στις επιλογές μας.
Ως μέλος της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, δυστυχώς, γίνομαι δέκτης παραπόνων όταν η ασθένεια κτυπήσει την πόρτα μας. Εκπλήσσονται και εξεγείρονται συνάδελφοι όταν μαθαίνουν τι συμβαίνει με το Ταμείο μας.
Είναι αυτοί που κατά τεκμήριο απέχουν από συνελεύσεις του ΕΔΟΕΑΠ.
Είναι αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν ενημέρωση.
Είναι αυτοί που ψήφισαν όχι γιατί γνωρίζουν τις θέσεις αυτών που επέλεξαν, αλλά γιατί κάποιος τους είπε κάτι ή γιατί κολακεύτηκαν από επικοινωνιακές πολιτικές ή από δημόσιες σχέσεις. Και, βέβαια, δεν αναρωτήθηκαν πόσο κοστίζει στην τσέπη τους η πολυτελής αυτή επικοινωνία. Ούτε για πιο λόγο γίνεται.
Τι ειρωνεία; Εμείς οι άνθρωποι της επικοινωνίας να πέφτουμε θύματα της.
Την ερχόμενη Τρίτη στο ξενοδοχείο Τιτάνια θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη τα πολυτελή φυλλάδια του ΕΔΟΕΑΠ, που μόνο ενημερωτικά δεν είναι, δεν είχαν φτάσει σε όλους τους ασφαλισμένους, με συνέπεια κι αυτοί ακόμη που ενδιαφέρονται να μην έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν.
Η συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Για να διεξαχθεί απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον 980 μελών. Αλλά έχει και ουσιαστική σημασία καθώς η απερχόμενη διοίκηση με επικεφαλής την Ελένη Σπανοπούλου – αναμενόμενο μόνο γι αυτούς που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα- έγραψε την πρώτη μαύρη σελίδα του Οργανισμού με ροκάνισμα των αποθεματικών που επί 43 χρόνια αποταμίευαν με προσοχή και σεβασμό οι συνάδελφοι μας.
Δυστυχώς στο Τιτάνια δεν θα είμαστε 5.000 αλλά ας είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι. Δεν έχουμε περιθώρια εκπτώσεων στην υγεία και στην ασφάλεια μας. Είναι τα μόνα που μας έμειναν…
Ψηφίζω ό,τι γνωρίζω
Ο ΕΔΟΕΑΠ έσπευσε να νομιμοποιήσει διαδικασίες ελέγχου των ασφαλιστικών μας ταμείων που υπαγορεύτηκε από το μνημόνιο και το ΔΝΤ.
Μετά από συζήτηση για το θέμα της αποστολής στοιχείων που αφορούν το ΕΔΟΕΑΠ στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή που προβλέπεται στο νόμο 3863/2010 – νόμος που συνδέεται το με μνημόνιο – πρότεινα την μη αποστολή στοιχείων καθώς ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν υπαγόμαστε στους φορείς, στους οποίους αναφέρονται οι σχετικές διατάξεις.
Λυπάμαι γιατί , παρά τις εκκλήσεις μου, η πλειοψηφία που σχηματίστηκε από τους Σπανοπούλου, Φαράκο, Μυλωνά, Κυρίτση Δεμερτζή και Καταιφτζή ( Ο Παν. Τσούτσιας αποχώρησε πριν πάρει σαφή θέση) και ο Παν. Νεστορίδης είχε δηλώσει – έτσι τουλάχιστον δήλωσε η Ελένη Σπανοπούλου – ότι θα συμφωνούσε με την άποψη που θα επικρατούσε στο συμβούλιο, δέχθηκε τελικά να αποσταλούν τα στοιχεία.
Ούτε και η διεξοδική επιχειρηματολογία του νομικού μας συμβούλου , που την διάβασε η Σπανοπούλου από σημείωμα που είχε συζητήσει και αρνήθηκε αρχικά να το δώσει στα μέλη του Δ.Σ., έπεισε τους παρόντες να μην δεχθούμε μια διαδικασία η οποία αφορά φορείς δημοσίου δικαίου και όχι εμάς.
Από όλες τις πλευρές των εξωτερικών επιστημονικών συμβούλων επισημάνθηκε ότι η αποστολή ή όχι των στοιχείων είναι πολιτική απόφαση, την οποία οφείλει να πάρει το Δ.Σ.
Οι συνέπειες όμως για το Ταμείο μας με την αποδοχή αυτής της διαδικασίας το προσομοιάζει με ταμεία τελείως διαφορετικού νομικού χαρακτήρα. Γεγονός με απροσδιόριστες συνέπειες που αντιτίθεται μάλιστα στους πολύχρονους και επιτυχείς δικαστικούς αγώνες που έχουμε δώσει ως Οργανισμός.
Το Ταμείο μας εποπτεύεται από το υπουργείο αλλά είναι αυτοδιοικούμενο και αυτοδιαχειριζόμενο. Σε εκλεγμένη διοίκηση ανατίθεται η διαχείριση και η λειτουργία του.
Δεν στηρίζεται, ούτε επιχορηγείται, ούτε επιβαρύνει το κράτος. Η βιωσιμότητα του και η ευρωστία του εξαρτάται αποκλειστικά από τις διοικήσεις του κι από τον τρόπο που αυτές διαχειρίζονται τα του Ταμείου.
Αν και σε όλους τους τόνους επισήμανα τους κινδύνους στην περίπτωση αποδοχής αυτής της διαδικασίας, με λύπη μου διαπίστωσα πως κανένας από το Δ.Σ. δεν προβληματίστηκε. Επικράτησαν κορώνες του τύπου <δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα>,< θα μας πάρουν με τις πέτρες αν πούμε ότι όλη η Ελλάδα ακολουθεί ένα δρόμο ενώ εμείς είμαστε διαφορετικοί >, <είμαστε υπέρ της διαφάνειας> , <θα αποφύγουμε αυτό που ορίζει ο νόμος πως εάν δεν στείλουμε τα στοιχεία, μετά 4 μήνες το υπουργείο θα μπορεί μόνο του να πάρει μέτρα ελέγχου της βιωσιμότητας των ταμείων που δεν θα συμμορφωθούν>.
Οι απαντήσεις είναι προφανείς τελικά μόνο για εμένα και στηρίζονται στο καταστατικό του Ταμείου, σε νόμους και δικαστικές αποφάσεις.
Εχουμε να χάσουμε γιατί θα ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία όλων αυτών που βάλουν την <καρδιά> του Ταμείου μας που είναι ο νομικός χαρακτήρας του.
Δεν είμαστε εμείς διαφορετικοί, αλλά ο επιτυχής τρόπος σύστασης και λειτουργίας του Ταμείου μας επί 43 χρόνια αποδεικνύει ότι η ιδιαιτερότητα μας στηρίζεται σε νόμους που ίσχυαν και ισχύουν.
Η διαφάνεια την οποία οφείλουμε να υπηρετούμε πρωτίστως αφορά τους ασφαλισμένους και μετόχους του Ταμείου μας.
Και ενώ μιλάμε για διαφάνεια θέλουμε να αποφύγουμε μέτρα που ενδεχομένως θα πάρει το κράτος;
Μα ούτε αυτά τα μέτρα μας αφορούν εφόσον εμείς έχουμε την νομιμοποίηση, ευθύνη και ικανότητα ( μήπως δεν την έχουμε;) να διατηρούμε το Ταμείο εύρωστο και βιώσιμο.
Οι διοικήσεις των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα την τελευταία διετία απέδειξαν ανικανότητα να αντιστρέψουν την αρνητική εξέλιξη των οικονομικών μας, που είχε καταγραφεί από την αναλογιστική μελέτη του 2008 πριν ακόμη μπει στη χώρα το ΔΝΤ.
Η κακοδιαχείριση και η αλόγιστη σπατάλη, η ανοχή (όχι τυχαία βέβαια!) της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ σε προτάσεις περικοπών για να καλυφθούν ζημιές των παρελθόντων ετών, έχουν υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο, οι οποίοι στις επερχόμενες εκλογές θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο του κλάδου για να συνεχίσουν το έργο χρεωκοπίας του ταμείου μας, που έχουν ξεκινήσει.
Θα τους στηρίξουμε;
Τζώρτζια Κοντράρου
gkontrar@otenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου