10/9/12

Ο θεός να βάλει το χέρι του στη Σαντορίνη

Άμα θα γίνει έκρηξη θα γίνει, αν δεν γίνει γλυτώσαμε

Το ηφαίστειο μαζεύει πράγμα.Οι σεισμολόγοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, που μελετούν τις εξελίξεις στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, εκτιμούν πως, είτε το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται στην πιο συνηθισμένη (αργή) φάση συσσώρευσης λάβας, είτε στην πιο σπάνια (και γρήγορη). Ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε σημαντικά μεταξύ του Ιανουαρίου 2011 και του Απριλίου 2012, κατά 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ποσότητα του μάγματος που έχει σωρευτεί, κατά το περασμένο έτος, ισοδυναμεί με 10 έως 20 έτη περίπου ,ανάπτυξης.
Η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού κατά 8 έως 14 εκατοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ηφαιστειολογίας Ντέηβιντ Πάιλ και την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Τμήματος Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, καθώς και την Τζούλιετ Μπιγκς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Geoscience», σημειώνουν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφανίζει δύο διαφορετικών ειδών εκρήξεις στο πέρασμα του χρόνου:
Αφενός μικρές εκρήξεις που συμβαίνουν σχετικά συχνά και εκλύουν λάβα και, αφετέρου, μεγάλες εκρήξεις που συμβαίνουν σπάνια, ανά περίπου 10.000 έως 30.000 χρόνια. Και οι δύο τύποι εκρήξεων θεωρείτο ότι «εκκολάπτονται» σε ένα ρηχό θάλαμο μάγματος, ο οποίος τροφοδοτείται σε συνεχή βάση από μικρές ποσότητες λιωμένων πετρωμάτων, οι οποίοι ανεβαίνουν από κάτω προς τα πάνω. Το «ζωντάνεμα» του ηφαιστείου καταγράφηκε στην αρχή του 2011 με μικρούς σεισμούς, που τράβηξαν την προσοχή των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, καθώς για περίπου 25 χρόνια επικρατούσε σχετική ησυχία στην Καλδέρα.
Οι μικρο-σεισμοί συνοδεύτηκαν από ορισμένες άλλες περιστασιακές ενδείξεις, όπως αλλαγές στο χρώμα του νερού σε ορισμένα σημεία και έκλυση αερίων με χαρακτηριστική οσμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου