26/1/13

Άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για τη Σανγκάη

Η Τουρκία μπάφιασε με την ΕΕ και δεν έχει πια ευρωπαϊκή όρεξη, και τραβάει προς τη Σαγκάη

Τα δύο τρίτα των 1.509 Τούρκων, 18 ετών και άνω, που συμμετείχαν σε έρευνα του Κέντρου για την Οικονομία και Εξωτερική Πολιτική (EDAM) δηλώσαν ότι έχουν χάσει την όρεξή τους για την προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την επιδίωξη της πλήρους ένταξης.

Η ερώτηση της έρευνας ήταν: « Πενήντα χρόνια μετά τη συμφωνία σύνδεσης και οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων , ποια από τις παρακάτω πολιτικές νομίζετε ότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει τα επόμενα πέντε χρόνια»;

Μόνο το 34% των οπαδών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πιστεύουν ότι η χώρα θα πρέπει να «επιμείνει στο στόχο της πλήρους ένταξης».
Αυτό το ποσοστό πέφτει στο 30% μεταξύ των οπαδών της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στο 15% μεταξύ των ψηφοφόρων Εθνικιστικού Milliyetci Hareket Partisi Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Μόνο οι Κούρδοι ψηφοφόροι του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή εντός της ΕΕ σε ποσοστό 88%.

Το 50% πάντως εξακολουθεί να βλέπει θετικά την ΕΕ, ενώ το 20%, θέλει «μια ειδική σχέση» με την ΕΕ. Το 25% πιστεύει ότι η πλήρης ένταξη θα πρέπει να εγκαταλειφθεί και ότι μια νέα σχέση με την ΕΕ δεν είναι αναγκαία, ενώ ένα άλλο 15 % απάντησε ότι μετά την εγκατάλειψη της πλήρους ένταξης πρέπει να δημιουργηθεί μια «περιφερειακή αγορά».

Μετά την δημοσίευση χθες της έρευνας , ο Ταγίπ, που και αυτός έχει «μπαφιάσει», είπε στο Kanal 24 ότι η Τουρκία θεωρεί τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ως μια εναλλακτική λύση στην ΕΕ.

Οι συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τραβάνε σε μάκρος χωρίς ουσιαστική πρόοδο για την ένταξη και για αυτό «η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο για ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ως εναλλακτική λύση σε μια εποχή που η το στον μέλλον της ΕΕ φαίνεται όλο και πιο σκοτεινό», επανέλαβε πολλές φορές ο Ταγίπ.

Η Τουρκία έγινε δεκτή ως παρατηρητής στην SCO κατά την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Πεκίνο στις 7 Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου