Οι συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα, λόγω του ότι η ΙΑΕΑ δεν επιθυμούσε να κάνει βήματα προσέγγισης προς τις ιρανικές προτάσεις.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των «Έξι» (Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν, που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, πιθανότατα δε θα έχουν αποτέλεσμα, διότι αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην Ουάσιγκτον η διαμόρφωση της πολιτικής έναντι του Ιράν, που δεν θα ολοκληρωθεί πριν την άνοιξη, δήλωσε στην Μόσχα σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας , Βλαντίμιρ Γεφσέεφ.
Το 2012 οι εκπρόσωποι των «Έξι» και της Τεχεράνης πραγματοποίησαν τρεις γύρους συνομιλιών, στην Κωνσταντινούπολη (14 Απριλίου), στη Βαγδάτη (23-24 Μαΐου) και στη Μόσχα (18-19 Ιουνίου). Όλες οι συναντήσεις αυτές έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της με ανακοίνωσε ότι είναι απολύτως έτοιμη να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, εφόσον δοθεί ένας οριστικός και τελικός κατάλογος των ενστάσεων, αμφιβολιών και υποψιών της Επιτροπής, και ότι θα επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στο στρατόπεδο Παρτσίν, μόλις υπογραφεί το οριστικό πρωτόκολλο συνεργασίας με την IAEA.
Οι Ιρανοί θεωρούν ότι η IAEA υπό την πίεση των Αμερικανών δεν κάνει τη δουλειά της επαγκελματικά όπως θα έπρεπε, και απλά επιμηκύνει την κρίση και κάθε φορά ανακαλύπτουν νεα ζητήμαατ και προβάλλουν νεα ερωτηματικά.
Για παράδειγμα όπως λένε στην Τεχεράνη, οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας όλο το 2011 και 2012 συζητούσαν για ένα περίεργο «λαπτόπ», και μετά το εγκατέλειψαν και τους απασχολεί το στρατόπεδο Παρτσίν.
Την απαίτηση της Τεχεράνης να διατυπωθούν συνολικά οι ανησυχίες της IAEA, σε ένα πρωτόκολλο, για να απαντηθούν και να αρθούν αμέσως οι κυρώσεις, αμερικανικοί διπλωματικοί κύκλοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας,την χαρακτήρισαν «απαράδεκτους όρους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου