του Γαβριήλ Πανάγου
vinni@otenet.gr
Για να ξεφύγουμε από ένα σύστημα, το οποίο παγκοσμίως δημιουργεί προβλήματα, πολλές αδικίες στις ανθρώπινες κοινωνίες, πρέπει να προχωρήσουμε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Σήμερα κυκλοφορεί εικονικό χρήμα με εγγραφές, δηλαδή τράπεζες δανείζουν χρήμα που δεν έχουν, λογιστικό χρήμα. Μάλιστα αυτό γίνεται από το διεθνές σύστημα σπεκουλαρίσματος, τις λεγόμενες «αγορές» και από αυτό, το μη πραγματικό χρήμα οι σπεκουλαδόροι στο σύνολο κερδίζουν αμύθητα ποσά και καταστρέφουν οικονομίες κρατών, κλέβουν ανυποψίαστους πολίτες, δημιουργούν δυστυχίες σε όλο τον κόσμο.
Πρέπει αυτό να σταματήσει αντικαθιστώντας το υπάρχον σύστημα με κάτι εντελώς νέο που θα αχρηστεύσει τα εργαλεία του σπεκουλαρίσματος: τόκους, ανατοκισμούς, παιχνίδια, υποκρισία, φούσκες. Βέβαια για κάτι τέτοιο θα υπάρχει αμέσως αντίδραση με απόρριψή του από τους περισσότερους ανθρώπους.
Ο άνθρωπος συνηθίζει σε κάτι και νομίζει ότι δεν γίνεται διαφορετικά, του γίνεται αδιαφιλονίκητη πεποίθηση ότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει κάτι, προσπαθεί να διορθώσει μερικά πράγματα αλλά πάντα μέσα στο κατεστημένο σύστημα, έτσι λοιπόν δικαιολογημένα λέγεται: «συνήθεια δευτέρα φύσις». Αν κάποιος τον μεσαίωνα υποστήριζε δημόσια ότι η Γη είναι σφαιρική, ότι περιστρέφεται και δεν είναι το κέντρο του κόσμου, οι τότε σοφοί της εποχής, κυρίως θεολόγοι, ή θα τον χαρακτήριζαν ανισόρροπο ή ακόμη και αιρετικό και μπορεί να τον καταδίκαζαν σε θάνατο στην πυρά.
Με αυτά σας προετοιμάζω γι αυτά που θα προτείνω, για να μην τα απορρίψετε αμέσως αλλά απλώς να τα σκεφθείτε ουδέτερα και να βρείτε και τρόπους βελτίωσής τους, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν (απαιτούνται διάφορες λεπτομέρειες) μειώνοντας τις αντιδράσεις, οι οποίες σίγουρα θα παρουσιαστούν, γιατί κάποιοι βολεύονται με το σημερινό κατεστημένο.
Όλες οι τράπεζες συγχωνεύονται σε μία κεντρική αυστηρά ελεγχόμενη
Η τράπεζα αυτή δεν κάνει κανένα παιχνίδι με ομόλογα, στοιχήματα κλπ. Συγκεντρώνει όλες τις καταθέσεις. Όλοι οι μισθοί και κάθε πληρωμή από οποιονδήποτε σε οποιονδήποτε κατατίθεται σ’ αυτή την τράπεζα.
Οι καταθέσεις είναι άτοκες.
Δεν μπορούν να γίνουν από κάποιους μυστικές επεμβάσεις. Ειδική επιτροπή από κληρωτούς εκπροσώπους από τις παραγωγικές τάξεις, επαγγελματίες και πανεπιστημιακούς ελέγχουν αυτή την τράπεζα. Δεν την διοικούν, την ελέγχουν και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους. Θα μπορούν βέβαια να αλλάζουν τον διοικητή. Υπάρχει κανονισμός που πρέπει να ακολουθούν. Για τυχόν αλλαγή του κανονισμού, την οποίαν θα εισηγείται η εν λόγω επιτροπή σε συμφωνία ή μη με τη διοίκηση της τράπεζας θα υπόκειται σε δημοψήφισμα.
Οι πολιτικοί, οποιοσδήποτε από την κυβέρνηση δεν μπορεί να επεμβαίνει στην τράπεζα στο ελάχιστο. Οι σημερινοί μέτοχοι των υπαρχόντων ιδιωτικών τραπεζών αποκτούν λογαριασμό στην νέα τράπεζα με το ποσόν των μετοχών τους, με τη πραγματική αξία.
Κατάργηση μετρητών χρημάτων της χώρας αλλά και απαγόρευση συναλλαγών με νομίσματα ή άλλο υλικό μέσο.
Όλες οι πληρωμές και οι εισπράξεις γίνονται μ’ ένα είδος χρεωστικού λογαριασμού που έχει το κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο στην μία κρατική τράπεζα που αναφέρθηκε. Μ’ ένα ειδικό κινητό τηλέφωνο ή χρεωστική κάρτα (υπάρχει σήμερα) πληρώνεις οποιονδήποτε μεταφέροντας ποσά από τον δικό σου λογαριασμό στον λογαριασμό του άλλου.
Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα καταθέτουν τα νομίσματά τους στην είσοδο της χώρας και δημιουργούν ένα χρεωστικό τέτοιο λογαριασμό σε αντίστοιχο ποσό στο νόμισμα της χώρας. Προμηθεύονται επίσης την χρεωστική κάρτα ή ένα τέτοιο ιδιαίτερο κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα παραδώσουν κατά την έξοδό τους από τη χώρα και θα πάρουν πίσω όσα χρήματα δεν ξόδεψαν.
Ο κάτοχος κάθε τέτοιας συσκευής ή κάρτας έχει δύο κωδικούς: Έναν που θα δίνει σ’ αυτόν που θα τον πληρώνει και έναν μυστικό για τα ποσά που θα αφαιρεί από τον λογαριασμό του για να πληρώσει άλλον. Αυτός ο μυστικός κωδικός μπορεί να συμπληρώνεται από τα δακτυλικά του αποτυπώματα ή την ίριδα του ματιού του ή τη φωνή του. Επίσης θα μπορεί ο καθένας να ορίζει φραγμούς για τα ποσά που θα μπορούν να βγουν από τον λογαριασμό του την ημέρα, τον μήνα κλπ. Για υπερβάσεις θα χρειάζεται να πηγαίνει αυτοπροσώπως σε υποκατάστημα της τραπέζης.
Κατάργηση όλων των ειδών φορολόγησης εκτός από δύο ή τρεις
Με κάθε πληρωμή, δηλαδή μεταβίβαση ενός ποσού από το ένα χρεωστικό λογαριασμό στον άλλον μέσω του ειδικού αυτού κινητού τηλεφώνου θα παρακρατείται ως φόρος 1 % . Τα ποσά αυτά από κάθε παρακράτηση πηγαίνουν σε ειδικό κρατικό λογαριασμό για τα έξοδα του κράτους, όπου βρίσκεται και η τράπεζα. Το 1% μπορεί να φαίνεται λίγο σε σύγκριση με τον σημερινό ΦΠΑ αλλά σκεφθείτε ότι αυτό το 1% θα παρακρατείται σε κάθε συναλλαγή και επί ολόκληρου του ποσού (όχι στην προστιθέμενη αξία). Αν κάποιος αλλοιώσει τη δική του συσκευή για μη παρακράτηση του 1%, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο, αυτόματα θα πηγαίνει ειδοποίηση σε ειδική υπηρεσία και επιπλέον δεν θα μπαίνει το ποσό που μεταβιβάζεται στον λογαριασμό του άλλου. Αυτό θα το βλέπει αμέσως ο άλλος κι έτσι θα του λέει: δεν με πλήρωσες. Δεν θα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις από Internet, γιατί το σύστημα θα είναι ανεξάρτητο απ’ αυτό. Ο άλλος φόρος θα είναι ένα ποσοστό π.χ. 20 ή 25 % σε κάθε ποσό που θα στέλνεται στο εξωτερικό: για εισαγωγές, για μεταφορά αμοιβής, για ό,τιδήποτε.
Μάλιστα εδώ μπορεί να ρυθμίζεται αυτό το ποσοστό ανάλογα με το συνάλλαγμα, τη χώρα κ.α. Μπορεί π.χ. να είναι πολύ μικρότερο ή και μηδενικό για πρώτες ύλες για βιομηχανία ή είδη πρώτης ανάγκης που δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα κ.α. Με εκλογίκευση του κράτους, τόνωση της εσωτερικής παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών το κράτος θα αρκείται σε αυτούς τους δύο ειδών φόρους. Αυτός ο φόρος θα αντικαταστήσει δασμούς για εισαγόμενα είδη, όσοι υπάρχουν.
Ως τρίτος φόρος μπορεί να είναι αυτός από ακίνητη περιουσία, από οικόπεδα, οικοδομές και γεωργικές εκτάσεις, κατά την πώλησή τους. Αυτός ο φόρος μπορεί να είναι π.χ. 10% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και θα καταβάλλεται άμεσα στα ταμεία του κράτους για να θεωρείται μετά νόμιμη η μεταβίβαση. Οι αντικειμενικές αξίες θα αναπροσαρμόζονται άπαξ του έτους, ώστε να μην διαφέρουν από τις εμπορικές. Αυτός φόρος θα είναι ανεξάρτητος από το 1% που παρακρατείται από κάθε πληρωμή, δηλαδή μεταβίβαση ποσού. Αυτός ο φόρος του 10% δεν θα καταβάλλεται σε περιπτώσεις γονικής παροχής και κληρονομιάς σε πρώτο βαθμό συγγένειας. Σε περιπτώσεις υιοθεσίας ή σύναψης γάμου δεν θα υπάρχει φόρος κληρονομιάς εφόσον ο γάμος ή η υιοθεσία έχει γίνει τουλάχιστον πριν δέκα έτη.
Κατάργηση λογιστηρίων για την εφορία και φορολογικών δηλώσεων
Με αυτή την οργάνωση και τις τριών ειδών φορολογίες που αναφέρθηκαν δεν χρειάζονται πλέον λογιστήρια στις επιχειρήσεις, καμμία φορολογική δήλωση, φορολογικοί έλεγχοι όπως γνωρίζουμε κλπ. Ειδική υπηρεσία θα ελέγχει διαρκώς να λειτουργεί σωστά το σύστημα με τις ειδικές χρεωστικές κάρτες ή συσκευές πληρωμών – εισπράξεων, να εργάζονται κανονικά και να παρακρατείται πάντα το 1%. Αυτό θα γίνεται κυρίως από μακριά ηλεκτρονικά και κοντά στις ίδιες τις συσκευές. Τίποτα βέβαια δεν αποκλείεται αλλά και σήμερα κυκλοφορούν πλαστά χαρτονομίσματα, γίνεται φοροδιαφυγή κλπ..
Εξάλειψη της φοροδιαφυγής
Με το σύστημα αυτό σχεδόν μηδενίζεται η φοροδιαφυγή. Σε σπάνιες περιπτώσεις συναλλαγών με ξένα νομίσματα ή άλλο υλικό θα υπάρχουν ασύμφορες για τους παραβάτες ποινές. Ανταλλαγές ειδών μεταξύ ιδιωτών για προσωπικές ανάγκες θα επιτρέπονται αλλά όχι για εμπόριο. Η παρακράτηση 1% δεν είναι τόση μεγάλη, ώστε κάποιοι να διακινδυνεύουν παράνομες συναλλαγές έξω από το σύστημα. Σήμερα γίνονται πολλές συναλλαγές έξω από την φορολογία. Με το προτεινόμενο σύστημα αυτό σχεδόν θα εξαλειφθεί.
Άτοκα δάνεια για ανάπτυξη ευνοϊκή στην κοινωνία, στον άνθρωπο
Οι σημερινοί υπάλληλοι των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) μετεκπαιδεύονται και μεταφέρονται σε δύο υπηρεσίες: 1. Στον έλεγχο του συστήματος πληρωμών – εισπράξεων μέσων των ειδικών συσκευών. 2. Να συμβουλεύουν επιχειρήσεις και ιδιώτες για σκόπιμες οικονομικές δραστηριότητες. Τα δάνεια θα είναι άτοκα. Η χορήγηση δανείου θα είναι η διάθεση ορισμένου ποσού από τον λογαριασμό των γενικών καταθέσεων στο λογαριασμό της επιχείρησης. Οι Δ.Ο.Υ. θα έχουν κάθε συμφέρον να γίνονται μεταβιβάσεις αξιών, γιατί έτσι μέσω των ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών ή χρεωστικών καρτών θα εισπράττουν συνέχεια το φόρο. Άλλη δυνατότητα δεν θα υπάρχει. Κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει ή να εισπράξει διαφορετικά, γιατί το υλικό χρήμα θα είναι παράνομο και δεν θα έχει αξία. Η χορήγηση δανείου θα εγκρίνεται από άλλη υπηρεσία από κληρωτούς δημοσίους υπαλλήλους ελεγκτές. Αυτοί θα κληρώνονται σε άτακτα χρονικά διαστήματα διαφορετικοί, ώστε να είναι πολύ δύσκολη κάποια παράνομη μεταχείριση και χορήγηση δανείων χωρίς ορισμένα κριτήρια. Κριτήρια για ότι είναι ειλικρινής επένδυση, για την ικανότητα των επενδυτών, για το ότι η επένδυση θα τηρεί όρους για το περιβάλλον, την κοινωνία και θα αποδώσει.
Το χρήμα δεν είναι πλέον εμπόρευμα
Με το σύστημα αυτό το χρήμα επανέρχεται στον κανονικό του σκοπό, δηλαδή μια απόδειξη για αξία που έχει προσφερθεί. Με την κατάργηση των τόκων ο καθένας θα πρέπει να επενδύει παραγωγικά τις καταθέσεις του αλλά αυτό θα υπόκειται σε ορισμένους κανόνες. Η άσκοπη συσσώρευση χρημάτων και η αναζήτηση ύποπτων επενδύσεων (τοκογλύφοι, αντικοινωνικές δραστηριότητες) θα σταματήσει. Οποιαδήποτε επένδυση με ίδια κεφάλαια ή και με δάνειο θα υπόκειται σε ορισμένους όρους για το περιβάλλον και την κοινωνία Το χρήμα όπως λειτουργεί σήμερα τρέφει αφάνταστα την απληστία και με διάφορους τρόπους γίνεται και πλασματικό χρήμα που αποφέρει τεράστια κέρδη εις βάρος της πραγματικής οικονομίας.
Κατάργηση των σημερινών χρηματιστηρίων κάθε είδους
Το χρηματιστήριο αντικαθίσταται με το εξής: Κάθε εταιρεία μπορεί να κρατά στατιστικά στοιχεία και αυτά να ελέγχονται από την κρατική τράπεζα για την ορθότητά τους. Όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει μετοχές της εταιρείας που θα επιλέξει μέσω της τράπεζας. Κάθε εταιρεία θα ορίζει προθεσμία, την οποία θα έχει κάθε επενδυτής να πουλήσει τις μετοχές του σε άλλον. Οι μετοχές θα έχουν σταθερές τιμές μέχρι να γίνει νέα αξιολόγηση της εταιρείας ως προς τα περιουσιακά της στοιχεία και χρέη της από την ειδική επιτροπή. Έτσι οι επενδυτές θα υπολογίζουν μόνο στα μερίσματα και όχι στον τζόγο. Από τη διανομή κερδών θα παρακρατείται το 1% φόρος.
Ντροπή σας. Διαφημίζετε την αχρήματη κοινωνία της νέας τάξης πραγμάτων ..
ΑπάντησηΔιαγραφή