Η συμφωνία της Ιρλανδίας με την ΕΚΤ
Οι Ιρλανδοί, μετά από 18 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με την ΕΚΤ, οδήγησαν στην χρεοκοπία τις δύο υπερχρεωμένες τράπεζες που είχαν υποχρεωθεί να εθνικοποιήσουν μετά την κατάρρευση της Lehman brothers to 2008.
Το Δουβλίνο, υποχρεώθηκε να «εθνικοποιήσει» την Anglo-Irish Bank το 2009 και την Irish Nationwide Building Society το 2010, και για να τις διασώσει, ελαβε δάνεια από την τρόικα και σπατάλησε τα χρήματα των φορολογουμένων. Από την ΕΚΤ δανείστηκε 31 δις ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ανακοίνωσε χθες στο κοινοβούλιο του ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία: «Πιστεύω ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο. Κλείνει ένα θλιβερό, τραγικό κεφάλαιο της οικονομικής και πολιτικής μας ιστορίας. Μπορεί να είμαστε φτωχότεροι, αλλά πιο σοφοί, από τα μαθήματα που πήραμε», τόνισε.
Σοφότεροι διότι επιτέλους άφησαν τις χρεοκοπημένες τράπεζες να οδηγηθούν στην εκκαθάριση.
Η αποπληρωμή των δανείων από την ΕΚΤ, θα γίνει με κρατικά ομόλογα, λήξης από το 2038 έως το 2053. Ιρλανδική κυβέρνηση και ΕΚΤ συμφώνησαν δηλαδή , σε 25 χρόνια περίοδο χάριτος, και αποπληρωμή με δύο δις τον χρόνο.
Η συμφωνία αυτή δεν ξέρω εάν είναι καλή, διότι φορτώνει στους Ιρλανδούς 31 δίς που δεν χρώσταγαν, είναι όμως καλύτερη από τα 5ετή ομόλογα που δίνουν στην ΕΚΤ οι πελάτισσές της, «Ελληνικές κυβερνήσεις».
Τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της Anglo-Irish Bank τράπεζας έχουν παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη.
Η Ιρλανδία πάντως θα εγκαταλείψει, φέτος, το Μνημόνιο.
πηγα σημερα στη τραπεζα Πειραιως να πληρωσω ενα λογαριασμο δεκο, ψυχη μεσα, αδειο το μαγαζι. γιατι δεν το κλεινουν το ρημαδι παρα μας εχουν ρουφηξει το αιμα να για δανειοδοτουν τις κωλοτραπεζες; τι χρειαζεται η ελλαδα τοσες πολλες τραπεζες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικος πειραιας