3/7/13

Το «Success Story» τα έφαγε τα ψωμιά του

του Σπύρου Χατζάρα

Ενώ στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί, τα πατριωτάκια μιλάνε ξανά για του Έθνους τη «στρατηγική», και υπόσχονται , προς τις δύσπιστες «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», που όμως χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλα τους στη ΔΕΠΑ και απαιτούν κούρεμα φεσιών, ένα «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», και τις συχνότητες της ΕΡΤ.

Τα πατριωτάκια , εμπορεύονται την Ελπίδα και μιλάνε αόριστα ,για τις «νίκες», που το μέλλον θα τους φέρει, διότι «υπέρτατη ιδεολογία για τον κάθε Έλληνα πρέπει να είναι η σωτηρία της χώρας», και του τραπεζικού της «συστήματος», διότι τα «πατριωτάκια» τα χαρακτηρίζει η αξιοπρέπεια, το ήθος και το φιλότιμο, δηλαδή, η «αγάπη για την πατρίδα». Και επειδή, «υπέρτατη ιδεολογία για τον κάθε Έλληνα» πρέπει να είναι η αγάπη για τον τσιφούτη τοκογλύφο,
η κυβέρνηση πληρώνει στο ακέραιο τα κουρεμένα ομόλογα των hedge funds.

Οι ΝΥ.Times, η ναυαρχίδα του τσιφούτ καπιταλισμού, αγανάκτησε με τα «ελληνικά κόλπα», και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και διαμαρτυρήθηκαν, επειδή, τη στιγμή που «οι Έλληνες φορολογούμενοι επωμίζονται το ολοένα αυξανόμενο κόστος της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών πλουτίζουν και επιβραβεύονται παρά τα λάθη της διαχείρισής τους,
 ενώ η ελληνική κυβέρνηση, με τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση στη προσφορά μετοχών, παραιτείται, υπέρ των «αδυνάτων τραπεζιτών», από έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «πρόγραμμα», και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά και ξεμένει από χρηματοδότηση. Οι λύσεις που υπάρχουν είναι ένα νέο μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ένα νέο πακέτο βοήθειας, κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, και ένα νέο πακέτο λιτότητας. Μιλώντας σε γερμανικές εφημερίδες ο Γιοργκ Ασμουσεν, είπε πως τα σενάρια περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους , «αποπροσανατολίζουν από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», και ζήτησε «η Ελλάδα να κάνει περισσότερα για να πείσει την Τρόικα».

Ο σακάτης, ο Βόλφγκανγκ, απέρριψε την πιθανότητα οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους να αναγκαστούν να αποδεχθούν πρόσθετες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους, επειδή οι κίνδυνοι που συνδέονται με το πρόγραμμα προσαρμογής είναι διαχειρίσιμοι. Οπότε το νέο «μεγάλο κούρεμα» αποκλείστηκε, αν και μπορεί να αναφέρεται σε ιδιώτες και όχι σε κρατικούς πιστωτές. Αυτό θα φανεί στο μέλλον.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την «ευρωπαϊκή περιπέτεια» μετά την «σύγκρουση» με την ΕΕ, και σχεδιάζει να αναστείλει τις πληρωμές προς την Ελλάδα τον Ιούλιο, πιέζει για τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο, και η «Τρόικα» μέχρι να αποχωρήσει, θα ζητήσει και άλλη μείωση μισθών στο Δημόσιο, πέραν των απολύσεων. Τρίτο πακέτο σημαίνει «τρίτο μνημόνιο», το οποίο θα περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και νέα μείωση μισθών και συντάξεων.

Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ότι η ομαλή συνέχιση του προγράμματος προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικας μέσα στον Ιούλιο.
Το Βερολίνο έστειλε το μήνυμα ότι θα στηρίξει με κάθε μέσο, «το μεταρρυθμιστικό έργο της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα σε βάρος των πολιτών. Το «πατριωτάκι» ο κ. Σαμαράς , που ανέλαβε , το «μεταρρυθμιστικό έργο» που του ανέθεσαν, έσπευσε να μιλήσει για την ανάγκη, «να προωθηθούν όλες οι αναγκαίες αλλαγές», τις οποίες, «τις έχουμε ανάγκη», και τις οποίες, τις πιστεύει βαθειά μέσα του , και δεν του τις επιβάλλει κανείς, από το Βερολίνο.

Πάντως , από το «δεύτερο πακέτο», δόθηκαν μέχρι τώρα τα 130,6 δισ., και έρχονται 8,1 δισ. τον Ιούλιο. Τα υπόλοιπα έξι μάλλον δεν θα δοθούν, διότι έτσι και αλλιώς δεν φθάνουν. Η «ελληνική διάσωση» θέλει και άλλα, που μπορεί να δοθούν, μετά τις γερμανικές εκλογές.
Εάν οι Γερμανοί και η ΕΚΤ επιβάλουν «νέα μέτρα», θα προκαλέσουν την κατάρρευση της κυβέρνησης Συνταγματολόγου-Σαμαρά, αφού ο Ντε Σρέκ, φωνάζει από τώρα «όχι σε νέα μέτρα, φτάνουν τα παλιά», και θα ξανανοίξει το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ.

Η J P Morgan προέβλεψε ότι όσο συνεχίζεται η κρίση χρέους και η πολιτική της αυστηρής λιτότητας οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία, παραμένουν εξαιρετικά εύθραυστες και κάποια στιγμή θα καταρρεύσουν επαναφέροντας στο προσκήνιο την πολιτική αστάθεια, και αν ενταθεί η ύφεση στην ΕΕ θα πολλαπλασιαστούν και τα προβλήματα .

Εν τω μεταξύ το γαϊδούρι, ο χρηματοδότης λαός, σχεδόν ψόφησε από τη λιτότηα την ύφεση και την έλλειψη ρευστότητας. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο των πολιτών αυξάνονται. Από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος Μαΐου , οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 3,05 δις.
Μόνο το Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 874 εκ. ευρώ. Συνολικά 2.017.987 Έλληνες, χρωστάνε στο κράτος 21,37 δισ. Ευρώ. Κατά μέσο όρο, κάθε οφειλέτης ως φυσικό πρόσωπο, χρωστάει 10.594 ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ ανέρχονται σε 13,13 δισ. ευρώ και οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,61 δισ. ευρώ.Παράλληλα 500.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν στην ώρα τους τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια τους, όπως και τις πιστωτικές τους κάρτες. Οι μέρες του ελληνικού «Success Story» είναι μετρημένες.
Τα «ψωμιά» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είναι λίγα. Το ραντεβού με την κάλπη έτσι και αλλιώς είναι κλεισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου