3/8/13

Με αφορμή την επέτειο της 4Ης Αυγούστου 1936

ΤΟ ΦΙΛΟΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

(Περίληψη)

Ο Μεταξάς, δεν επιχείρησε απλώς να διαμορφώσει στην Ελλάδα ένα νέου τύπου κράτος, και να ενώσει το Έθνος προετοιμάζοντας το φυσικά και πνευματικά ώστε να αντιμετωπίσει τον επικείμενο πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά θέλησε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την καθημερινότητα του Ελληνικού λαού που υπέφερε από την κρίση του 36. Το Καθεστώς της 4ης Αυγούστου και το Έπος της Αλβανίας ήταν σε μεγάλο βαθμό προσωπικά του επιτεύγματα και προσωπικοί του θρίαμβοι.

Όπως προκύπτει από το ημερολόγιο του και τις ομιλίες του, ήθελε να είναι ο ηγέτης του λαού και ο προστάτης των οικονομικά ασθενέστερων. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που χαρακτήρισε ολόκληρη τη διακυβέρνηση του, εφάρμοσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, όπως οι αγρότες και οι εργάτες.

Τα πιο σημαντικά μέτρα στον τομέα της αγροτικής πολιτικής ήταν η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η μεταβίβαση των τίτλων ιδιοκτησίας της γης και η κατάργηση της φορολογίας στο ελαιόλαδο.

Τα μέτρα για τους εργάτες περιελάμβαναν την καθιέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το κατώτερο ημερομίσθιο, και την αναγκαστική διαιτησία μεταξύ εργατών και εργοδοτών, ενώ ίδρυσε την κοινωνική ασφάλιση με το ΙΚΑ.
Παράλληλα, καθιέρωσε το οκτάωρο, και πήρε μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών της δημόσιας υγιεινής και τον έλεγχο των ενδημικών νόσων με σημαντική αύξηση στις δαπάνες υγείας».

Ο Μεταξάς , βρήκε ανεξάντλητα αποθέματα ενέργειας μέσα του, και επέβαλε τη δική του ατζέντα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μεταρρύθμισης. Μέσα σε τέσσερα χρόνια αφού ξεπέρασε τον Εθνικό Διχασμό (1914-1935) οδήγησε τους έλληνες στο 'Έπος του 1940.

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας Καθηγητής Φιλόλογος

1 σχόλιο:

  1. Ναι αλλα μην ξεχνας οτι στην μεταξικη ελλαδα ουδεποτε υπηρξε διωξη εβραιων. Εδω μαλιστα τους εκανε και αξιωματικους του στρατου! βλεπε μαρδοχαιος φριζης, λεων δοστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή