20/11/13

EYΡΩ-ΟΧΙ στο τηλε- μόρφωμα της Παράγκας «ΝΕΡΙΤ»

Η EBU ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΨΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΞΩΣΗ


Λαθραίο υπουργό για θέματα ραδιοτηλεόρασης έχει πλέον η κυβέρνηση Σαμαρά, που η επέμβαση των ΜΑΤ και όσα έχουν μεσολαβήσει με το λουκέτο στην ΕΡΤ, έχει αφήσει την χώρα χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΒU ( European Broadcasting Union) Jean-Paul Philippot την Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
  Μετά τα τελευταία γεγονότα αλλά και την επιστολή καταγγελία της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ) στην EBU και το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ.Philippot, υποχρεώθηκε να αποκηρύξει τις επιλογές Καψή και να δηλώσει ότι η δημιουργία της «ΔΤ» ως μεταβατικού φορέα δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κενό που προκάλεσε η κυβέρνηση με το «μαύρο στην ΕΡΤ».
Η μεταστροφή της ηγεσίας της ΕΒU σαφώς συνδέεται με την εικόνα για τις χειροπέδες στην ενημέρωση κατά την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο, καταγγέλλει με δηλώσεις του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τσαλαπάτης .
  Οι προχθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της EBU θεωρούνται διορθωτικές σε σχέση με όσα είχε αναφέρει προ μηνός η γενική διευθύντρια του, σε συνάντηση που είχε με δύο μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα και για την οποία περιέργως δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση .
Αντίθετα κυβερνητικές διαρροές διατύπωναν την άποψη ότι οι κυβερνητικές επιλογές την βρίσκουν σύμφωνη. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι προχθεσινές επισημάνσεις του κ. Phillippot σύμφωνα με τις οποίες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την δημιουργία της «ΔΤ» η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην ΕBU και δεν θα εκπροσωπηθεί στην γενική συνέλευση που πραγματοποιείται σε τρεις εβδομάδες στη Γενεύη.
Ακόμη και αν λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ και ανεξαρτήτως της τελικής επωνυμίας της η είσοδος της στην ΕΒU μπορεί να γίνει μόνο ,αφού προηγουμένως εξετασθούν οι όροι λειτουργίας , οι προϋποθέσεις πολυφωνίας και οι συνθήκες απασχόλησης των δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι σε επιστολή διάβημα προς το ευρωκοινοβούλιο και την ΕΒU το π. μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εργαζόμενη στην ΕΡΤ Μαρία Γκίκα ανέφερε τις υποχρεώσεις τήρησης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης που αφoρούν:
# «Tην σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης για τις δημοκρατικές κοινωνίες».
# Την ρητή υποχρέωση (ΣΣ. Που παραβιάζεται κατάφωρα) ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει επίσης να έχουν «επαρκείς συμβάσεις εργασίας που παρέχουν επαρκές επίπεδο κοινωνικής προστασίας, ούτως ώστε να μην συμβιβάζονται ως προς την αμεροληψία και ανεξαρτησία τους» και «να μην τίθενται περιορισμοί στην σύσταση σωματείων, όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». [Κοινοβουλευτική Συνέλευση, Απόφαση 1636 (2008), Δείκτες για τα μέσα σε μια δημοκρατία, σημεία 8.11-8.12]

Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει
Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΣΥ αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ άλλων ότι :

«.. Η EBU αποσαφηνίζει ότι δεν αναγνωρίζει το μόρφωμα της συγκυβέρνησης, που λέγεται «ΔΤ». Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18/11/2013 στις Βρυξέλλες, στις εγκαταστάσεις της βελγικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, συμμετείχαν: ο πρόεδρος της EBU, Ζαν-Πολ Φιλιππό, ο ΓΓ της ΕΟΔ, Ρικάρντο Γκουτιέρες, ο Τζον Μπάρσμπι, πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ΕΟΔ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο Γιάννης Κοτσιφός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟΔ και ο Νίκος Τσιμπίδας, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΡΑ, απεσταλμένος της ΠΟΕΣΥ. Οι παρόντες:
• καταδίκασαν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή τους τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα όπλα και η αστυνομία δεν έχουν θέση σε δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις»
• δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν τη «ΔΤ» ως φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και δεσμεύτηκαν να μην αποδεχθούν αντιπροσώπους της στην επικείμενη γενική συνέλευση των μελών της, τον προσεχή Δεκέμβριο
• επεσήμαναν πως δεν πρόκειται να αποδεχθούν ως φορέα διοργάνωσης της Eurovision τη «ΔΤ»
• υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να υπάρξει νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας πριν τον τερματισμό της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ
• και αποσαφηνίστηκε πως δεν έχει υπογραφεί κανένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΔΤ» και της EBU, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία της ΝΕΡΙΤ δεν σημαίνει αυτόματη αποδοχή από την πλευρά της ως μέλος της.
Την ίδια ώρα, πέντε μήνες μετά το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κλείσιμο της ΕΡΤ και τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, η κυβέρνηση μέσω φημών και διαρροών προετοιμάζει και νέα αστυνομική επέμβαση στις εγκαταστάσεις της ελεύθερης ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη.
Προειδοποιούμε και καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε τέτοια σκέψη που προσκρούει άμεσα στις δημοκρατικές αξίες της ελεύθερης Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Τέλος, καλούμε τον αρμόδιο υφυπουργό και την κυβέρνηση που πρόθυμα παρέχει υποσχέσεις «προσλήψεων» στο μόρφωμα της «ΔΤ» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να σταματήσει την ανορθόδοξη και παράνομη πρακτική, που −χωρίς να καταβάλει παρανόμως αποζημιώσεις− παζαρεύει με την τρόικα ως οριστική την παράνομη απόλυση των 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ..»

1 σχόλιο:

  1. Όταν έχουν παραβιασθεί τα δικαιώματα και έχει υποβαθμισθεί τραγικά το επίπεδο ζωής όλων των επαγγελματικών κλάδων με τις ευλογίες της Ευρώπης, ξενίζει το επιλεκτικό ενδιαφέρον ευρωπαϊκού φορέα για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ. Γιατί όταν το δίκαιο εφαρμόζεται a la carte παύει να είναι δίκαιο και καθίσταται ύποπτο. Ας θυμηθούμε π.χ. πώς βρήκαν με ευρωπαϊκή παρέμβαση το "δίκιο" τους οι "νταβατζήδες" επί Καραμανλή του νωθρού.
    Και θα θεωρήσω άδικο και ύποπτο να αμείβεται αξιοπρεπώς ο κάθε εργαζόμενος που βολεύτηκε στην ΕΡΤ και εξυπηρετεί ως αριστερούλης την παγκοσμιοποίηση, όταν αξιολογείται για μισθό πείνας επί παραδείγματι, η πείρα, η γνώση και οι σπουδές του 60χρονου Δντή χειρουργού, που αναλαμβάνει μέσα στη νύχτα τον κομματιασμένο από το τροχαίο, ή τον ετοιμοθάνατο από εγκληματική ενέργεια.
    Για το λόγο αυτό δεν θα συμμερισθώ τον ενθουσιασμό του συγγραφέα, για την επιλεκτική άνωθεν προστασία που παρέχεται σε συγκεκριμένο κλάδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή