του Κωνσταντίνου Φράγκου*
Το σύνολο του Τύπου, Τηλεόρασης και διαδικτυακών διαύλων ασχολείται τελευταία με τις «πηγαίες», αποκαλύψεις, περί των «λαδωμάτων» εξοπλισμών, του Ταξ/χου ε.α (Κερκυραίου) Dr Αντώνη Κάντα, ενός των κορυφαίων στην απόληψη μιζών στα εξοπλιστικά Ο Dr Α. Κάντας , «κελαηδεί», δηλ προβαίνει σε αποκαλύψεις για προγράμματα και πρόσωπα όχι εντελώς αυθόρμητα, βέβαια. Είχε προηγηθεί η σύλληψη του για κατοχή παρανόμων, κολοσσιαίων, ποσών. Αμέσως τον κατέλαβαν τύψεις... Το έκαναν όμως εντελώς όψιμα γιατί προ της αποκάλυψης των λογαριασμών (Εθνική Τράπεζα, Dresndner Bank, Julious Βaer Σιγκαπούρης κα) υπήρξαν άλλα γεγονότα που θα έδιναν χειροπιαστά στοιχεία για το τι θα επακολουθήσει. Προτιμούσαν οι του Τύπου να τα «μασάνε» Υπήρξαν και υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δε θέλουν να βγαίνουν τα άπλυτα της 8 ετίας Σημίτη στη φόρα. Τον προετοιμάζουν, ακόμη και σήμερα, για ... Μεσσία...
Ο Ταξίαρχος Dr PROFESSOR κ. Αντώνης Κάντας
Τον γνωρίζω προσωπικά γιατί να το κρύψω άλλωστε. Συμπαθέστατος άνθρωπος, μετριότατος Αξιωματικός. Ευγενής και ευπαρουσίαστος έζησε μια εποχή όπου ένα μόνιμο χαμόγελο γλοιώδους ευδαιμονίας παρατρεχάμενων συνδυαζόμενο με κυβιστήσεις και διαβεβαιώσεις αφοσίωσης, προς αστείες μορφές του εγχώριου σοσιαλισμού μπορούσαν να εξαργυρωθούν με χρυσοφόρες θέσεις του Δημοσίου. Όχι ότι και σήμερα δε γίνονται τα ίδια. Πάντα οι Εξουσιαστές έχουν αδυναμία στους κόλακες. Μιλάμε όμως για ένα κρεσέντο.
Σταθερός Πασόκος τοποθετήθηκε κατά τη τριετία 82-85 βοηθός Αεροπορικού Ακόλουθου στην Ουάσιγκτον όπου απέκτησε πτυχίο από Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο, αν δεν κάνω λάθος. Αργότερα, ευχερώς, και με τον τρόπο του, το έκανε MASTER και DOCTORA.
Στις ΗΠΑ ασχολήθηκε, επίσης με τη συλλογή πινάκων, επενδύοντας τις οικονομίες του (όπως δήλωσε αργότερα). Ήταν γνωστός στους κύκλους της Π.Α ως μύστης των ΜΠΡΑΓΚ – ΝΤΑΛΙ – ΠΙΚΑΣΟ – ΡΕΝΟΥΑΡ – και εμπρεσιονιστών. Γενικώς, εμπρεσιονιστής ήταν και ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος.
Επανερχόμενος στην Μητέρα – Πατρίδα τοποθετήθηκε στον τομέα εκμετάλλευσης Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, από στρατιωτικούς πάτρονες* ένθα διέπρεψε . Κυρίως σ’ αυτά της «αγοράς του αιώνα» (που μάλλον υπήρξε απάτη του αιώνα. Μια από τις πολλές στα Εξοπλιστικά). Σημειώνω απλά ότι απ’ αυτά τα "Αντισταθμιστικά" δεν πραγματοποιήθηκε ούτε το 10%.
Περί το 1990 αποστρατεύθηκε με το βαθμό του Ταξίαρχου ε.α.
Επανελθόντος του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία (1993) ο κ. Α.Κ επεχείρησε, ματαίως, να εισέλθει στα άδυτα του Υπουργικού Γραφείου του Υπουργού κ. Γ. Αρσένη αλλά απέτυχε, για λόγους που ήξερε ο κ. Γ.Α.
Αλλά δεν χάθηκε.
Υψηλού επιπέδου, υψηλότατου, πολιτικός μέντοράς του φρόντισε να τον τακτοποιήσει σε σπουδαίες θέσεις, όπως σ’ αυτή του Προέδρου Εθνικού Ιδρύματος Επαναπατριζόμενων – Ομογενών κ.α. (Αρμοδιότητες ΥΠΕΞ) κ.α.
Ο κ. Α.Κ., όμως, επιθυμούσε δράση στο χώρο του, τις Ε.Δ.
Οι σπόνσορές του κατάφεραν να πείσουν τον κ. Α.Τσοχατζόπουλο να τον διορίσει Αναπληρωτή Γεν. Διευθυντή Εξοπλισμών υπό τον Σμπώκο. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση!
Όπως γνωρίζω καλά, αμφότεροι ο κ. Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος, δεν είχαν δα και μεγάλη ιδέα για τον Κάντα. Υπήρχαν γι’ αυτόν άβατα. Τον χρησιμοποιούσαν όμως έξυπνα και γνώριζαν καλά ότι λαμβάνει κι αυτός «αντίδωρα», πολύ πιο ταπεινά από τα δικά τους.
Δεν θ’ απαριθμήσω τις δουλειές που συμμετείχε ο Κάντας. Άλλη φορά.. Κατέστη όμως εμβληματικό πρόσωπο, μετά τους 2 κορυφαίους, μιας εποχής πλήρους εξάρθρωσης των Εξοπλισμών, της Οικονομίας και της Άμυνας αλλά και προκλητικών, ασύδοτων, χρηματισμών. Την Άμυνα και Αποτροπή αποτελείωσαν αργότερα οι κ. Μεϊμαράκης, Βασιλάκος, Βενιζέλος που έθαψαν τα Σημιτικά όργια και πάγωσαν την συντήρηση υλικών.
Ο κ. Α.Κ. μια εποχή, αρχές 2000, υπήρξε απόλυτος Άρχων της Γ.Δ.Ε. αφού ο Σμπώκος αποχώρησε για να πολιτευθεί. Τότε συνέβησαν ιστορίες με σημεία και τέρατα...
Μετά την αποχώρηση από το Υπουργείο των Ακοσμπώκων και την ανάληψη του Ιερού θώκου από τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου ο κ. Α.Κ. παρέμεινε επί 5μηνον ως Αναπληρωτής.
Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Γ.Π. τον είχε «παγώσει» είναι αστείος.
Δεν τον εμπιστευόταν βεβαίως αλλά τον κράτησε για ν’ αποτελέσει τον σύνδεσμο των λαμογιών – εξωτερικών συνεργατών προμηθευτών και του νέου σχήματος του Υπουργείου.
Να ενημερώσει τους νέους αρχιερείς και να υπάρξει συνέχεια. Επιστημονικά και ωραία πράγματα...
Ωστόσο παρέλειψα ν’ αναφέρω ότι ο κ. Α.Κ. δεν ήταν ακόρεστος μόνο σε κάποιο τομέα, ας μην τον ονομάσουμε, αλλά και στην κατάκτηση τίτλων.
Ήταν την εποχή που ο Άκης έλεγχε τα πάντα. Μπορούσε να εκλέξει και Αρχιεπίσκοπο. Μήπως δεν είχε διορίσει πανάσχετους και με ανύπαρκτους τίτλους συνεργάτες του σε θέσεις ευθύνης όπως π.χ. Διοικητή Τράπεζας, Προέδρου Ιδρύματος Αμυντικών Ερευνών, κ.α.
Ο κ. Α.Κ. είχε διακαή πόθο να γίνει καθηγητής δηλαδή PROFESSOR Πανεπιστημίου. Τι το ευκολότερο για τον Άκη. Έδωσε εντολή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έλεγχε, το οποίο, αμ έπος α έργον, ίδρυσε έδρα Στρατιωτικής Οικονομίας και αυθωρεί εξέλεξε τον κ. Κάντα επίκουρο καθηγητή!
Οι πάντες κάγχασαν! Το ΠΟΝΤΙΚΙ (του Παπαϊωάννου) σχολίασε (30/5/02) «Έδρα Στρατιωτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Καλό είναι οι φοιτητές να περνούν για το ντοκτορά τους από την ΓΔΕ για να μαθαίνουν κόλπα υπερκοστολόγησης, πρωτογενείς μεθόδους αξιολόγησης υλικών και προμήθειας άχρηστων υλικών. Επίσης περί μιζών και ΑΩ**».
Έκτοτε ο κ. Α.Κ. έγινε χαλί να τον πατήσει ο Άκης και τον διευκόλυνε να κάνει αρκετές χοντρές παρανομίες (Ηλεκτρ/κός Πόλεμος, F-16 κ.ά) που όφειλε να τον αποτρέψει ως πρώην στρατιωτικός.
Και ολίγη φαιδρότητα!
Η πρώτη «βόμβα» περί Κάντα εξεράγη όταν βρέθηκε λογαριασμός 500.000 ευρώ στην Γερμανική Τράπεζα DRESNDER προερχόμενος από την SIEMENS.
Ερωτηθείς ο κ. Α.Κ. (Αποκαλύψεις 19.06.2010) ισχυρίσθηκε, αφελώς, ότι πρόκειται για «αυθαίρετη κίνηση υπαλλήλου της Τράπεζας».
Αργότερα υπήρξε άλλη εκδοχή: «Είναι κόποι μιας ζωής..». Προχθές υπήρξε και τρίτη: «Είναι προϊόν πώλησης πινάκων! Κατονόμασε μάλιστα αγοραστή γκαλερίστα ο οποίος αρνήθηκε κάθε σχέση! Εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς το IQ του PROFESSOR ή την πλήρη τρικυμία του εν κρανίω!
Ο κ. Α.Κ., βέβαια, έχει μια τεράστια εκκρεμότητα που θα τον σπρώξει ακόμη βαθύτερα. Στις 24 Απριλίου 2000 υπέγραψε στον μακαρίτη Καμπούρογλου (DRUMILAN) βεβαίωση εκτέλεσης Αντισταθμιστικών των TOR – MI. Δεν είχε γίνει ούτε μία βίδα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Καμπούρογλου να εισπράξει την εγγύηση των 25 εκ.δολ και να γίνει.......πουλόπουλος.
Ο φάκελος αυτός, περιέργως, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ο κ. Κάντας θα κελαηδήσει και πάλι.
Ερωτηθείς γιατί υπέγραψε αυτό το επαίσχυντο έγγραφο απάντησε ψυχραιμότατα: «Η δική μου υπογραφή μπήκε μετά απ’ αυτές των υφισταμένων μου. Δεν υπάρχει παρατυπία!». Είναι να τρελαίνεται κανείς! Από τις 05/03/09 όμως, η ανακρίτρια της υπόθεσης είχε παραπέμψει 11 στελέχη της ΓΔΕ με επικεφαλής τον Κάντα με κακουργηματικές πράξεις! Έχουν περάσει 4,5 χρόνια! Κάποιοι εικάζω, δεν επιθυμούν την περάτωση της υπόθεσης!
ΥΓ1.
Ο κ. Α.Κ. τα ψέλνει, κανονικώς, σε προμηθευτές, προϊσταμένους του (Άκη, Σμπώκο, Γιάννο) και υφισταμένους (Επιτροπές). Ξέχασε μόνο να αναφέρει ότι τις Επιτροπές όριζε ο ίδιος με «ευγενείς παιδιά», όπως έλεγε ο αξέχαστος Τσιφόρος. Τα μέλη εξωνυμένων Επιτροπών (υπήρξαν ασφαλώς εξαιρέσεις) τα ονόμαζαν οι "μεγάλοι" κότες, και συνιστούσαν στους εμπόρους να... ρίχνουν καλαμπόκι στις κότες.
ΥΓ2. Ο κ. Κάντας, λόγω προσόντων και δυνατοτήτων, δεν ήταν πλασμένος να παίζει σε μεγάλα τραπέζια. Πνίγηκε γρήγορα στη χλιδή, μέθυσε από του καμπανίτη των μιζών, φούσκωσε ως διάνος από την αλαζονεία της «υπεροχής». Έχασε τον έλεγχο! Δεν υπολόγισε στα όρια του και τώρα φοβικός και περιδεής καταρρέει. Δεν κρατήθηκε ούτε μια ημέρα!
Παραμένει μικροαμαρτωλός. Επεδίωξε να μπει σ’ ένα από τους κήπους του Σημιτικού παραδείσου (Ολυμπιακοί, Έργα, Κτηματολόγιο, Καύσιμα, Μεταφορές) δηλαδή τα Εξοπλιστικά.
Βρέθηκε σε ένα οργιώδες πάρτυ (καίτοι δεν ήταν άσχετος στα δείπνα), σ’ ένα μεγάλο φαγοπότι. Έβλεπε έναν Πρωθυπουργό (τον Σημίτη, τον Βραχύ) αμήχανο, ανεπαρκή και ανίκανο να ελέγξει, να ελέγχεται από τον Άκη και νόμισε ότι έχει εξασφαλίσει την ατιμωρησία. Παρατήρησε τους προϊσταμένους του αχόρταγους, άπληστους, βουλιμικούς να κατατρώγουν τις σάρκες Οικονομίας και Άμυνας. Συμμετείχε στο φαγοπότι. Παρασύρθηκε σε «επιχειρήσεις» πάνω από το μπόϊ του.
ΥΓ3. Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, θυμόμαστε τις αφόρητες πιέσεις που υφίστατο ο τότε ΑΝΥΕΘΑ κ. Στάθης Γιώτας (άνθρωπος αμέμπτου ήθους, πατριωτισμού και υψηλής αντίληψης της ευθύνης) από κορυφαίους της Π.Α. να τοποθετήσει τον Κάντα επικεφαλή των ΑΩ του Υπουργείου.
*Ο Κων. Φράγκος (DEA Σορβόννης) είναι Υπ/γος ε.α. Υπήρξε διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου.
To
βιβλίο του Κων. Φράγκου «Έγκλημα στο Πεντάγωνο» (Εκδόσεις Γκοβόστη), αναφέρεται λεπτομερώς στην διαφθορά και τις μίζες στο Υπ.Αμυνης.
Τα Γρεβενά είναι κτισμένα σε κοιλάδα που σχηματίζει το ποτάμι Γρεβενίτης. Έχει γύρω γύρω λόφους που περιορίζει πολύ τον οπτικό και τηλεοπτικό τους ορίζοντα. Γι’ αυτό από την αρχή, όταν εμφανίστηκε ο τηλεοπτικός σταθμός τότε της Γιουγκοσλαβίας γύρω στο 1966 , οι πρώτες τηλεοράσεις που είχαν φέρει τότε μετανάστες από την Γερμανία δεν ήταν δυνατόν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Τυχεροί ήταν μόνο όσοι καθόταν ψηλά στο Βαρόσι ή ψηλά στα Τσακάλια και είχανε ορατότητα προς το βορρά . Όσοι δε ήθελαν να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου ευρωπαϊκό , πήγαιναν στην Μερσίνα στο μικρό τότε καφενείο ΅ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΅ του Λάζαρου Κιβρόγλου που είχε τηλεόραση και έπιανε τον ένα και μοναδικό τότε σταθμό της Γιουγκοσλαβίας . Το 1970 περίπου έγινε στo Πήλιο ο πρώτος σταθμός τηλεοράσεως της ΕΙΡΤ όπως ονομάστηκε τότε . Άρχισαν και οι έμποροι δειλά δειλά να βάζουν και καμιά τηλεόραση στη βιτρίνα . Εγώ τότε άρχισα να προβληματίζομαι , έπρεπε να προσαρμοστώ στην τεχνολογία (νέα μηχανήματα ελέγχου, ανταλλακτικά, σεμινάρια κ.τ.λ.π ). Στην πόλη των Γρεβενών όμως δεν μπορούσαν να πουληθούν γιατί δεν ήταν δυνατόν να πιάσουν τίποτα . Τυχεροί ήταν μόνο τα γύρω χωριά που ήταν ψηλά και στην πόλη των Γρεβενών όσοι καθόταν μόνο ψηλά στο Βαρόσι και στη οδό Φιλίππου και είχαν ορατότητα ανατολικά . Το 1971 στο στρατόπεδο ήταν τότε η μονάδα 134 Μ.Π. Πυρ/χία με Διοικητή τον Αντ/ρχη Πυρ/κού Δημήτριο Παναγιωτίδη , φανατικός τηλεορασάκιας, είχε έρθει με μετάθεση στα Γρεβενά , έφερε και την τηλεόραση του αλλά δυστυχώς δεν έπιανε τίποτα. Με επισκέφτηκε τότε , επισκέφτηκε και τον συνάδελφό μου Χρήστο Λαδά , και μας κάλεσε στο γραφείο του να συζητήσουμε από τεχνικής πλευράς τι μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να πιάνουν και τα Γρεβενά τηλεόραση. Του εξηγήσαμε ότι για να μπορέσει η πόλη να δει τηλεόραση έπρεπε να γίνει αναμεταδότης ψηλά στην Αγ. Παρασκευή . Να πιάσουμε δηλαδή το 6 κανάλι του Πηλίου να ενισχυθεί κατάλληλα και να γίνει εκπομπή του στην πόλη στο κανάλι 9. Αυτήν η συσκευή δεν υπήρχε έτοιμη , έπρεπε κάποιος να την κατασκευάσει . Πήραμε τηλέφωνα δεξιά αριστερά μας είπαν για κάποιον κύριο Παφάλη είχε λένε κατασκευάσει τον πρώτο πειραματικό σταθμό της ΕΙΡΤ. Ήρθαμε σε επαφή με αυτόν και μας ζήτησε για την κατασκευή του και να έρθει να τον εγκαταστήσει 30000 δρχ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν ότι η εκκλησία Αγ. Παρασκευή δεν έχει ρεύμα και η κοντινότερη περιοχή με ρεύμα ήταν το υπαίθριο θέατρο στο Καστράκι. Ήταν μεγάλη η απόσταση , έπρεπε να γίνει χαντάκι να μπει το καλώδιο σε σωλήνα προστασίας , τα έξοδα πολύ μεγάλα. Υπολογίσθηκαν και τα έξοδα υλικών ρευματοδότισης σε 35000 δρχ συν 30000 δρχ ο αναμεταδότης 65000 δρχ χωρίς εργατικά , ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή. Ο Αντ/ρχης δεν πτοήθηκε . Ήρθε σε επαφή με τα καταστήματα ηλεκτρικών , αυτών δηλαδή που θα πωλούσαν τηλεοράσεις, με τον εμπορικό σύλλογο, τον δήμαρχο και όλοι δήλωσαν ένα ποσό βοήθειας για το έργο και ημέρες προσωπικής εργασίας. Ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους της εκκλησίας τους είπε ότι μέσα στην εκκλησία θα μπει αναμεταδότης και έξω κεραίες και σε ανταπόδοση αυτών η εκκλησία θα πάρει ρεύμα . Τους άρεσε αυτούς το ρεύμα και έτσι δεν έφεραν αντίρρηση για την εγκατάσταση του αναμεταδότη μέσα στην εκκλησία. Άλλωστε ο αναμεταδότης ήταν πολύ μικρός σε όγκο , όσο περίπου είναι ένας μικρός φούρνος μικροκυμάτων. Η κατανάλωση όμως έπρεπε να είναι μικρή γιατί το καλώδιο δεν θα άντεχε λόγω μεγάλης απόστασης . Κανονικά έπρεπε να πάει υψηλή τάση και μετασχηματιστής , αλά τα έξοδα θα ήταν τεράστια. Άλλη μάχη με την ΔΕΗ ο Αντ/χης για να πάρει την έγκριση της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ διοικητής όμως δεν σταμάτησε μπροστά σε τίποτα , ολόκληρος λόχος από στρατιώτες ρίχτηκαν στο σκάψιμο του χαντακιού , η διαμόρφωση του εδάφους και τα πευκάκια δεν επέτρεπαν σκαπτικό μηχάνημα , έπρεπε η δουλειά να γίνει με τα χέρια και έτσι ανοίχτηκε χαντάκι από το θέατρο όλη την ανηφόρα στο πλάι μέχρι την Αγ. Παρασκευή. Μετά από πολύ ταλαιπωρία των στρατιωτών και των ηλεκτρολόγων ήρθε το ρεύμα στην Αγ. Παρασκευή ! χαρά μεγάλη άναψε το φως αλλά όχι οι πολυέλαιοι , γονάτιζε η τάση. Προσωπικά εγώ εκτός από την προσφορά του ποσού , έκανα και την εγκατάσταση της κεραίας εκπομπής , στην βόρεια πλευρά της εκκλησίας εκεί τώρα έχουν βάλει ένα μεγάφωνο. Και αφού τελείωσαν όλες οι προετοιμασίες ειδοποιήσαμε τον κύριο Παφάλη να έρθει. Όταν ήρθε επιτέλους ο κύριος Παφάλης έγιναν οι σχετικές μετρήσεις σήματος .να βρεθεί το κατάλληλο μέρος τοποθέτησης της κεραίας λήψης αλά τα αποτελέσματα ήταν μάλλον φτωχά. Κάναμε ότι μπορούσαμε , δυνατό ενισχυτή σήματος , τροφοδοτήσαμε τον αναμεταδότη και η εκπομπή άρχισε. Τρέχαμε από περιοχή σε περιοχή μέσα στα Γρεβενά να δούμε το μέγεθος του σήματος με το πεδιόμετρο οι τηλεοράσεις σπάνιες. Το σήμα ικανοποιητικό αλλά η ποιότητα εικόνας όχι τέλεια , είχε ελαφρό χιονάκι διότι ο σταθμός στο Πήλιο ήταν μακριά. Τίποτα παραπάνω δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλά ο κ. Παφάλης μας καθησύχασε λέγοντας ότι γρήγορα θα λειτουργήσει ο σταθμός της ΕΙΡΤ στο Βίτσι οπότε θα έχουμε τέλεια εικόνα. Έτσι άρχισαν δειλά δειλά να πωλούνται οι πρώτες τηλεοράσεις καθώς και να φέρνουν οι μετανάστες από την Γερμανία. Δεν έλειψαν βέβαια και τα σχόλια και κατηγόριες , ότι στοίχισε ακριβά και θα το κάναμε με τα μισά λεπτά , και κατηγορούσαν εκείνοι που ούτε πλήρωσαν ούτε δούλεψαν. Ο καιρός πέρασε γρήγορα και αποδείχτηκε ότι άξιζε τον κόπο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΛειτούργησε και ο σταθμός στο Βίτσι και με μια μόνο μικρή μετατροπή και αλλαγή της διεύθυνσης λήψης η εικόνα ήταν τέλεια στο κανάλι 10. Τα στόματα έκλεισαν και έπαψαν να γκρινιάζουν οι δουλειές άνοιξαν οι τηλεοράσεις πλήθαιναν και μόνο οι κινηματογράφοι δυστυχώς μαράζωσαν. Ο αναμεταδότης όμως μεσα στην εκκλησία , με το χρόνο , γέμιζε κάπνα και λίπος από τα κεριά και δημιουργούνταν διάφορα προβλήματα συντονισμού. Άστο που και η εκκλησία με κεραίες στον τρούλο και γύρω καλώδια ήταν κάτι αταίριαστο . Πήρε τότε απόφαση το 1975 ο σύλλογος εμπόρων και βιοτεχνών , γιατί αυτός πλέον είχε αναλάβει από το Διοικητή του στρατού την ευθύνη του αναμεταδότη και άμισθοι τεχνικοί του εγώ και ο Λαδάς, να κατασκευάσει ένα πύργο με DEXION λίγο μακριά από την εκκλησία και να εγκαταστήσουμε εκεί τον αναμεταδότη μια και επρόκειτο να λειτουργήσει σε λίγο καιρό και δεύτερο κανάλι η ΥΕΝΕΔ σημερινή ΕΡΤ 2 και θα χρειαζόταν και άλλος αναμεταδότης. Όταν έμαθαν γιαυτό οι επίτροποι της εκκλησίας πρότειναν στο σύλλογο να βάλουν και αυτοί τα υπόλοιπα και αντί για πύργος DEXION να χτιστεί εκεί καμπαναριό και θα μας έδιναν ένα δωματιάκι κάτω για τους υποσταθμούς και μπαλκόνι πάνω συρόμενο για τις κεραίες που τώρα θα ήταν περισσότερες . Συμφώνησαν χτίσθηκε το καμπαναριό τρέμανε τα πόδια μας εκεί πάνω να περάσουμε τις κεραίες , πάντα δωρεάν! Όλα γίνανε όμορφα και ωραία μια και η ΔΕΗ έκανε εν το μεταξύ επέκταση δικτύου και έφερε το ρεύμα πλέον στη Εκκλησία , χαρές και πανηγύρια , δύο κανάλια φαντάζεστε; Δεν ξέρω αν ο πρωτοπόρος Αντ/ρχης Πυροβολικού Παναγιωτίδης Δημήτριος βρισκόταν ακόμα στα Γρεβενά για να απολαύσει τα δύο κανάλια ! Το 1976 ήρθε στα Γρεβενά ο νέος τότε Δεσπότης κ.κ Σέργιος και κάποιοι ξέχασαν ότι το καμπαναριό έγινε και προς χάριν του αναμεταδότη και θεώρησαν σωστό να ζητήσουν την απομάκρυνση των κεραιών από το καμπαναριό. Η απάντηση του Δεσπότη ήταν ( Ότι είναι καλό για την πόλη , είναι καλό και για την εκκλησία ). Έτσι έληξε το θέμα. Τα χρόνια πέρασαν , οι τηλεοράσεις έγιναν έγχρωμες οι αναμεταδότες πλήθυναν και έγιναν 15 και βάλε οι κινηματογράφοι έκλεισαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δήμος Γρεβενών, που ανέλαβε πλέον τους υποσταθμούς με νέο πλέον τεχνικό επί πληρωμή φυσικά , έκανε ειδικό χώρο γι αυτούς μακριά από την εκκλησία προς το Καλαμίτσι. Οι αναμεταδότες οι κεραίες και τα καλώδια έφυγαν από το καμπαναριό και μόνο το καλώδιο του ρεύματος έμεινε εκεί παραχωμένο και άχρηστο πλέον , να ενώνει το θέατρο με την εκκλησία και όταν κάποτε το βρουν δεν θα ξέρουν τι ήταν.
Γύρω στο 1985 η ΕΡΤ μας δώρισε σύγχρονους αναμεταδότες και ο αναμεταδότης του κ Παφάλη βγήκε στη σύνταξη. Αργότερα έμαθα ότι ο δήμος χάρισε τον αναμεταδότη σε ένα χωριό, λυπήθηκα , τον θεωρούσα γιο μου, έτρεξα γι’αυτόν με χιόνια και βροχές όταν δημιουργούνταν προβλήματα. Αυτός έπρεπε να μπει στο μουσείο του δήμου , αλλά που να το βρει! Πέρασαν από τότε περίπου 40 χρόνια , γεμίσαμε αναμεταδότες και κανάλια , είμαι τώρα χρόνια συνταξιούχος αλλά τον πρώτο αναμεταδότη δεν τον ξεχνώ ούτε τον πρωτοπόρο κ. Αντ/χη ούτε και τους στρατιώτες που έσκαβαν στην ανηφόρα για να βλέπουμε εμείς τηλεόραση.
Απόστολος Πήχας Συνταξιούχος Ηλεκτρονικός