του Σπύρου Χατζάρα
Χαρές και πανηγύρια. Αναλάβαμε την προεδρία. ΣΤΟΠ. Ο φον Αντωνάκης ξαναπήγε στο Ζάππειο και ο συνταγματολόγος, που έκοψε το εισιτήριο του Αδωνίδος αυτοδιορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Από τις χαρές, δήλωσε απών ένας 60χρονος που αυτοκτόνησε με καραμπίνα στο χωριό Χρυσοβίτσα του Ξηρομέρου το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, κάνοντας «μαύρο ποδαρικό» στις αυτοκτονίες για το 2014.
Έστω και χωρίς τον αυτόχειρα, και κυρίως , χωρίς τον Αξελ Τέξας, η κυβέρνηση υποδέχτηκε το παλληκάρι από τη Λισσαβώνα, ο οποίος στην «πανηγυρική» συνέντευξη τύπου, έσκασε το παραμύθι για τις πρόωρες εκλογές. Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδας το προσεχές διάστημα, μίλησε για «τριπλές εκλογές». Και μάλιστα άνοιξε και την προεκλογική εκστρατεία καλώντας τους Έλληνες να ψηφήσουν δαγκωτό «μνημόνιο», Τόμσεν, «Ευρώπη» και Σαχλαμαρέλους για , «να μην απαξιώσουν την τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει», διότι «τα προγράμματα λειτουργούν», «αν και τα αποτελέσματα μπορεί να μην τα καταλαβαίνει ακόμα ο μέσος πολίτης».
Ψήφο στους Ευρω-σαχλαμαρέλους για να μην πάνε χαμένες «οι θυσίες μας» ήταν το μήνυμα του Πορτογάλου που υποσχέθηκε μετεκλογική έξοδο στις αγορές, και μάλιστα οι Financial Τimes, είχαν και ρεπορτάζ πως οι αγορές αν ψηφίσουμε σωστά, (τον Μάιο), θα μας δώσουν επιτόκια Ιρλανδίας το φθινόπωρο.
Ωστόσο την επομένη, μετά την ανάληψη της προεδρίας, επανήλθε η σοβαρότητα στους FΤ, που τόνισαν ότι «παρά την μεγάλη πτώση στα ελληνικά spreads η χαμηλή πιστωτική αξιολόγηση της Ελλάδας την κρατά εκτός των ορίων πολλών επενδυτών».
Η Πορτογαλία -που ελπίζει να εξέλθει από το μνημόνιο φέτος- ανακοίνωσε σχέδιο έκδοσης 5ετών ομολόγων και εν συνεχεία 10ετών ομολόγων, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη σταδιακή αποκλιμάκωση της παροχής ρευστότητας από την αμερικανική Federal Reserve.
Η Κομισιόν παρά τις «παρόλες» του Μπαρόζο στην επιστολή της προς το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι η πρόσβαση της Ελλάδα στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της θα επιτευχθεί μερικώς από το 2015.
Ο φον Αντωνάκης ωστόσο στην συνέντευξη τύπου της προεδρίας στο Ζάππειο επέμενε ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το… 2016.
Αν γινόταν αυτό, θα ήταν η τρίτη φορά από τη «μεταπολίτευση» που οι εκλογές θα γινόντουσαν στο τέλος της τετραετίας. Κανονικά στην τετραετία, η σχεδόν στη λήξη της, οι εκλογές έγιναν στις 18 Οκτωβρίου 1981, στις 2 Ιουνίου 1985 , στις 18 Ιουνίου 1989, στις 9 Απριλίου 2000, και στις 7 Μαρτίου 2004. Πέντε φορές στις 15 , αλλά και στις πέντε υπήρχε συμπαγής και άνετη κυβερνητική πλειοψηφία.
Στις εκλογές του 1981, του 1989, και του 2004 ή ήττα της απερχόμενης κυβέρνησης και η πολιτική αλλαγή ήσαν δεδομένες, οπότε η εξάντληση της τετραετίας από την απερχόμενη κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν θεσμική. Απλά ήθελαν να εξαντλήσουν τον συνταγματικό χρόνο τους στις καρέκλες , ελπίζοντας ότι θα συμβεί κανένα θαύμα του «αγίου Βαλαντίου» στο μεταξύ.
Μόνο οι εκλογές του 1985, και του 2000 έγιναν με τη λήξη της τετραετίας, λόγω «πολιτικής επιλογής».
Το πρωί της ημέρας που ο Μπαρόζο ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές, ο Σίμος, η Φωνή του Κυρίου του, είχε δηλώσει εις την πρωινή «Ώρα της Κυβερνήσεως» του MEGA ότι, «η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών».
Επομένως , σύμφωνα με έναν από τους «χρυσούς» κανόνες της «Πολιτικής» που επιβάλει να κάνεις το αντίθετο από αυτό που διακηρύσσεις και υπόσχεσαι, το πραγματικό νόημα της δήλωσης του Σίμου ήταν ότι η «κυβέρνηση», (δηλαδή ο φον Αντωνάκης και ο συνταγματολόγος ), αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Οι πρόωρες εκλογές και ο ανασχηματισμός, όπως και η υποτίμηση πριν το ευρώ, άλλωστε δεν προαναγγέλλονται κανονικά.
Το 1993 όμως , τον Ιούνιο, πολύ πριν εμφανιστεί ο Συμπιλίδης, τις είχε προαναγγείλει από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης ο τότε υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ, ο οποίος στο περιθώριο της εαρινής υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, είχε συναντηθεί με τον Μητσοτάκη και το «Τζώνυ» (Παπακωνσταντίνου), για να συζητήσουν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Τότε, ο Μητσοτάκης και ο «Τζακ» Παπακωνσταντίνου, του είχαν ανακοινώσει ότι σχεδίαζαν πρόωρες εκλογές, και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση των Σκοπίων.
Ο Κρίστοφερ, (που ήταν οπαδός του «Τζώνυ»), στη συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη, αποκάλυψε τραυλίζοντας , (εν τη …ρύμη του λόγου του), ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα περιμένει, διότι «στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές και ότι το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει (Χικ!).».
Τελικά οι εκλογές έγιναν τέσσερεις μήνες μετά , τον Οκτώβριο του 1993.
Πάντως αυτή τη φορά , ο Μπαρόζο φαινόταν νηφάλιος.
Αργότερα, «διευκρινίστηκε» προς τους «παπαγάλους» που ρώταγαν τον von Mouroutis, ότι ο κ. Μπαρόζο μπέρδεψε τις κάλπες και αναφέρθηκε σε τριπλές εκλογές, εννοώντας τις ευρωεκλογές, τις εκλογές για τους δήμους και τις εκλογές για τις περιφέρειες, επειδή οι κάλπες για τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο είναι διαφορετικές.
Με αυτά και αυτά η προεκλογική ατζέντα και πάλι δεν θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της ουσίας. Άλλωστε και η Κομισιόν του Μπαρόζο λέει ότι η «αγία τρόικα» (αλλά και το Πασοκ) έσωσαν την Ελλάδα με το μνημόνιο και το «πρόγραμμα» διότι «απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία και η διάδοση της κρίσης» και περιορίστηκαν οι αρνητικές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Πάντως ο φον Αντωνάκης, ο φον Mouroutis, και ο Χρύσανθος και τα άλλα παιδιά της παρέας τα έφαγαν τα ψωμιά τους. Μετά τις εκλογές θα αναλάβει ο μεγάλος συνασπισμός του ... «ευρωτόξου». Τα «πατριωτάκια» της Μπλάκ Ροκ και της Μόργκαν Στάνλει , από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα «πατριωτάκια» της ΝΟΥΔΟΥ, για να σώσουν την «πατρίδα», την παρτίδα, την Ευρώπη και τους γκέι παρέιντ από τους λαϊκιστές , θα βάλουν στην άκρη τους εγωισμούς και θα μπουν στην ίδια βάρκα.
Η Ντόρα Τέξας, (της Πρεσβείας) ,που στα πολύ νιάτα της ήταν αριστερή μαοικιά, έρχεται και για συμπράξει με τον Αξελ Τέξας (της Πρεσβείας), ενώ θα τους χειροκροτούν από ψηλά οι ψυχές του Γκάς (Αβράκωτος) και του Πήτερ ( Κορομηλάς). Όλα για την Πατρίδα και το Ευρώ. Έτσι και αλλιώς η Μπλάκ Ροκ έχει και το 30% της Ζήμενς, της Λουφτχάνσα και της Δωροθέας .
Το «μυστικό» που δεν ήταν και τόσο μυστικό αφού το κατάλαβαν μέχρι και στον Περισσό, το έβγαλε στη φόρα έκθεση της Royal Bank of Scotland , που λέει ότι το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα έχει ανέβει κατακόρυφα, ότι οι μέρες Σαμαρά έχουν τελειώσει και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του, προκειμένου να υπάρξει μια «βιώσιμη κυβέρνηση» κεντροαριστερού χρώματος που θα εξακολουθεί όμως να εφαρμόζει το (τρίτο) μνημόνιο.
ΥΓ. Ο Άκης Πάνου πέθανε στη φυλακή. Στη φυλακή πέθανε και ο στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής. Ο «Χριστόδουλος» όμως πήρε άδεια και έφυγε μετά το ρεβεγιόν στον Κορυδαλλό. Αυτό θα πει τυφλή δικαιοσύνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου