Το μοντέλο της χαλαρής Ομοσπονδίας που εμφάνισε ο μακαρίτης Χολμπρουκ στο Ντέιτον προωθεί τώρα η Μόσχα για την Ουκρανία, την ίδια στιγμή που στις Βρυξέλλες συζητούν για την αναθεώρηση του «Ντέιτον» μέσα από ένα διάλογο «υψηλού επιπέδου», παρόμοιο με εκείνο μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου υπό την αιγίδα της Κάθριν Άστον.
Στις Βρυξέλλες επιμένουν για την «ανάγκη συνταγματικών αλλαγών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», η οποία θα τερματίσει «το πολιτικό αδιέξοδο» , διότι «η ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον» με την οποία έληξε ο πόλεμος, «δεν επιτρέπει στη χώρα να λειτουργήσει αποτελεσματικά».
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους , χρειάζεται νέο Σύνταγμα, και για αυτό το λόγο θα πρέπει να συγκροτηθεί μία ομάδα δράσης «task force» για να προετοιμάσει και να εναρμονίσει τις μεταρρυθμίσεις στις δύο «οντότητες», χρησιμοποιώντας ως «καρότο»
την « ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια».
Ενώ λοιπόν στις Βρυξέλλες ονειρεύονται κατάργηση της «Σερβικής Δημοκρατίας» και σχεδιάζουν ένα ενιαίο ισλαμικό κράτος , όπου Σέρβοι και Κροάτες θα είναι «μειονότητες», το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών πρότεινε σήμερα, για την επίλυση της Ουκρανικής κρίσης, τη σύγκλιση συντακτικής συνέλευσης πριν τη διενέργεια των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, η οποία θα συντάξει νέο σύνταγμα με το οποίο η Ουκρανία θα μετατρέπει σε ομοσπονδιακή δημοκρατία, παραχωρώντας ευρύτατες εξουσίες στις περιφέρειές της.
Στις ευρύτατες εξουσίες θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το δικαίωμα βέτο των μελών της ομοσπονδίας σε ότι αφορά τις οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες.
Αυτό το αίτημα άλλωστε προβάλλουν και οι πολίτες της Ουκρανίας που διαδηλώνουν κατά των αρχών του Κιέβου, στο Χάρκοβο, το Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ, το Κίροφ, την Οδησσό, τη Χερσώνα, το Νικολάγιεφ κλπ. κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου