15/3/14

Μετά το Βέτο στον ΟΗΕ τους δουλεύουν ψιλό γαζί

Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε το βέτο του στον ΟΗΕ και τώρα σπάνε πλάκα με τις κυρώσεις του Ομπάμα, της Μέρκελ, και του Ολάντρέου.
ΜΟΣΧΑ, 15 Μαρτίου / ITAR-TASS /. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε τους αντιπάλους της Ρωσίας να εντοπίσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης στο εξωτερικό. « Θα τους είμαστε βαθειά υποχρεωμένοι εάν εντοπίσουν και μπλοκάρουν τους λογαριασμούς των στελεχών της ρωσικής κυβέρνησης στο εξωτερικό», είπε στο κανάλι Ren TV , προσθέτοντας ότι "αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό και την πάταξη της διαφθοράς εάν υπάρχει και όπου υπάρχει".

Το μήνυμα του ισχυρού Πούτιν δια του Πεσκώφ προς τους δυτικούς , ήταν μάλλον μετριοπαθές και όχι πολεμικό.

 «Η Ρωσία εξαρτάται από τη Δύση , όπως ακριβώς και η Δύση εξαρτάται οικονομικάαπό τη Ρωσία» , είπε , προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική ηγεσία ήταν και είναι υπέρμαχοι του διαλόγου με τη Δύση . «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι οι εταίροι μας θα έχουν αρκετή πολιτική σοφία και πολιτικό ρεαλισμό για να μην διολισθήσουμε λόγω της Ουκρανίας σε μια βαθιά αντιπαράθεση , είτε ιδεολογικά είτε οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο Πεσκόφ, και πρόσθεσε: «Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της συνεργασίας και δεν θα θέλαμε τα γεγονότα στην Ουκρανία να παράγουν το αντίθετο αποτέλεσμα ».

Στη Νέα Υόρκη ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, προέβαλε βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασαν οι ΗΠΑ το οποίο χαρακτήριζε παράνομο το δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας που θα γίνει αύριο, επισημαίνοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο ήταν αντίθετο με βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου , και την αρχή της ισότητας αλλά και της αυτοδιάθεσης των λαών που ορίζονται στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ». « Η αρχή της αυτοδιάθεσης επιβεβαιώθηκε από τη Διακήρυξη των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου το 1970 , από σειρά αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών , και από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι του 1975», δήλωσε ο Τσούρκιν , και τόνισε ότι «η ύπαρξη της Κριμαίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας κατέστη αδύνατη λόγω του νομικού κενού που δημιουργήθηκε από το ένοπλο πραξικόπημα που έγινε στο Κίεβο , και το οποίο ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση». Ο Τσούρκιν είπε ακόμα ότι, « η άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέσω την απόσχιση από ένα κράτος είναι ένα εξαιρετικό μέτρο που χρησιμοποιείται μόνο όταν η περαιτέρω συνύπαρξη μέσα σε ένα κράτος καθίσταται αδύνατη», και τόνισε ότι "η Μόσχα δεν αμφισβητεί την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», ενώ υπενθύμισε ότι « πριν από το 1954 Κριμαία ήταν τμήμα της Ρωσίας » και ότι «παραχωρήθηκε στην Ουκρανία από το κομμουνιστικό καθεστώς κατά παράβαση του νόμου και χωρίς να ληφθεί υπόψη η γνώμη του λαού της Κριμαίας».

Το σχέδιο που κατέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες που καλεί επίσης όλες τις χώρες , και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία υποστηρίχθηκε από 13 κράτη μέλη που συμμετέχουν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας . H Κίνα έκανε αποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου