Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε χθες ότι εκδηλώθηκαν οργανωμένες επιθέσεις εναντίον βουλγαρικών τραπεζών σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος.
«Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης μέσα από μια οργανωμένη επίθεση κατά των βουλγαρικών τραπεζών χωρίς κανένα λόγο», ανέφερε η δήλωση της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, που εκδόθηκε μετά την πτώση κατά 23% της μετοχής της First Investment Bank, λόγω των φημών που κυκλοφόρησαν για τα «μεγάλα προβλήματα» που αντιμετωπίζει.
Οι φήμες προκάλεσαν πανικό των καταθετών που σχημάτισαν ουρες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι αναλήψεις την Παρασκευή, ξεπέρασαν τα 800 εκ. λέβα (πάνω από 400 εκ. ευρώ).
Η κρίση με την First Investment Bank εκδηλώθηκε εν συνεχεία των φημών στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για την Commercial Bank την τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Βουλγαρίας, που προκάλεσαν ραγδαία απόσυρση καταθέσεων με αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει και να τοποθετήσει Επίτροπο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή τους για να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσχάρσκι είπε, δεν υπάρχει κανείς πραγματικός λόγος ανησυχίας και ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Βουλγαρίας κ.Γιόβτσεφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρτική έρευνα για τις φήμες που διαδίδονται σε όλη τη χώρα σχετικά με τα προβλήματα των τραπεζών. «Υπήρξε μια μαζική επίθεση μέσω του internet και των κινητών τηλεφώνων. Στάλθηκαν μηνύματα για να ταράξουν και να ανησυχήσουν τους πολίτες», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Το κράτος έχει τους και τους πόρους και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει κάθε κακόβουλη επίθεση».
Η κρίση στη Βουλγαρία ξεκίνησε πριν από 8 ημέρες, όταν η βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα έθεσε υπό καθεστώς «ειδικής εποπτείας» την Corporate Commercial Bank (CCB), η οποία προσφάτως είχε εξαγοράσει την Credit Agricole Βουλγαρίας (η οποία με τη σειρά της είχε εξαγοράσει την Εμπορική Τράπεζα Βουλγαρίας), η οποία, επίσης, ετέθη υπό καθεστώς ειδικής εποπτείας.
Η πλειοψηφία των μετοχών της CCB ανήκει στην εταιρεία BROMAK, συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Tsvetan Vassilev, που συνδέεται με το σοσιαλιστικό κόμμα. Περίπου το 9% ανήκει στη ρωσική τράπεζα VTB, η οποία έχει περιληφθεί στον κατάλογο των αμερικανικών κυρώσεων.
Ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα διότι «η εκροή καταθέσεων που παρατηρείται δεν επηρεάζει τις ξένες τράπεζες αλλά τις αμιγώς βουλγαρικές».
Οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς στην Βουλγαρία έχουν πάνω από το 30% του συνόλου των καταθέσεων, και το 20% στο σύνολο των χορηγήσεων.
ΥΓ. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία θα γίνουν στις 5 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου