Οι ευρωπαίοι και ο Ποροσένκο δεν συμφώνησαν σε τίποτα ουσιαστικά με τον Πούτιν, που απλά αποδέχθηκε την ευρωπαϊκή επικοινωνιακή πολιτική του, «κουβέντα να γίνεται», και συμφώνησε σε επανάληψη του διαλόγου για το φυσικό αέριο και για τις επιπτώσεις από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.
Όμως η Μόσχα περιμένει όχι λόγια άλλα λεφτά για το φυσικό της αέριο και θα λάβει «μέτρα προστασίας», για τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας αν αυτή δεν… διορθωθεί.
Τα βασικά ζητήματα που είχε να συζητήσει στο Μίνσκ ο Πούτιν με τον Προροσένκο και τους «μπράβους» του την βαρόνη και τον γερμανό Επίτροπο ήταν το Ουκρανικό χρέος για το φυσικό αέριο και οι ζημιές στην ρωσική οικονομία από την εμπορική συμφωνία Βρυξελλών-Κιέβου.
Ο Πούτιν ήθελε να συζητήσει και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.
Τα άλλα είναι εσωτερικό πολιτικό ζήτημα της Ουκρανίας. Τελεία και παύλα.
Ο Βλαδίμηρος παρέπεμψε τον Ποροσένκο στον Ζαχαρένκο και τον Γκουμπάρεφ.
Η ΕΕ, όπως δήλωσε ο Oettinger, προσέφερε μια εξωδικαστική λύση με τριμερεις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο. Οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο θα αρχίσουν στις 29 Αυγούστου στη Μόσχα και θα συνεχιστούν σε πολιτικό επίπεδο στις 6 Σεπτεμβρίου.
«Πιστεύουμε, όπως και ο Πρόεδρος Ποροσένκο, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων του φυσικού αερίου.Το θέμα αυτό είναι επί του παρόντος σε αδιέξοδο αλλά όλοι θεωρούμε οτι είναι απαραίτητο να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη λήξη των συνομιλιών στο Μινσκ .
Σχετικά με τη συζήτηση για τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η τριμερής ομάδα εργασίας από τη Ρωσία, την Ουκρανία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση μεχρι τις 12 Σεπτεμβρίου , θα διατυπώσει προτάσεις για την εξάλειψη των ανησυχιών που προκάλεσε στις χώρες της Τελωνειακής η συμφωνία σύνδεσης της ΕΕ με το Κίεβο.
«Σε γενικές γραμμές, προκύπτουν πολλά προβλήματα», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος , και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακούσει τη γνώμη τους και συμφωνήσαμε ότι θα εντείνουμε την ανταλλαγή απόψεων και θα προσπαθήσουμε να βρούμε επιμέρους λύσεις».
«Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα προστασίας», είπε ο κ. Πούτιν
και προειδοποίησε ότι, «αν δεν καταλήξουμε σε λύσεις για τις ανησυχίες μας, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για την προστασία της οικονομίας μας. Κάθε χώρα που συμμετέχει στη διαδικασία έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις εντός της σφαίρας της κυριαρχίας της. Θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό κάθε επιλογή από τους ευρωπαίους και Ουκρανούς εταίρους μας. Ελπίζω ότι θα αντιμετωπίσουν επίσης το ίδιο τα μέτρα μας για την προστασία της αγοράς μας».
Για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι «έχει συμφωνηθεί ότι η Ομάδα Επαφής να επαναλάβει τις εργασίες της το συντομότερο δυνατόν» και διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα κάνει ότι δύναται για αυτό. «Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε.
Σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ανατολική της Ουκρανίας ο Ρώσος πρόεδρος είπε. "Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την ανθρωπιστική συνιστώσα που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά ως καταστροφική. Συζητήσαμε με τον Ποροσένκο τη δυνατότητα και την ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Συμφωνήσαμε ότι θα διατηρήσουμε επαφή .Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις αλλά έχουμε σαφή κατανόηση επ αυτού".
Σχετικά με τις προτάσεις Ποροσένκο για τη λήξη των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία, ο κ. Πούτιν είπε ότι δεν συζητήθηκαν οι όροι για κατάπαυση του πυρός στη νότιο-ανατολική ν Ουκρανία . «Δεν είχαμε καμία ουσιαστική συζήτηση για αυτό. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να μιλάμε εμείς για την εκεχειρία ή πιθανές συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να διευθετηθεί από την ίδια την Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον Πούτιν , η Ρωσία μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την κατάπαυση του πυρός. «Μιλήσαμε όπου αυτό είναι δυνατό και τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία για να εξασφαλιστεί μια τέτοια διαδικασία. Ρωσία δεν προέβαλε οποιουσδήποτε όρους. Η ειρηνευτική διαδικασία είναι θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ουκρανία, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ.
Ο Ποροσένκο είπε στους δικούς του ρεπόρτερ ότι συμφώνησε με τον Πούτιν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις μεταξύ των υπηρεσιών φύλαξης των συνόρων και των γενικών επιτελείων των δύο χωρών για να ζήτημα του έλεγχου των συνόρων.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο Πούτιν είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Ουκρανό ομόλογό του, και εξέφρασε την ελπίδα για την επίλυση του ζητήματος των δέκα Ρώσων στρατιώτων που εισήλθαν κατά λάθος στο έδαφος της Ουκρανίας.
Κατά τη διάρκεια περιπολίας και συνελήφθησαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις .
«Ουκρανοί στρατιώτες έχουν περάσει επανειλημμένα στη ρωσική πλευρά, και με τεθωρακισμένα οχήματα. Δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα πάνω σε αυτό. Και ελπίζω ότι από την ουκρανική πλευρά, δεν θα υπάρχει πρόβλημα », είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου