Το πρόβλημα των σαλαφιστών – ουαχαμπιτών δεν λύνεται με μερικές σποραδικές συλλήψεις και θεατρικούς βομβαρδισμούς
Η νίκη του Ερντογάν πανηγυρίστηκε ιδιαίτερα από τους μουσουλμάνους «αδελφούς» του στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη. Ο μουσουλμάνος Πρόεδρος της τριμελούς Προεδρίας της Β-Ε Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, είπε ότι "η νίκη του ηγέτη μας, του Πρόεδρου μας Ταγίπ Ερντογάν, είναι και δική μας νίκη . Είναι νίκη ενός δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων από το Κάιρο ως τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη".
Περίπου ταυτόχρονα ένας μουσουλμάνος πολίτης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Emrah Fojnica, (23 ετών), που κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε μια επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στο Σεράγεβο το 2011, σκοτώθηκε στο Ιράκ σε επίθεση αυτοκτονίας.
Ο πατέρας του Fojničin, όταν πληροφορήθηκε ότι ο γιός του πέθανε στο Ιράκ, χαιρέτισε το θάνατο του "μάρτυρα".
Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών λένε ότι πάνω από 300 μαχητές από τη Βοσνία –Ερζεγοβίνη βρίσκονται στα μέτωπα της Συρίας, και λιγότερο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν .Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το πόσοι πολίτες της Β-Ε αγωνίζονται στο Ιράκ και τη Συρία, όμως όλοι ανησυχούν για τον κίνδυνο που προέρχεται από επιστρέφουν .
Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθούν επιθέσεις αυτοκτονίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αλλού στην Ευρώπη, ενώ η προσοχή στρέφεται προς εκείνους που προσλαμβάνουν αυτά τα άτομα.
Η υπηρεσία ασφαλείας της Β/Ε ανέκρινε πρόσφατα δύο δωδεκάδες πολιτών της Β-Ε, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια ταξιδεύουν στη Συρία .
Την Παρασκευή το βράδυ, (8 Αυγούστου) στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο συνελήφθη με σήμα από την Ιντερπόλ Μόσχας ο μουσουλμάνος ρώσος υπηκόος Caleb Caleb με την υποψία της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Στο Κόσσοβο η αστυνομία μετά από έρευνες σε 60 σπίτια στην Πρίστινα, το Πετς, την Γκνίλιανε, το Ουρόσεβατς, το Πρίζρεν και την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα συνέλαβε 40 άνδρες που ειχαν πολεμήσει στη Συρία και το Ιρακ με το μέτωπο αλ-Νούσρα και Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε.
Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέτε Γιαχάγκα εξήρε το έργο της αστυνομίας και τόνισε ότι το Κόσσoβο «δεν θα γίνει καταφύγιο για τον εξτρεμισμό», και υπογράμμισε: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει η χώρα μας πηγή για εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».
Κατά την επιχείρηση που έλαβαν μέρος όλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών, ηλεκτρονικών συσκευών και διαβατηρίων. Σε συνέντευξη Τύπου, οι ειδικοί εισαγγελείς που εποπτεύουν τις έρευνες, τόνισαν ότι η έρευνα είναι πολύ ευρύτερη, και ότι θα συνεχιστεί.
Πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Κοσσόβου, είπε στους δημοσιογράφους πως ως 200 πολίτες του Κοσσόβου έχουν πάει μέχρι τώρα στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν.
Η Αστυνομία στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι 16 άτομα από το Κόσσοβο έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα σε συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ
.
Σε πολλούς στο Κόσσοβο προκάλεσαν σοκ οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίες εικόνιζαν τον Λαβντρίμ Μουχατζέρι, έναν αυτόκλητο αρχηγό των Αλβανών του Κοσσόβου που μάχονται στο πλευρό των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους», να αποκεφαλίζει έναν έφηβο στο Ιράκ.
Στην Αλβανία επελέγη ως φορέας αντίδρασης το « Διαθρησκειακό Συμβούλιο», που αποτελείται από εκπροσώπους της Μουσουλμανικής Κοινότητας, της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, της Καθολικής Εκκλησίας, των Ευαγγελιστών και των Μπεκτασί, που με ανακοίνωση του, (12 Αυγούστου), καταδίκασε «τη βία και τα εγκλήματα των τρομοκρατών του IΚΙΛ στο Ιράκ».
«Παρακολουθούμε με ανησυχία την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδίως την εγκληματική και βάναυση καταδίωξη του ντόπιου χριστιανικού πληθυσμού, ακόμα και των ίδιων των μουσουλμάνων και των άλλων μειονοτήτων από τους τρομοκράτες. Καταδικάζουμε έντονα τέτοιες εγκληματικές πράξεις που δεν έχουν τίποτα το κοινό με τις βασικές αρχές της πίστης μας» αναφέρει η ανακοίνωση.
Όλα αυτά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι οι ανησυχίες του παρελθόντος για τον «θρησκευτικό φανατισμό»,των γνησίων σουνιτών μουσουλμάνων, που ακολουθούν ταις διδαχές του Βαχάμπ και τη βαλκανική τους διάσταση, άρχισαν να αντιμετωπίζονται από της αμερικανόδουλες βαλκανικές κυβερνήσεις ως πραγματικό πολιτικό πρόβλημα, βοηθούσης και της απόφασης Ομπάμα για «αέρο- πλήγματα» κατά της ΙΚΙΛ.
Αλλά το πρόβλημα των σαλαφιστών δεν λύνεται μες μερικές σποραδικές συλλήψεις.
Και μην ξεχνάμε φυσικά τη βοήθεια που προσέφεραν στους σαλαφιστές της Συρίας και του Ιράκ, η Τουρκία , η Σαουδική Αραβία, το Καταρ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, και η Μ. Βρετανία, αλλά και το Ισραήλ .
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου