Γκραβούρα του William Hogarth, σχετικά με την κερδοσκοπία στις μετοχές Εταιρίας της Νότιας Θάλασσας (1721). Στην κάτω αριστερή γωνία Προτεστάντες , Καθολικοί, και Εβραίοι τζογάρουν , ενώ στη μέση υπάρχει μια τεράστια μηχανή, σαν αλογάκια, στην οποία ανεβαίνουν οι μέτοχοι . Στην κορυφή είναι μια κατσίκα, με την πινακίδα «Who'l Ride». Οι αφελείς επενδυτές προσπαθούν να ανέβουν και να πάρουν μετοχές της Εταιρίας Νότιων Θάλασσων, που πέρασε περισσότερο χρόνο εκδίδοντας μετοχών από ό, τι οτιδήποτε άλλο.
του Σπύρου Χατζάρα
Η κυβέρνηση του κ. Κάμερον στη Βρετανία αποφάσισε να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί το 1927 , χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής με ετήσιο επιτόκιο 4% ,από τον τότε υπουργό οικονομικών Ουίνστον Τσόρτσιλ, προκειμένου να εξοφληθούν δάνεια που είχαν συναφθεί τον 18ο αιώνα, κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων, αλλά και για να καλυφθεί η χρεοκοπία της Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών (South Sea Company) το 1721, που είχε το προνόμιο του αποκλειστικού εμπορίου με τις αποικίες της Νότιας Αμερικής και του δουλεμπορίου.
Μέρος του πακέτου χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή των «εθνικών πολεμικών ομόλογων» του 1917.
Τα 12 εκ λίρες που δανείστηκαν το 1721 ,τα πληρώνουν τελικά 293 χρόνια μετά.
Το 250 εκ περίπου του 1800, τα πληρώνουν 210 χρόνια μετά. Tα δανεικά του Πόλεμου της Κριμαίας (1853-56), 158 χρόνια μετά (Το 1830 το ΑΕΠ του Βασίλειου ήταν 513 εκ λίρες. Τα ψιλά που δανείστηκαν το 1917, τα εξοφλούν 97 χρόνια μετά.
Το αγγλικό υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Βρετανία συνεχίζει να πληρώνει επιτόκια άλλα 2 δισεκατομμύρια λίρες από το χρέος που συσσωρεύτηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, «κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη των συνεπειών του πολέμου αυτού για τη χώρα και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που είχε στο δημόσιο χρέος». (Να και το ηθικό δίδαγμα των αγορών, που έβγαλαν τα άντερά τους από τον πόλεμο αλλά διδάσκουν ειρήνη. Αλλά τα δανεικά του 1914-1916 δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί).
Όλο αυτό το διάστημα ο άγγλος φορολογούμενος πλήρωνε μόνο τόκους στους 11.200 ιδιώτες και εταιρείες που διακρατούν τα ομόλογα του 1927. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κληρονόμοι των αρχικών δανειστών. Το αγγλικό δημόσιο κατέβαλε
από το 1927 στους τοκογλύφους επενδυτάς τόκους 1,26 δισεκατομμυρίων λιρών.(κάπου 1 εκ το κεφάλι, ή 15.000 τον χρόνο). Τώρα θα καταβληθούν 218 εκατομμύρια (υποτιμημένες) λίρες, (περίπου 277 εκατομμύρια ευρώ) , για να πληρωθεί το κεφάλαιο.
Για να καταλάβετε, τα 300 εκ λίρες του 1914 ισοδυναμούν 25.1 δις σημερινές λίρες.
Το πρώτο μάθημα είναι ότι ο τσιφούτης δεν ξεχνά ποτέ και ας περάσουν 200 χρόνια.
Το δεύτερο μάθημα από τα…. κεντρικά είναι η εξόφληση με σταθερό επιτόκιο έπειτα από 200 χρόνια.
Αλλά θα επανέλθουμε ….
YΓ. Ο κ. Καρατζαφέρης υιοθέτησε εν μέρει τις απόψεις μου για το χρέος. Πρότεινε «διακανονισμό του χρέους με το επιτόκιο που δανείζει η ΕΚΤ τις κεντρικές τράπεζες, με εξόφληση στα 50 χρόνια, και με πέντε χρόνια περίοδο χάριτος».
Εγώ λέω σε 100 χρόνια. Για την πενταετή περίοδο χάριτος συμφωνώ εφόσον αφορά τοκοχρεολύσια, και όχι μόνο τα χρεολύσια.
2 γυφτοι μαλώνανε σε ξενπ αχυρώνα...
ΑπάντησηΔιαγραφή