Οι εξελίξεις στη Νοβορωσία είχαν δείξει που πάει το πράγμα
Οι κυρώσεις της «Δύσης» δεν μπόρεσαν να διασπάσουν τον στενό πυρήνα των συνεργατών που περιβάλουν τον Πούτιν δήλωσε στην Komsomolskaya Pravda,
ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ και τόνισε. «Μπορώ να σας πω με 100% σιγουριά ότι τέτοιες προσδοκίες αν υπήρχαν, θα ήταν αφελής και γελοίες» .
Αυτή ήταν η απάντηση του Κρεμλίνου στα σενάρια των δυτικών και των ρωσικών μμε ότι οι διάφορες ομάδες στο Κρεμλίνο, αντιμάχονται για να κερδίσουν επιρροή, και ότι ο ένας πόλος που βρίσκεται κοντά στον Μεντβέντεφ, ανησυχεί σοβαρά για την απομάκρυνση της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα, ενώ η άλλη ομάδα, της οποίας ηγείται ο Σεργκέι Ιβάνοφ, υποστηρίζει τον μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στην οικονομία.
Ο Ιβανόφ είπε στην Komsomolskaya Pravda ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει «ορισμένες ζημιές» αλλά είχαν και θετική ψυχολογική επίδραση στην κοινή γνώμη, και μάλιστα, «πολλοί εκπρόσωποι της λεγόμενης φιλελεύθερης παράταξης» υπογράμμισε ο Ιβανόφ, «μου λένε ότι παρά τις προσπάθειες που είχαν κάνει για να γίνουν Ευρωπαίοι εισέπραξαν μια τεράστια αδικία», και ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ότι έχουμε».
Σε απόδειξη της ομοψυχίας «φιλελεύθερων» και «πατριωτών», γύρω από τον Πούτιν, μετά από πολλές συγκρούσεις πέρασε η ευρωπαϊκή γραμμή των Φιλελευθέρων και κατατέθηκαν προσφυγές κατά των κυρώσεων που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβουλίο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.
Ετσι η Ρωσία αποδέχεται και αναγνωρίζει την "ευρωπαϊκή νομιμότητα" όπως ήθαελαν οι φιλελεύθεροι που προτείνουν και την προσφυγή στην ΠΟΕ. (WTO).
H μία προσφυγή κατατέθηκε από την Rosneft , στις 9 Οκτωβρίου, που στρέφεται κατά των μέτρων που την εμποδίζουν να συγκεντρώσει κεφάλαια στις ευρωπαϊκές αγορές. Η Rosneft κατέθεσε αγωγή «αγγλικού δικαίου» και προκήρυξε διαγωνισμό, για νομική εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο με αμοιβή 17.700.000 λιρών, για μια πενταετία. (έως το 2019). Την επομένη (10 Οκτωβρίου) κατέθεσε δυο προσφυγές
ο (εβραίος) επιχειρηματίας του κύκλου Πούτιν Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο οποίος επλήγη από την απαγόρευση χορήγησης βίζας ενώ δεσμεύτηκαν καταθέσεις του στην Ιταλία.
Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε και ο θιασώτης των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων της δεκαετίας του ΄90, Αλεξέι Ουλιουκάεφ , που τώρα είναι υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης που δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν απομονώνεται από τον έξω κόσμο και δεν διακόπτει τις οικονομικές σχέσεις της».
Αυτό σημαίνει ότι τα αντίμετρα κατά των αμερικανών που πρότειναν οι «πατριώτες»
μπήκαν στο συρτάρι.
Οι φιλελεύθεροι παίζουν το παιχνίδι των «αγορών» αφήνοντας ορισμένους σπεκουλαδόρους να ρίχνουν το ρούβλι, αν και ο οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν
Σεργκέι Γκλάζιεφ , είπε ότι ήταν καιρός «να αποσυνδεθεί το ρούβλι από την αγορά», ενώ ο υπουργός οικονομικών του Πούτιν Αλεξέι Κούντριν είπε ότι πρέπει να πάψει η δαπάνη δισεκατομμυρίων για την δήθεν υπεράσπιση του ρουβλίου.
Στον πόλεμο των παρατάξεων του Κρεμλίνου θυσιάστηκε τον Αύγουστο ο φιλελεύθερος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Μπελιάκοφ, που από τον Μάρτιο έβλεπε ύφεση και κρίση και εκδιώχθηκε τελικά και ο κολλητός (εβραίος) δισεκατομμυριούχος Βλαντιμίρ Εφτουσένκοφ, από τον στενό κύκλο του Μεντβέντεφ, ο οποίος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, από τις 16 Σεπτεμβρίου, με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για την υπόθεση της εξαγοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Bashneft.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου