1/4/15

Ενωμένο Βασίλειο -εκλογές (Ανάλυση)

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο διαλύθηκε στις 30 Μαρτίου και στις 7 Μαΐου θα εκλεγούν 650 φρέσκοι και ωραίοι βουλευτές. Οι περισσότεροι εκλογομάγειροι προβλέπουν ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα που ξεκινάει με κεφάλαιο τις 1,600,000 ψήφους, του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Το SNP προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε 52 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες της Σκωτίας και η νέα αρχηγός του κόμματος η Νίκολα Στέρτζον, στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τόνισε ότι η ψήφος υπέρ των «εθνικιστών», θα είναι ψήφος για τον τερματισμό λιτότητας, το κλείσιμο της βάσης των πυρηνικών υποβρυχίων Τριντέντ και για να κερδίσει «πραγματική εξουσία» για η Σκωτία. Εφόσον υπάρξει συμφωνία μετεκλογικής συνεργασίας με τους Εργατικούς , το SNP θα εκλέξει σίγουρα και άνετα τον δικό του υποψήφιο στις 52 έδρες, και θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, ξεπερνώντας τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες. Αλλά, και χωρίς μια τέτοια «υπόγεια» συμφωνία, η δημοσκόπηση της ComRes για το ITV News, έδειξε ότι το SNP θα κερδίσει άνετα 28 από τις 40 έδρες των Εργατικών και θα έχει τουλάχιστον 34 έδρες στη νέα Βουλή. Κάποιοι δημοσκόποι τους δίνουν 46. 
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (LD) που είχαν στο κοινοβούλιο που διαλύθηκε 56 έδρες, παρά τη μεγάλη πτώση των ποσοστών τους που τώρα κυμαίνονται στο 8-9% θα παλέψουν σε 40 περιφέρειες, αλλά προηγούνται με κάποια ασφάλεια σε 25.Το κακό σενάριο για αυτούς είναι οι 13 έδρες. 
Το UKIP, που εμφανίζει μεγάλη άνοδο ποσοστών και είναι τρίτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το 2013 και ήταν το πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014, (ήταν η πρώτη φορά από 1906 που ένα πολιτικό κόμμα, εκτός των Εργατικών και των Συντηρητικών κέρδισε την πρώτη θέση της λαϊκής ψήφου σε εθνικό επίπεδο) ελπίζει ότι θα κερδίσει σίγουρα σε 4 περιφέρεις και παλεύει άλλες 12.
Το καλύτερο αποτέλεσμα για αυτούς από ότι φαίνεται θα είναι οι 16-17 έδρες.
Το κακό σενάριο τους δίνει  μόνο 2.
To UKIP ,  εάν ξεπεράσει 20% θα διεκδικεί 46 βουλευτές και αν πιάσει το 28%   τότε θα μπορούσε να γίνει το δεύτερο κόμμα μπροστά από τους Συντηρητικούς, με 140 έδρες.
Οι Πράσινοι που είχαν μια έδρα προσπαθούν να την διατηρήσουν και θα δώσουν αγώνα για να κερδίσουν μία ακόμα στο Norwich South από τους Φιλελευθερους. Στην Β. Ιρλανδία ,το «Δημοκρατικό Κόμμα του Ωλστερ», θα κερδίσει 7-8 έδρες και το Σιν Φέιν 5-6.
Έτσι, παρά το «πλειοψηφικό», η «κυβερνητική πλειοψηφία» παραμένει «άπιαστο πουλί» και για τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς.
Το νέο Γουέστμινστερ θα είναι πολυκομματικό, και η νέα κυβέρνηση θα στηρίζεται είτε στην «προοδευτική» Κοινοπραξία σοσιαλιστών–Εθνικιστών, (LAB+ SNP), είτε στην δεξιά κοινοπραξία CON +LD + UKIP+DUP.
Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι 70-112 έδρες θα πάνε στους «μικρούς» και ότι οι δύο «μεγάλοι» θα μοιραστούν από 537 ως 579 έδρες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι 540.
Οι Εργατικοί ελπίζουν να φθάσουν τους 275 αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν και τους 306.Η δεδηλωμένη απαιτεί 326.
Οι Συντηρητικοί ελπίζουν σε 270, αλλά πιστεύουν ότι δεν θα πέσουν κάτω από 260. 
Πρακτικά οι δυο μονομάχοι στην έναρξη της εκστρατείας είναι σε ισοψηφία με μικρό προβάδισμα των εργατικών . Η διαφορά θα κριθεί στις «λεπτομέρειες».
Μια πρόσφατη μελέτη της Ipsos-Mori έδειξε ότι μόνο το 24% των Βρετανών παραμείνουν «οπωσδήποτε πιστοί» σε ένα συγκεκριμένο κόμμα που ψήφιζαν στο παρελθόν. Το ποσοστό ήταν πάνω από 50% στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Οι κοψοχέρηδες δηλαδή διπλασιάστηκαν και οι «άπιστοι». (Αλλού τρως και πίνεις αλλού πας και ψηφίζεις), Από τις πρόσφατες ποιοτικές δημοσκοπήσεις καταγράφεται μια γενικότερη απογοήτευση των ψηφοφόρων με τους πολιτικούς και τα κόμματα. Περισσότεροι από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, και εκείνοι που θα ψηφίσουν οπωσδήποτε μειώθηκαν στο 58%, από το 76% που ηταν στα χρόνια της Θάτσερ.

Σπ.Χατζάρας

5 σχόλια:

  1. Ο Μακάριος για να αντιμετωπίσει ,οπως εδικαιολογειτο, την ΕΟΚΑ Β’ άρχισε την δημιουργία του λεγομένου “Εφεδρικού” σώματος της αστυνομίας, που στην ουσία ήταν μία δύναμις με στρατιωτική δομή,ενας παραλληλος προσωπικος στρατος -αντίπαλο δέος προς την Εθνική Φρουρά- ουδεμία σχέση έχουσα με αστυνομικά καθήκοντα, αποτελουμένη από υποστηρικτάς του και ακελικους

    άρχισε σιγά-σιγά να την εξοπλίζει με πολύ σύγχρονο ελαφρύ οπλισμό, με βαρέα πολυβόλα, αντιαρματικά, διόπτρες νυκτερινής σκοπεύσεως κλπ προς μεγάλη απογοήτευσή , διότι όλες οι αιτήσεις για εκσυγχρονισμό του οπλισμού της Εθνικής Φρουράς, δεν ικανοποιούντο από την Κυπριακή κυβέρνηση.



    Οι άνδρες της Ε.Φ. είχανε όπλα ΕΝΦΗΛΤ 301 του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ενώ οι εφεδρικοί είχαν τελευταίου τύπου Καλάσνικωφ, διόπτρες νυκτερινής σκοπεύσεως, ή μοντέρνα αντιαρματικά, που ούτε σε καταλόγους στρατιωτικών εξοπλισμών δεν είχαμε ιδεί. Η δύναμις των εφεδρικών ανήλθε σιγά-σιγά στους 5.000 άνδρες. Η Εθνική Φρουρά μαζί με την ΕΛΔΥΚ είχαν περί τους 10.000 άνδρες σε καιρό ειρήνης.




    Με το πέρασμα του χρόνου η κατάστασις στην Κύπρο από τις επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ Β’ κατά του Μακαρίου, και των εφεδρικών κατά της ΕΟΚΑ Β’ είχε εκτραχυνθεί .

    Μάχες, στα ορεινά, οδομαχίες στις πόλεις, ανατινάξεις κυβερνητικών κυρίως κτιρίων, και γενικώτερα μία κατάστασις πολύ άσχημη.

    Οι μυστικες υπηρεσίες του Μακαρίου είχαν εντείνει τις παρακολουθήσεις , καθώς θεωρούσαν ότι όλοι οι Ελλαδίτες ήταν μαζί με την ΕΟΚΑ Β’.



    Ένα απόγευμα του Σεπτεμβρίου 1973 ,
    δύο διμοιρίες καταδρομέων γύριζαν στο στρατόπεδό τους από ασκήσεις, με τρία φορτηγά αυτοκίνητα, τραγουδώντας εμβατήρια, και φωνάζοντας “Ενωσις”.

    Στο κέντρο της Λευκωσίας, τους μπλόκαραν τρεις διμοιρίες εφεδρικών με βαρέα όπλα,
    σταμάτησαν τα φορτηγά και αξίωσαν να μη ξανακουστεί η κραυγή “Ενωσις”.


    Ο επί κεφαλής Έλλην υπολοχαγός, κρατώντας την ψυχραιμία του τους εκάλεσε να ανοίξουν αμέσως τον δρόμο, ενώ οι επί κεφαλής ανθυπολοχαγοί (Κύπριοι) και οι καταδρομείς ετοίμασαν τα όπλα τους για μάχη.

    Ο υπολοχαγός ετηλεφώνησε αμέσως στον διοικητή του, αντισυνταγματάρχη Κομπόκη, και αυτός ειδοποίησε αμέσως τον αρχηγο ΓΕΕΦ Ντενίση, αφού έκανε αρκετή ώρα να τον εντοπίσει διότι έπαιζε πρεφα σε φιλικό του σπίτι.

    Ο Κομπόκης στο μεταξύ πήγε στον τόπο του επεισοδίου και συγκράτησε τους καταδρομείς οι οποίοι είχαν θεωρήσει μεγάλη προσβολή αυτό που είχε γίνει, και ήταν έτοιμοι να επιτεθούν στους εφεδρικούς. Ο Ντενίσης όταν αντελήφθη το κρίσιμο της καταστάσεως, ήλθε σε επαφή με τον υπουργό εσωτερικών και αυτός με τον Μακάριο, και τελικά απεχώρησαν οι εφεδρικοί μετά δύο ώρες, κραυγάζοντες Μακάριος, Μακάριος, ενώ οι καταδρομείς ανταπαντούσαν Ενωσις, Ενωσις.

    Ο Ντενίσης την επομένη έκανε μία χλιαρή διαμαρτυρία στον υπουργό εσωτερικών Κυπρου, αλλά αυτός του απήντησε ότι το εφεδρικό σώμα της αστυνομίας τυπικά μόνον ανήκε στο υπουργείο του, και στην ουσία έπαιρνε διαταγές από τον Μακάριο απ’ευθείας.

    Σε σύσκεψη στο ΓΕΕΦ επί του επεισοδίου, προετάθη από ορισμένους να εκδοθη διαταγή και να απαγορευθη η λέξις “Ενωσις” ως σύνθημα, αλλά αντεδρασε η πλειοψηφία των παρισταμένων αξιωματικών και η πρότασις απεσύρθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΞΑΣ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΡΑΒΕ ΞΗΛΩΝΕ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΩΝ

    ΘΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ 3-4 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΕΡΑ

    ΑΦΟΥ ΑΦΗΡΕΘΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙA ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΕΝΑ ΨΕΥΤΟΕΘΝΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ,

    ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΘΗ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΔΙΧΩΣ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΩΣ ΨΕΥΤΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙΣΑ ΓΕΟΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ- ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ (;) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΕΥΤΟΕΘΝΟΣ ΨΕΥΤΟΡΩΜΕΙΚΟ

    ----------------

    Μετά μία εβδομάδα,τελος Σεπτεμβριου 73,
    με ένα νέο νόμο ο Μακάριος, κατήργησε και την Ελληνική ιθαγένεια στους Κυπρίους από τις ταυτότητές τους.

    Μέχρι τότε στις ταυτότητές τους ανεγράφετο Υπηκοότης ως Κυπριακή, και Ιθαγένεια η Ελληνική (για τους Ελληνοκυπρίους) ή Τουρκική(για τους Τουρκοκυπρίους).

    Με τον νέο νόμο υπήρχε η λέξις Κυπριακή και στην υπηκοότητα και στην ιθαγένεια. Αυτό βέβαια για τους Ελληνοκυπρίους. Διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν εδέχοντο την αλλαγή. Σιγά- σιγά αρχίσαμε να αισθανόμεθα ότι είμεθα ανεπιθύμητοι στο νησί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλόπουλος: Μοναχός βεβαιώνει την απάτη του αγίου φωτός!

    «Αυτές τις μέρες φιλοξενούμε στην ιεράν αρχιεπισκοπήν κλιμάκιο από μητροπολίτες από το πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ένα βράδυ μετά το δείπνον, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επρότεινε να πάρουμε το καφεδάκι μας στο μέγα συνοδικόν. Εκεί λοιπόν συζητώντας διάφορα θέματα ρώτησε ο Μακάριος τους φιλοξενούμενους Μητροπολίτες: Άγιοι αδελφοί, τώρα που είστε εδώ, είναι ευκαιρία να μου λύσετε μια απορία που έχω. Του είπαν στην διάθεση σου Μακαριότατε αν μπορούμε, γιατί όχι. Και τους είπε ο Μακάριος: άγιοι αδελφοί πέστε μου σας παρακαλώ τι γίνεται με το θαύμα του άγιου φωτός, είναι πράγματι θαύμα;
    «Οι Μητροπολίτες απ τα Ιεροσόλυμα εμειδίασαν και του είπαν: Μακαριότατε, κοροϊδεύουμε τον κόσμο, είναι ντροπή μας να κοροϊδέψουμε και εσένα. Ο Μακάριος είπε: Μα δηλαδή, θέλετε να πείτε πως δεν είναι θαύμα; Όχι δεν είναι θαύμα! Ε, τι είναι λοιπόν; Μακαριότατε είναι μια τελετή η οποία γίνεται κάθε μέγα Σάββατο εις τον ιερό ναό της αναστάσεως, Ο Μακάριος τους είπε: Και γιατί δεν λέτε την αλήθεια εις τον κόσμο; Και απήντησαν: Μακαριότατε ποιος τολμά να πει την αλήθεια εις τον κόσμο... θα μας λυντσάρουν. Αυτή ήταν η αφήγηση του Αρχιερέως».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΤΙ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

    ΩΙΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΤΗΝΤΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    ΑΝ ΚΑΠΟΤΕ Ο ΚΥΡΚΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΟ 44-49 ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΓΕΛΙΟΥΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ


    ΤΕΛΙΚΑ ΓΛΥΤΩΣΕΣ ΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ

    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΣΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΛΟΙΩΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΟΥ ΚΟΣΜΟ

    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΕΣ ΑΡΠΑΚΟΛΛΑΤΖΗΔΕΣ ΑΣΤΟΥΣ ΔΕΞΙΟΠΑΣΟΚΟΥΣ ΞΕΠΕΣΕΣ ΚΙΑΛΛΟ

    ΚΕΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ

    ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ



    ΝΑ ΣΕ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΕΙ Η ΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

    ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΟΛΑΚΕΡΟ ΒΑΡΑ ΠΡΟΣΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΣΕ ΦΑΙΔΡΑ ΑΤΟΜΑ

    ΣΕ ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ ΗΓΗΤΟΡΩΝ

    ΣΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕΣ ΚΥΡΑΤΣΕΣ ΒΑΡΑΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Ο ΜΙΣΘΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕ ΔΙΑΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ,ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -Nα φτιάξουν ένα φως,
    που για ***μισή ώρα να μην καίει τα δάχτυλα, το πρόσωπο κτλ.***
    και μετά να μιλούν για απάτες!


    -Καλό το κολπάκι με το φώσφορο αλλά το φως του ΚΑΙΕΙ ό,τι αγγίξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή