24/4/15

Αναμνήσεις από τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

24-25 Απριλίου. Η 32η νύχτα των βομβαρδισμών στο Βελιγράδι μετά την ολονυχτία μπροστά στη φλεγόμενη RTS πέρασε σχετικά ήρεμα. Χτύπησαν στο Άβαλα τον υποσταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος και τον αναμεταδότη της τηλεόρασης. Το ΝΑΤΟ όμως έριξε 16 πυραύλους στη Νίς . Ένας έπεσε πολύ κοντά στο ελληνικό προξενείο. Στο Λέσκοβατς καταστράφηκαν περίπου 500 σπίτια. Στο όρος Γκούτσεβο κοντά στα σύνορα με τη Σερβική Δημοκρατία το ΝΑΤΟ έριξε 24 πυραύλους ψάχνοντας τα αεροδρόμια διασποράς. Το χωριό Ντογκάνοβιτς στο Κάτσανικ του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν από βόμβα πέντε παιδιά μιας μουσουλμανικής οικογένειας ηλικίας από 5-13 ετών. Στο Πρίζρεν χτύπησαν καταυλισμό Ρομά κοντά στο άδειο στρατόπεδο, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας 20 άτομα. Στο Λούτσανι στην κεντρική Σερβία, το ΝΑΤΟ είχε ως στόχο το εργοστάσιο της χημικής βιομηχανίας, «Μίλαν Μπλαγκόιεβιτς». Στο Νόβι Σαντ βομαβαρδίστηκε το διυλιστήριο.Βομβάρδισαν επίσης το Νόβι Παζάρ.
Το Νόβι Σάντ στις φλόγες
 Το ΝΑΤΟ έχασε ένα αεροπλάνο στο Λέσοβατς και ο πιλότος αιχμαλωτίστηκε.
Ένα έπεσε στη Φρούσκα Γκόρα, ένα στο Δημήτροβγκραντ ,τρία έπεσαν στην Πρίστινα, Στις 25 Απριλίου την 33η νύχτα ο κύριος στόχος ήταν τα διυλιστήριατου Νόβι Σάντ, όπου καταρρίφτηκε ένα από τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Στο Κόσσοβο από βομβαρδισμό στο Λίπλιαν σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι έξι χρονών, από αλβανική οικογένεια. Βομβαρδίστηκε ακόμα το Βάλιεβο.
Στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου η Συμμαχία υιοθέτησε τη νέα στρατηγική αντίληψη για διεξαγωγή (αμυντικών) στρατιωτικών αποστολών πέρα από τα σύνορα της Συμμαχίας και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόμπ Τάλμποττ ταξίδεψε στη Μόσχα για να πείσει τον Γιέλτσιν να πιέσει τον Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.
 
Πριν λίγες μέρες η σερβική αεροπορία αποκάλυψε ένα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά της. Τα αεροδρόμια διασποράς από έγιναν οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις στα αεροδρόμια της Τούζλα και των Τιράνων.
Στην Τούζλα προσγινόντουσαν το αεροσκάφη που είχαν χτυπηθεί από αντιαεροπορικά πυρά και στάθμευαν ελικόπτερα Απάτσι που χρησιμοποιούνταν για τη διάσωση πιλότων . Ο βομβαρδισμός της Τούζλα έγινε στις 18 Απριλίου 1999 από δύο Σούπερ Γκαλέμπ, τέσσερα J-22 Eagle και δύο MIG 21 και διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Η επίθεση ξεκίνησε από την αεροδρόμιο Πόνικβε κοντά στο Ουζίτσε, περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά από την Τούζλα. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος,Το ραντάρ στο αεροδρόμιο της Τουζλα εντόπισε τα γιουγκοσλαβικά αεροπλάνα στα 10 χιλιόμετρα .Στην Τούζλα βρισκόντουσαν 12 μαχητικά του ΝΑΤΟ που είχαν υποστεί ζημιές , 8 μαχητικά βομβαρδιστικά που ήσαν έτοιμα να απογειωθούν και τέσσερα ελικόπτερα διάσωσης. Καταστράφηκαν 21 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Και σκοτώθηκαν 11 πολότοι. Οι γιουγκοσλαβική αεροπορία έχασε εάν αεροπλάνο από τα αντιαεροπορικά πυρά. Το ΝΑΤΟ για εκδίκηση βομβάρδιζε επί τρείς μέρες το Ούζιτσε Η επίθεση στο αεροδρόμιο των Τιράνων όπου ήταν στάθμευε μια μοίρα από 12 AH64 Apache, των ΗΠΑ έγινε στις 26 Απριλίου από αεροδρόμια διασποράς που βρίσκονταν κοντά στην Ποντγκόριτσα και το Νίκσιτς. Τα Σούπερ Γκάλεμπ πέταξαν για 20 λεπτά χαμηλά, μέσα από τις χαράδρες, αιφνιδίασαν απολύτως τους αμερικανούς και κατέστρεψαν 5 Απάτσι. Γύρισαν στη βάση τους χωρίς απώλειες.
 
Φωτογραφία από το αεροδρόμιο των Τιράνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου