Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Ατιφέτε Γιαχάγκα αποφάσισε χθες μετά από διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, καθώς και με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο αξιολογήσει τη συνταγματικότητα της συμφωνίας για το σχηματισμό των σερβικών δήμων.
Μέχρι να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, η συμφωνία των Βρυξελλών θα τεθεί σε αναστολή. Ο κ. Ατιφέτε, δήλωσε ότι έχει την υποστήριξη όλων των παραγόντων στην απόφαση της να ζητήσει γνωμοδότηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Βεβαίως το μέγα ζήτημα για τους Κοσσοβάρους δεν είναι η κοινότητα των σερβικών δήμων αλλά το ότι πλέον τους γυρίζουν πίσω από τη Γερμανία και δεν τους δίνουν άσυλο.
Η πρωτοβουλία της κας Ατιφέτε Γιαχάγκα εκδηλώθηκε παράλληλα με τη χθεσινή επίσκεψη στην πρίστινα του Πρόεδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, που δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια», ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Γιαχάγκα είπε ότι, «μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, οι Κοσσοβάροι πρέπει να περιμένουν την κατάργηση των θεωρήσεων.
«Θα ήθελα να συγχαρώ το Κοσσυφοπέδιο για τη ΣΣΣ και το επόμενο βήμα είναι η διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εργάζονται για αυτό», δήλωσε.
Ο κ. Φίσερ μίλησε επίσης και για «τα προβλήματα στο κοινοβούλιο μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης», και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να προσέλθουν σε διάλογο.
Ο κ. Φίσερ μίλησε ακόμα και για επενδύσεις. «Η Αυστρία είναι έτοιμη να κάνει επενδύσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά το έγκλημα και η διαφθοράς πρέπει να καταπολεμηθούν και να οικοδομηθεί το κράτος δικαίου», είπε ο κ. Φίσερ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας, εξέδωσε ανακοίνωση για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι ,
«η υπογραφή δεν θα επηρεάσει τη θέση της Ρουμανίας για το Κοσσυφοπέδιο και δεν σημαίνει την αναγνώριση του ως κράτος», ενώ ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της ΕΕ με το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι καλή και προς όφελος της σερβικής οικονομίας αν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου