Οι συνομιλίες των 16 χωρών που είχαν κληθεί τη Βιέννη ολοκληρώθηκαν με μια σειρά από «συμφωνίες κλειδιά» για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.
Η βασική συμφωνία είναι ότι ΟΗΕ θα φέρει την κυβέρνηση και τις ομάδες της Συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ξεκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών, για εκλογές που θα πρέπει να παρακολουθούνται ενεργά από τον ΟΗΕ και να περιλάβουν όλους τους Σύριους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων στις γειτονικές χώρες, ανεξάρτητα από πεποιθήσεις τους.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στο ότι «οι τρομοκράτες δεν πρέπει να πάρουν την εξουσία στη Συρία». Ακόμα υπήρξε συμφωνία σχετικά με την διατήρηση της Ενότητας της Συρίας , τη διατήρηση του Κοσμικού Χαρακτήρα του Κράτους, τη διατήρηση των Κρατικών ιδρυμάτων, και την προστασία των δικαιωμάτων των Σύρων όλων των εθνοτήτων και θρησκευτικών ομάδων.
Σχετικά με τον ¨Ασαντ, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι, « το μέλλον του Προέδρου Al-Assad θα αποφασιστεί από το λαό της Συρίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας, η οποία πρέπει να είναι καθαρά Συριακή και να ανήκει στους Σύρους, που θα αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους και το δικό τους.
Συμφωνήθηκε ακόμη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Δαμασκού και από τις ΗΠΑ, διότι, «η καταπολέμησης πρέπει να πραγματοποιείται είτε με την έγκριση των ενδιαφερομένων κυβερνήσεων είτε μέσω ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας». Οπότε πάπαλα οι αμερικανιές του Ομπάμα.
Ακόμα, συμφωνήθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προς τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, και συμφωνήσαν στην τοποθέτηση περισσότερων ισλαμιστικών ομάδες στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Ο Ρώσος υπουργός είπε ότι στη συνάντησε συζήτησε την ιδέα μιας εκεχειρίας παράλληλα με την πολιτική διαδικασία, και ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί διότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα είναι μέρος της.
Ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να ενωθούν και να ελέγξουν τη Συρία και ότι «οι διαφορές μεταξύ των πλευρών που συμμετείχαν» στη σύνοδο της Βιέννης δεν πρέπει να εμποδίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία».
Οι 16 θα προσπαθήσουν να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και σε δύο εβδομάδες θα ξανασυναντηθούν.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και ότι η συνάντηση δεν ήταν εύκολη, αλλά τα σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκαν ήταν παρ 'όλα αυτά, ιστορικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, o Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, ανέφερε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ότι οι βασικές αρχές για την επίλυση της κρίσης στη Συρία περιστρέφονται γύρω από τη λέξη «ενότητα» σε τρία επίπεδα: την ενότητα του συριακού εδάφους, την ενότητα του συριακού λαού, και την ενότητα της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση της κρίσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο Λιβανέζος υπουργός είπε ακόμα ότι η διεθνής διάσκεψη πρέπει να ασχοληθεί και με την ανοικοδόμηση της Συρίας ως μέρος της λύσης.
Στη συνάντηση της Βιέννης μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ρωσίας, ΗΠΑ, Ιράν, Κίνας,Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κατάρ, Ιορδανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Αίγυπτου, Ιταλίας, Βρετανίας, Ιράκ και Λίβανου , καθώς και ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και η Ευρωπαία Ύπατη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου