18η ημέρα του Πολέμου. Σε όλο το μέτωπο, από το Ιόνιο μέχρι τις Πρέσπες εκδηλώθηκε η ελληνική αντεπίθεση.
Το Γ' Σώμα Στρατού, του Τσολάκογλου, του οποίων οι βάσεις εξόρμησης ήταν πιο κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνάς , από όπου μεταφέρθηκαν οι επίστρατοι , επιτέθηκε με κατεύθυνση την Κορυτσά.
Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 06:30 σ’ ολόκληρο το μέτωπο του Γ΄ Σώματος από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.
Η XV Μεραρχία εξόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους Ιταλούς. Διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και μέχρι τις βραδινές ώρες είχε καταφέρει να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων. Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και να φθάσει στην δυτική όχθη του ∆εβόλη η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα κατέλαβε τα χωριά Βόζιγραδ και Νικολίτσε και τα γύρω υψώματα.
Στην επίθεση μετείχε και η ελληνική αεροπορία που βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς όπου έχασε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από τα Ιταλικά αντιαεροπορικά και εξερράγη στον αέρα.
Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός Σταμάτιος Χαραλαμπους , ο σμηναγός Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο Ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Κοίλης του Γεωργίου: Γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το 1918. Σκοτώθηκε ακόμα ο
υποσμηναγός Δημήτριος Γιακας, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης από μικρό ύψος , στον τομέα του ΤΣΔΜ, όταν το αεροσκάφος του , χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά.
Η επίθεση από τη Δυτική Μακεδονία συνδυάστηκε με γενική επίθεση σε ολόκληρο το μήκος του Μετώπου, από το Α' και Β' Σώμα Στρατού.
Στην γραμμή Ελαίας-Καλαμά, τα Τάγματα ΙΙ/39 και ΙΙΙ/39 του Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου διατάχθηκαν να ανατρέψουν να επιτεθούν στην κατέυθυνση των υψωμάτων Τζουφαράχη (Υψ. 935) και Βίγλα (Υψ. 836) που κατείχε η Ιταλική Μεραρχία Φερράρα. Στην ακτίνα της επίθεσης ήταν και τα χωριά Αρίστη, των Άνω Ραβενία, Γεροπλατάνος και Καλύβια.
Η Τζουφαράχη κατελήφθη αλλά έπεσαν μαχόμενοι ο Υπολοχαγός Χορμόβας Νικόλαος , ο Υποδεκανέας Παπαϊωάνου Νικόλαος, και οι Στρατιώτες Κούκας Δημήτριος, Μερμίγγης Ηλίας, Γωγάκης Απόστολος , Γεωργόπουλος, Χαρίλαος και Λάκας Ιωάννης .
Πιο δυτικά το 24ο Σύνταγμα Πρεβέζης επιτέθηκε για την εξάλειψη του Ιταλικού προγεφυρώματος στον τομέα της Θεσπρωτίας και κατέλαβε το Λόφο Προφήτης Ηλίας της Πέστιανης, απελευθέρωσε το χωριό από τους Αλβανούς παραστρατιωτικούς , (TSETA), και ανάγκασε τους Ιταλούς να οπισθοχωρήσουν από την Λυκοτσόρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου