15/11/15

Το δολάριο,το Ρενμινμπί ,(Γουάν), και οι Σεΐχηδες

Η Λοκομοτίβα της παγκόσμιας οικονομίας έχει μπει σε φάση «σταθεροποίησης και διόρθωσης» και δεν μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να βγουν από το τούνελ με τις εισαγωγές της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας που ανακοινώθηκαν χθες ότι η αξία των εισαγωγών της Κίνας έπεσε κατά 18,8% τον Οκτώβριο μετά την πτώση 20,4% το Σεπτέμβριο. Βέβαια ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην μείωση της τιμής του πετρελαίου, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πτώση της ζήτησης, διότι τα στοιχεία, «δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική».
Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές της Κίνας πέφτουν συνεχώς από τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο ήσαν 6,9 % κάτω, σε σχέση με πέρσι. Το εμπορικό πλεόνασμα ήταν τον Οκτώβριο 61,64 δις δολ και ήταν αυξημένο κατα 36% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2014.
Το πλεόνασμα ρεκόρ του Οκτωβρίου ήταν το υψηλότερο από το 1995.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της Κίνας έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία οι οικονομίες των οποίων εξαρτώνται από ζήτηση της Κίνας.

Η μείωση της ζήτησης στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο για τα πάντα, από τα βιομηχανικά μέταλλα και την ενέργεια μέχρι το ρύζι και το καλαμπόκι πιέζει τις τιμές των εμπορευμάτων προς τα κάτω.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κίνας δήλωσε ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης για το 2016-2020, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6,5%. Και ενώ το Πεκίνο γίνεται όλο και περισσότερο ο ρυθμιστής της Παγκόσμιας οικονομίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι το γουάν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για να είναι ένα «ελευθέρως χρησιμοποιούμενο νομίσμα», δηλαδή να ενταχθεί στο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων που αποτελείται σήμερα από το δολάριο, το ευρώ, τη Βρετανική λίρα και το γιέν.
Η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ στις 30 Νοεμβρίου.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσε γενική πτώση των αραβικών χρηματιστηρίων. Η χρηματιστηριακή αγορά της Σαουδικής Αραβίας έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 35 μηνών και από την αρχή του χρόνου έχει χάσει το 17,4% της αξίας της . Καθως «οι επενδυτές συνειδητοποιούν πως οι τιμές του πετρελαίου δεν θα ανακάμψουν σύντομα».
Ο δείκτης του Ντουμπάι υποχώρησε την Παρασκευή 3,7 % και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2014. Στην Αίγυπτο, ο βασικός δείκτης υποχώρησε 4,2% και έκλεισε σε χαμηλό 23 μηνών. Έντονα πτωτικό ήταν και το Αμπού Ντάμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου