Η Συμμαχία Βασιλόφρων Κομμουνιστών1934-36
Το πραξικόπημα του Παπάγου τον Μάρτιο του 1935 έγινε επειδή ο στρατός δεν μπορούσε να ανεχθεί κυβέρνηση Φιλελευθέρων με τη στήριξη των Κομμουνιστών.
Όμως λίγους μήνες , πριν ο Στρατός και η παράταξη των «βασιλοφρόνων» συμμάχησαν με το ΚΚΕ, όπως ήχε κάνει και ο Γούναρης το 1920, και έβγαλαν κομμουνιστές δημάρχους στην Καβάλα και τις Σέρρες για να μην βγούν οι Βενιζελικοί.
Στην Καβάλα ο Παρτσαλίδης βγήκε με το μυθικό 50,3% από την πρώτη Κυριακή (11 Φεβρουαρίου 1934) ενώ ο Διονύσης Μενύχτας βγήκε στις Σέρρες με τις ψήφους των Βασιλοφρόνων στον δεύτερο γύρο.
Οι κομμουνιστές βέβαια γνώριζαν ότι δεν επρόκειτο να τους αφήσουν και περίπου τέσσερεις μήνες μετά, (25 Αυγούστου 1934) η κυβέρνηση Τσαλδάρη έπαυσε τους κόκκινους δημάρχους.
Ο Ριζοσπαστης πούλαγε αριστερή μαστούρα για την εκλογή του Κόκκινου Δήμαρχου και έλεγε ότι «εργάτες και φτωχοί βιοπαλαιστές ψήφισαν φανατικά το κόκκινο ψηφοδέλτιο», ενώ ο ίδιος ο Παρτσαλίδης μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανήμερα το Πάσχα του 1934 μίλησε για «τεράστια κατάκτηση και νίκη του εργαζόμενου λαού της Καβάλας», ενώ επρόκειτο για τεράστια πολιτική απάτη.
Πάντως , το Κόκκινο Κόμμα παρέμεινε στο πλευρό των Βασιλοφρόνων και λίγες μέρες πριν από το κίνημα των «Βενιζελικών» ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε επιστολή που κατήγγειλε ότι οι βενιζελικοί θα επιχειρούσαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με κίνημα που θα γινόταν την 1η Μαρτίου.
Μεγάλη προσφορά για το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα της αγγλικής πρεσβείας ήταν και η δήλωση του ΚΚΕ της 29ης Ιανουαρίου 1936 που εξήγγειλε , ότι θα μπορούσε με ψήφο ανοχής να στηρίξει μια κυβέρνηση των «Φιλελευθέρων». Όμως, μετά τις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 το ΚΚΕ διεξήγαγε διαπραγματεύσεις τόσο με το Λαϊκό κόμμα, όσο και με το κόμμα των Φιλελευθέρων.
Γράφει ο Ε. Σταυρίδης πρώην ΓΓ ΚΚΕ και Βουλευτής του στο έργο του ""Παρασκήνια του ΚΚΕ"" σελ. 481
ΑπάντησηΔιαγραφή"" Αι δημοτικαί εκλογαί του 1934 του παρέχουν δύο ανελπίστους επιτυχίας εις την Καβάλαν με την εκλογή του Παρτσαλίδη ως δημάρχου και των συμβούλων του ψηφοδελτίου του και του Μενίχτα εις τας Σερρας, λόγψ κυρίως σφαλμάτων των αστικών κομμάτων, δια κατατμήσεως των ψήφων των εις πολλούς υποψηφίους . ""
...
"" Και επέρχεται το κίνημα του 1935 και ο κίνδυνος του δημοκρατικού πολιτεύματος διαγράφεται ολοφάνερα και το ΚΚΕ απουσιάζει και πάλιν από την πολιτικήν κονίστραν, μη δυνάμενον κατ' ελ΄;αχιστον να επηρεάσει αύτην , ενώ ως ανεγράψαμεν ήδη, καθ' όλα τα προηγούμενα Κινήματα το ΚΚΕ έπαιξε σπουδαιότατον πάντοτε ρόλον και με το βάρος του έκλεινε την πλάστιγγα!
Τι ειχες Γιαννη ; Τι ειχα παντα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χωρος της αριστερας μια ζωη στην ιδια θεση παιζει και τον ιδιο ρολο ...
Μπαλαντερακι σαρακι του εθνους αντιδραση και ντορος να γινεται για να κλεινει και καμια καλη συμφωνια κατω απ το τραπεζι...
Οχι στην αγορα του ''αιωνα'' ελεγε το 1986 Οχι στην ενισχυση της αεροποριας ελεγε το 1937-8 ? (δεν θυμαμαι ακριβως). Τα ιδια πραγματα μια ζωη και μετα να ζηταει τα ρεστα και να ευθυνες λεγοντας τους ολους προδοτες εκτος απ τους εγγεγραμμενους....
Κι ομως καταφεραν με την υποπτη υποστηριξη στοων και εξουσιων να πιασουν ολα τα ποστα και να διεθνοποιησουν ολους τους τομεις . Αυτο ειναι το κεντρικο νοημα . Οτι απ το 1974 και μετα το ΚΚΕ πηρε ατυπα την εξουσια. Οχι την εμφανη, αλλα ολες τις αφανεις εξουσιες.
Ποιος του τις εδωσε ; (Κι οχι μονο στο ΚΚΕ αλλα σε ολο το αντεθνικο ρευμα).
Η Αμερικη ; Η μασονια ; Οι Εβραιοι της Μπεν Αμπεριτ ; Τα παρακλαδια ;
Σημερα αν μιλησεις σε μια παρεα που ειναι αριστεροι, εβραιοι, αναρχοαντιεξουσιαστες, και πολιτικα ''ορθοι'' νεοδημοκρατοπασοκοι κ.λ.π. συνοδοιποροι θα διαπιστωσεις οτι σε ενα πραγμα συμφωνουν ολοι .
Ειναι ολοι απατριδες θιασωτες του λαιφσταιλ και γουσταρουν την διαλυση του κρατους-εθνους προσδοκοντας εξ αυτου σε καλυτερευση της κοινωνιας.
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ....
Τραμπάκουλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πατέρας μου ήταν τραγουδιστής της όπερας και επί Μεταξά συμμετείχε σε παραστάσεις που είχαν σαν σκοπό την ενίσχυση της αεροπορίας!
Αυτή ήταν δυστυχώς η κατάσταση... Αφού φαγώθηκε 1,5 δις δραχμές εκείνης της εποχής για τα οχυρά, το καθεστώς έκανε εράνους για να ενισχύσει την αεροπορία!
Έτσι όπως πάμε, καθόλου απίθανο να το ξαναδούμε να γίνεται... Έρανοι για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων...
ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ
ΧΛΟΥΤΣΟΥ ΧΛΟΥΤΣΟΥ