Σκοτώνονται οι Σλαβομακεδόνες του VMRO με τους Βούλγαρους
Σχεδόν πριν από μια εβδομάδα, 6 Βούλγαροι στρατιώτες ντυμένοι με πολιτικά πέρασε στο έδαφός της Μπουγιουρουμού (πΓΔΜ) από την Ελλάδα τοποθέτησαν στο Καϊμάκτσαλαν μια αναμνηστική πλάκα για τους βουλγάρους στρατιώτες που σκοτώθηκαν μαχόμενοι στο βουνό το 1916.
Οι στρατιώτες αφού έστησαν την πλάκα φόρεσαν τις στολές εκστρατείας και έβγαλαν «selfie» δίπλα στο μνημείο και τις ανέβασαν στο διαδίκτυο.
Η Μάχη του Καϊμακτσαλάν έλαβε χώρα από τις 12 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 1916.
Ο σερβικός στρατός επιτέθηκε για να καταλάβει την κορυφή του Προφήτη Ηλία και ανάγκασε τους Βούλγαρους να υποχωρήσουν στο Μορίχοβο. Από τις 26 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, η κορυφή του Προφήτη Ηλία άλλαξε πολλές φορές χέρια μέχρι να την καταλάβουν οριστικά οι Σέρβοι στις 30 Σεπτεμβρίου.
Και οι δυο πλευρές είχαν φοβερές απώλειες και για τις δύο πλευρές. Οι Σέρβοι είχαν 4,643 νεκρούς, (οι περισσότεροι από τη Μεραρχία του Δρίνου), ενώ και οι Βούλγαροι έχασαν 3-4000.
Σήμερα, στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, υπάρχει μια μικρή εκκλησία όπου βρίσκονται τα κρανία των νεκρών Σέρβων στρατιωτών.
Στη Σόφια αντί της αναζήτησης ευθυνών για τους στρατιωτικούς που εισέβαλαν στην πΓΔΜ και αντί να ζητηθεί συγνώμη για την προφανή πρόκληση, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας συνεχάρη τους «τουρίστες» καταδρομείς που τίμησαν τους Γενναίους .
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στα Σκόπια δεν αντέδρασε και ο δημοφιλής τηλε-παρουσιαστής Μιλένκο Νεντελκόφσκι ανέβηκε στο Καϊμακτσαλάν
με μια βαριοπούλα κατέστρεψε το παράνομο βουλγαρικό «μνημείο».
Από τη Βουλγαρία ο πρώτος που αντέδρασε στην « πράξη βανδαλισμού» του Νεντελκόφσκι ήταν ο συμπρόεδρος του «Πατριωτικού Μετώπου», και αναπληρωτής πρόεδρος της 43ης βουλγαρικής Βουλής, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που έστελε
ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, στην οπιά ανέφερε:
«Κύριε πρόεδρε,
Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της χώρας σας ως Ψευδομακεδονία πριν από 25 χρόνια.Ωστόσο, στην Ψευδομακεδονία υπάρχει ένα αντιβουλγαρικό ρεύμα που έχει προβεί σε όλα τα είδη των εκδηλώσεων και αυτό δεν είναι τυχαίο.Δίνει την εντύπωση ότι είναι μέρος της πολιτικής μίσους της χώρας σας προς τον βουλγαρικό λαό. Όχι μόνο σε αυτόν που ζει στη Βουλγαρία, αλλά και σε εκείνον που ζει στην Ψευδομακεδονία. Η τελευταία πράξη είναι από αυτόν που θέλει να ονομάζεται «δημοσιογράφος» τον Μιλένκο Νεντελκόφσκι που με υπερηφάνεια δημοσιοποίησε την καταστροφή μνημείου του βουλγαρικού στρατού στο όρος Καϊμακτσαλάν.Ο βανδαλισμός αποτέλεσε καύχημα για τον «ηρωισμό» του. Μόνο που αυτός ο κύριος κατέστρεψε ένα μνημείο που στήθηκε για το θάνατο πάνω από 3.000 Βουλγάρων στρατιωτών, πολλοί από τους οποίους είχαν γεννηθεί στην Ψευδομακεδονία (σας).
Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσετε διαδικασία δίωξης κατά του Μιλένκο Νεντελόφσκι για να τιμωρηθεί όπως προβλέπει ο νόμος.
Αυτό ο άνθρωπος, εκτός που του ότι έχει διαπράξει ένα έγκλημα, καταστρέφοντας το μνημείο, έχει κάνει επίθεση συγχρόνως και στον Χριστιανισμό, βεβηλώνοντας ένα μνημείο για τους νεκρούς. Μια πράξη που ούτε τα κομμουνιστικά αθεϊστικά καθεστώτα δεν έχουν πράξει.
Εάν δεν αναλάβετε δράση για αυτήν την εγκληματική πράξη, όχι μόνο το «βουλγαρικό εθνικό κίνημα», αλλά κανείς από τους συναδέλφους στο βουλγαρικό κοινοβούλιο δεν θα υποστηρίζει το ψευδομακεδονικό (σας) Κράτος για να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Ακολούθως ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε την βουλγαρική εφημερίδα «24 Ώρες», ότι κατά την διάσκεψη της στη Βιέννη την Κυριακή ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Εμίλ Ντιμίτριεφ να λάβει μέτρα εναντίον του δημοσιογράφου Μιλένκο Νεντελκόφσκι , και «όλων εκείνων που χλευάζουν βουλγαρικά μνημεία στο έδαφός της πΓΔΜ».
Στην Σόφια θυμήθηκαν και τον πράκτορα της Αυτού Μεγαλειότητας που έσπευσε ως φιλάνθρωπος Σόρος να «βοηθήσει» τους αμάχους κατά το Ιλιντεν το 1903 σε ανταπόκριση του στους «Times» στις 30 Σεπτεμβρίου 1903, ως μέλος της βρετανικής αποστολής έγραφε: «Επιτρέψτε μου να κάνω μια διόρθωση σε μια καθολική αυταπάτη. Δεν υπάρχουν «Μακεδόνες» (ως εθνότητα). Υπάρχουν Βούλγαροι, Βλάχοι Αρωμούνοι απομεινάρια των λατινογενών κατοίκων των ρωμαϊκών επαρχιών που συνεχίζουν να βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου και σε γειτονικές πόλεις υπάρχουν Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερο ή λιγότερο εξελληνισμένων Βλάχων και «Τούρκων», εκτός από τους Οθωμανούς, που προϋπήρχαν πριν από την Οθωμανική κατάκτηση στην περιοχή της κοιλάδας της Βαρντάρσκα (Κοιλάδα Αξιού ποταμού).
Επίσης υπάρχει μια μικρή μερίδα Αλβανών στα δυτικά και βόρεια άκρα. Υπάρχει, ακόμη, ο ισπανόφωνος εβραϊκός πληθυσμός στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν υπάρχει κανείς λεγόμενος «Μακεδόνας».Το ελληνικό στοιχείο κυριαρχεί στη Θεσσαλονίκη, στο Μοναστήρι και στην Καστοριά, στα χωριά μιλούν κυρίως διαλέκτους της βουλγαρικής.Αυτή είναι η άποψή μου μετά από μελέτη που έκανα σε όλη την περιοχή για τον πληθυσμό της (γεωγραφικής) Μακεδονίας».
Επίσης εμφανίστηκε ο Ντίνκο Βέλεφ ένας 29χρονος «γκάνγκστερ» που τον έκαναν διάσημο οι αλληλέγγυοι γιατί τους κυνηγούσε στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, που δήλωσε ότι θα πάει στα Σκόπια για να σπάσει με ένα σφυρί το αυτοκίνητο του Νεντελκόφσκι και θα το φιλμάρει για να τοι παίξει στη τηλεόραση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου