314. Το Φεβρουάριο του 313 μ.Χ. ο Μέγας Κωνσταντίνος συναντήθηκε με τον Αύγουστο της Ανατολής Λικίνιο. Τον Ιούνιο του 313 ο Λικίνιος νίκησε σε αποφασιστική μάχη ανατολικά της Αδριανούπολης. τον ανιψιό του Γαλέριου Μαξιμίνο που είχε στην κατοχή του τις ανατολικές επαρχίες, Ο Μαξιμίνος αυτοκτόνησε και ο Λικίνιος ως απόλυτος Κύριος της Ανατολής συμμάχησε με τον Βασιανό και τη σύζυγό του Αναστασία, (ετεροθαλή αδερφή του Κωνσταντίνου).
Ο Κωνσταντίνος με το στρατό του εισέβαλε στη βαλκανική και οι δυο στρατοί συγκρούστηκαν στην Αουρέλια Καμπάλις της Παννονίας (σημερινό Βίνκοβτσι στην Κροατία)στις 8 Οκτωβρίου 314 μ.Χ. Η μάχη έμεινε γνωστή ως bellum Cibalense και έληξε με πύρρεια νίκη του Κωνσταντίνου. Οι δυνάμεις και των δύο αντιπάλων είχαν εξαντληθεί και οι αντοχές των στρατιωτών τους είχαν φτάσει στο όριο. Οι δύο αυτοκράτορες δεν είχαν άλλη επιλογή από την επιστροφή στα εδάφη τους. Ο Κωνσταντίνος στην Augusta Treverorum στις όχθες του Μοζέλα, την Τριρ (Trier), στη σημερινή Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας, και ο Λικίνος στην Σρέμσκα Μιτροβίτσα, τέως Σίρμιουμ, στη Σερβία.
927: Σε πανηγυρικό κλίμα στα ανάκτορα στην Κωνσταντινούπολη έγινε ο γάμος, του 15χρονου Τσάρου της Βουλγαρίας Πέτρου Α με την εγγονή του αυτοκράτορα Ρωμανού Λεκαπηνού την κόρη του Χριστόφορου Λακαπηνού , την Σόφια - Μαρία Λεκαπινή που μετονομάστηκε σε Ειρήνη, για να συμβολίζει την ειρηνική συνύπαρξη του Βυζαντίου με τους Βουλγάρους. Σύμφωνα με τους όρους της βουλγαροβυζαντινής συνήθηκης που υπογράφτηκε την ίδια ημέρα επιβεβαιώθηκαν τα υφιστάμενα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών και ο Ρωμανός Λεκαπηνός αναγνώρισε τον βασιλικό τίτλο του Πέτρου, (Τσάρος των Βουλγάρων), ενώ αναγνωρίστηκε το αυτοκέφαλο της βουλγαρικής εκκλησίας που ανυψώθηκε σε Πατριαρχείο και ως Πατριάρχης χειροτονήθηκε ο μέχρι τότε Αρχιεπίσκοπος Σιλιστρίας Δαμιανός
1789: Κατά τη διάρκεια του 7ου ρωσοτουρκικού πολέμου, ο αυστριακός στρατός υπό τις διαταγές του στρατάρχη Ερνστ φον Γεδεών μετά από εβδομάδες πολιορκίας κατέλαβε το Βελιγράδι διώχνοντας τους Τούρκους και άνοιξε το δρόμο για την κάθοδο της αυστρο-ρωσικής Στρατιάς στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Η γαλλική επανάσταση όμως απέτρεψε την συντριβή των Οθωμανών.
1801. Η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Συνθήκη του Παρισιού.
1806.Εισβολή των στρατευμάτων του Ναπολέοντα στη Σαξονία, ενώ οι Άγγλοι πολιορκούσαν το λιμάνι της Βουλώνης στη Γαλλία
1809: Ο Κλέμενς φον Μέττερνιχ, (Clement Wenceslaus Lothair, Prince of Metternich-Winneburg-Beilstein), σε ηλικία 36 ετών διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών του Φραγκίσκου Β' και διαπραγματεύτηκε τη συνθήκη ειρήνης που συνομολογήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1809 στα Ανάκτορα Σενμπρούν στη Βιέννη.
1813.Με τη Συνθήκη της Ρίντ η Βαυαρία αποχώρησε από τη Συνομοσπονδία του Ρήνου που είχε δημιουργήσει ο Ναπολέων και συμφώνησε να ενταχθεί στον 6ο Συνασπισμό εναντίον του Ναπολέοντα με αντάλλαγμα την εγγύηση για τη συνέχιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της . Στις 14 Οκτωβρίου η Βαυαρία κήρυξε επίσημα τον πόλεμο εναντίον του Ναπολέοντα και της Γαλλίας.
1815.Συνελήφθη από τους Αυστριακούς στην Καλαβρία ο πρώην βασιλιάς της Νάπολης, Ιωακείμ Μυρά μαζί με 28 συντρόφους του. Εκτελέστηκε στις 13 Οκτωβρίου 1815.
1838. Κυρώθηκε από την Βικτωρία Οθωμανο- βρετανική Συνθήκη για το Εμπόριο (Συνθήκη του Μπαλτά Λιμαν), .
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή1789: Κατά τη διάρκεια του 7ου ρωσοτουρκικού πολέμου, ο αυστριακός στρατός υπό τις διαταγές του στρατάρχη Ερνστ φον Γεδεών μετά από εβδομάδες πολιορκίας κατέλαβε το Βελιγράδι διώχνοντας τους Τούρκους και άνοιξε το δρόμο για την κάθοδο της αυστρο-ρωσικής Στρατιάς στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη. Η γαλλική επανάσταση όμως απέτρεψε την συντριβή των Οθωμανών.
ΑΣ ΚΑΜΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΨΕΙΣ.