4/11/16

4 Νοεμβρίου 1940: 8η ημέρα του πολέμου.

Το πρωί της 4ης Νοεμβρίου 1940 οι Αθηναίοι διάβαζαν στον «Ασύρματο»: «Ανηλεή πλήγματα κατά των Ιταλών με ακάθεκτους εξορμήσεις ο στρατός και η αεροπορία σκορπίζουν τον πανικόν. Οι εύζωνοι ορμούν από αποκρήμνους περιοχάς. Το ελληνικόν πυροβολικόν θερίζει τον εχθρόν. Το ελληνικόν ιππικόν καταδιώκει διά της σπάθης τα εχθρικά στρατεύματα».

Στο «Ελεύθερον Βήμα» της 4ης Νοεμβρίου, διαβάζουν την πρώτη και τελευταία ανταπόκριση από το Μέτωπο του Κωστή Παπαδάκη. «…ΚΑΠΟΥ εις το Μέτωπον 3 Νοεμβρίου 1940. Επτά μέρες τώρα και επτά νύχτες πολεμούμε. Τα κανόνια μας, τα πολυβόλα μας, τ’ αεροπλάνα μας, τ’ αδέλφια μας, όλοι εμείς, που αποτελούμε τον ελληνικό στρατό με ψυχή γεμάτη θάρρος κι αυτοπεποίθηση πολεμούμε…Θα νικήσουμε έναν εχθρό μεγαλύτερο και δυνατότερο από μας. Για να δείξουμε σ’ όλους τους λαούς το δρόμο της ελευθερίας και της τιμής…Ας μάθουν όλες οι μανάδες, που έχουν παιδιά στα σύνορα, πως πρέπει να είναι υπερήφανες, γιατί στα παιδιά τους έλαχε ο κλήρος να δείξουν στον κόσμο πως η ελευθερία δε χαρίζεται από κανέναν, αλλά παίρνεται με το σπαθί…».

Το πρωινό της 4ης Νοεμβρίου εμφανίστηκαν πάνω από το Νεστόριο τρία Ιταλικά βομβαρδιστικά που προσπάθησαν να γκρεμίσουν την γέφυρα του Αλιάκμονα.
Στο Νεστόριο είχε αναπτυχθεί η 9η Μεραρχία και είχε στηθεί η επιμελητεία για τον εφοδιασμό των μονάδων καθώς και το ορεινό χειρουργείο.
Οι Ιταλοί βομβάρδισαν την πόλη και στην συνέχεια με πολυβολισμούς σκότωσαν 6 κατοίκους. Στην περιοχή του Αγίου Μηνά, σκοτώθηκε από τους πολυβολισμούς ο έφεδρος ανθυπολοχαγός του μηχανικού και πολεμικός ανταποκριτής Κωστής Παπαδάκης που είχε σπεύσει για να ελέγξει τις ζημιές στη γέφυρα. 

Στο μέτωπο της Πίνδου , οι Ιταλοί εξαπέλυσαν επίθεση στο ύψωμα Σκούρτιζα που κατείχαν τμήματα της Ταξιαρχίας Ιππικού και παραλίγο να το πάρουν αλλά επενέβη η ελληνική αεροπορία και βομβάρδισε τους Ιταλούς από χαμηλό ύψος. Την ίδια ημέρα η Ταξιαρχία Ιππικού, ανακατέλαβε τη Σαμαρίνα ενω επίσης ανεκατελήφθη η Βωβούσα. Η διοίκηση της μεραρχίας Τζούλια υποχώρησε προς το Δίστρατο. Η Ιταλικη αεροπορία προσπαθούσε με ρίψεις από αέρος να ανεφοδιάσει τους άνδρες της Τζούλια που είχαν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και πυρομαχικά. Τμήματα του 1ου Συντάγματος Ιππικού δέχτηκαν επίθεση από ιταλικά βομβαρδιστικά, με αποτέλεσμα να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση. Κατόπιν κλήσεως, κατέφθασαν τρία Brèguet , πετώντας σε αραιό σχηματισμό και χαμηλό ύψος, έπληξαν καίρια του Ιταλούς αλπινιστές. Τέσσερα ιταλικά καταδιωκτικά εμφανίστηκαν και ενεπλάκησαν σε αερομαχία με τα ελληνικά με αποτέλεσμα την κατάρριψη ενός  Brèguet πάνω από τη Σαμαρίνα.  Έπεσαν μαχόμενοι ο χειριστής  Επισμηναγός ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΣΟΣ και ο Ανθυποσμηναγός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΑΡΒΑΝΗΣ.

Τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου, οι Ιταλοί επιχείρησαν να περάσουν τον Καλαμά στο ύψος της Βροντισμένης, και τα κατάφεραν. Άμεση όμως αντεπίθεση του 1ου Τάγματος Πολυβόλων τούς έριξε και πάλι πίσω, με σημαντικές απώλειες, κυρίως σε πνιγμένους. Στο γραμμή Ελαίας- Καλπακίου, οι Ιταλοί προέβλεπαν να ενεργήσουν γενική επίθεση σε ολόκληρο το μέτωπο στις 4 Νοεμβρίου, πλην όμως την ανέβαλαν για την επόμενη ,για την πληρέστερη προπαρασκευή της. Από το πρωί το ιταλικό πυροβολικό άρχισε να σφυροκοπά την Γκραμπάλα και την Ασσόνισα. Διαρκούντος του βομβαρδισμού του πυροβολικού, εμφανίστηκε και η Ιταλική Αεροπορία, τα αεροσκάφη της οποίας βομβάρδισαν και πολυβόλησαν τις ελληνικές θέσεις από χαμηλό ύψος. Παρ’ όλα αυτά, οι Ιταλοί δεν αποτόλμησαν νέα επίθεση.
Ο Κατσιμήτρος που αντελήφθη ότι ο κίνδυνος απόβασης των Ιταλών στην Πρέβεζα που του επεσήμαινε ο Παπάγος

…Ο κίνδυνος εχθρικής απειλής από της περιοχής Πρεβέζης υφί­σταται και δέον να εξασφαλίσητε… τα νώτα σας.
  ήταν ασήμαντος μετακίνησε το τάγμα πεζικού, το λόχο πολυβόλων, τα τέσσερα πυροβόλα των 65 χιλ. και τα τέσσερα των 75 χιλ. φρουρούσαν την ακτογραμμή στον τομέα της Θεσπρωτίας για ενίσχυσή του, καθώς εκεί τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου καλά. Η μεραρχία ΣΙΕΝΑ προχωρούσε ταχύτατα πετυχαίνοντας όλο και βαθύτερη διείσδυση. Την άμυνα στη Θεσπρωτία από τις 12 Οκτωβρίου 1940 είχε αναλάβει ο Υποστράτηγος Ν. Λιούμπας, του κύκλου του Παπάγου, για τον οποίο ο Τσακαλώτος έγραψε: «...Ο διοικητής του Αποσπάσματος Φιλιατών απέπνεε την ακαταλληλότητα ...».

Στους Φιλιάτες όπου είχε εγκατασταθεί η διοίκηση της Σιένα κατέφθασαν από τα Τίρανα ο Διοικητής του Μηχανικού για να επιστατήσει στην ζεύξη του Καλαμά, τρείς ιταλοί, πολεμικοί ανταποκριτές, και ο αρχηγός του σώματος των άτακτων Αλβανών. Επίσης ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Αλβανίας για να εξετάσει τη λειτουργία της οικονομίας στην κατεχόμενη ζώνη.
Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 22ας Οκτωβρίου/4ης Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ...
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/4.html


2 σχόλια:

  1. Και άλλες μεγάλες παραλείψεις για να συμπληρώσετε στο χρονολόγιο:

    1. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ.

    2. Ἅγιος Ἰωάννης Βατατζὴς ὁ ἐλεήμοων αυτοκράτορας Νικαίας ο και μαρμαρωμένος βασιλιάς.
    Αφού ασχολείστε με πολιτικά-κοσμικά γεγονότα, είναι αδιανόητο να μην υπάρχει θέση για τον πατέρα των Ελλήνων. Διέσωσε και ανέστησε από τα συντρίμια τους μεσαιωνικούς προγόνους μας. Υπόδειγμα βασιλέα, διάκονος όλων των πολιτών, προστάτης αδυνάτων και φτωχών. Η οικονομική-διοικητική πολιτική του είναι υπόδειγμα σήμερα για οργάνωση κράτους και έξοδο από την κρίση. Τα γραπτά του αψευδής μαρτυρία για την συνέχεια του έθνους. Διέσωσε αρχαία κείμενα από τις επιπτώσεις της λεηλασίας των φράγκων και χριστιανούς από λατίνους πάπες, κλπ.
    Εκπομπή π. Κουστένη σε ΄ραδιο Πειραικής 91,2 φμ σήμερα στις 21:00.

    3. Ὅσιος π.Γεώργιος Καρσλίδης 1901-1959.
    Κυνηγημένος Πόντιος από Κεμαλιστές στον Πόντο, Σοβιετικούς στον Καύκασο και Κομιτατζήδες στην Μακεδονία. σΎΓΧΡΟΝΟς άΓΙΟς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λάθος στην ώρα.
    Όποιον ενδιαφέρει:

    http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2016/02/blog-post_507.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή