Στις 30 Νοεμβρίου 1940, μετά την κατάληψη της Κορυτσάς, ο Μουσολίνι συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο και εξήγησε στους απληροφόρητους, ακόμη και τότε υπουργούς του, την κατάσταση στο ελληνικό μέτωπο, και ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή.
Στις 3 Δεκεμβρίου, ο στρατηγός Σοντού υπέβαλε έκθεση στον Ντούτσε που ανέλυε το πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση του 26ου Σώματος Στρατού, υπογράμμιζε την αδυναμία αντιστροφής της κατάστασης και παρακαλούσε για «πολιτική λύση». του Ο πράκτορας των Άγγλων Τσιάνο που έκανε ότι μπορούσε για να προκληθεί ο πόλεμος με την Ελλάδα τα ανεφερε στο ημερολόγιο του,
Ο Τσιάνο έγραψε: «Ο Μουσολίνι με κάλεσε στο Παλάτσο Βενέτσια . Τον βρήκα κουρασμένο όσο ποτέ άλλοτε. «Κάθε άνθρωπος διαπράττει ένα μοιραίο σφάλμα στη ζωή του. Εγώ το διέπραξα όταν πίστεψα σε όσα μου έλεγε ο στρατηγός Πράσκα. Πώς να το είχα αποφύγει όταν ο άνθρωπος αυτός φαινόταν τόσο βέβαιος για τον εαυτό του;.Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, μου είπε. Πρέπει να ζητήσουμε μέσω Χίτλερ εκεχειρία».
Αδύνατον, του απάντησα. Οι Έλληνες θα θέσουν ως πρώτο όρο την προσωπική εγγύηση του Φύρερ ότι δεν θα ενεργήσουμε ποτέ πλέον εναντίον τους. Προτιμώ να τινάξω τα μυαλά μου παρά να τηλεφωνήσω στον Ρίμπεντροπ . … Εκείνο το οποίο έχει σήμερα σημασία είναι να αντέξουμε και να διατηρηθούμε στην Αλβανία. Ο χρόνος θα φέρει τη νίκη. Αν όμως ενδώσουμε, αυτό θα είναι το τέλος».
Επομένως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανακωχή ήταν απόλυτα εφικτή μετα την κατάληψη της Πρεμετής.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 1940 : ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν εξετασουμε τα περι των γερμανικων σχεδιων αποβασης στην Μ.Βρετανια και τους λογους που αυτη τελικα ματαιωθηκε,ας ριξουμε εν τάχει μια ματιά στο τι συνεβαινε στις ΗΠΑ το ιδιο χρονικό διαστημα.
Στις 19 Ιουλιου, την ημερα του λογου του Χιτλερ,ο υφυπουργος Εξωτερικων Εριχ φον Βαϊτζαίκερ,τηλεγραφησε στον γερμανο επιτετραμμένο στην Ουασιγκτων Χανς Τομσεν,με την εντολη να δωσει την μεγαλυτερη δυνατη δημοσιοτητα στον λογο του Χιτλερ στις ΗΠΑ, με τη διαβεβαίωση οτι προς τον σκοπο αυτο θα του διατίθεντο ιδιαιτερα κονδυλια.Στις 21 ο Τομσεν απαντησε:"Το ενδιαφερον για τον λογο υπερβαίνει παν μεχρι τωρα γνωστο.Γιαυτον τον λογο εδωσα εντολες,οπως το αγγλικο κειμενο που τυπωθηκε εδω,αποσταλη σε δεκαδες χιλιαδων παραλήπτες ολων των ταξεων και ολων των επαγγελματων.Αιτηση για τις δαπανες ακολουθει".Η προσπαθεια της γερμανικης πρεσβειας να στρεψη την κοινη γνωμη της Αμερικης υπερ του Χιτλερ,φαινεται απο τα μηνυματα του Τομσεν,ο οποιος δαπανουσε το καθε δολλαριο που μπορουσε να βρει,για να υποστηριξει τους απομονωτικους,οπως τηρησουν την Αμερικη εκτος του πολεμου και ετσι να αποθαρρυνουν την Βρετανια να τον συνεχισει.Τα συνεδρια των κομματων συνήρχοντο κατα το θέρος εκεινο,και ο Τομσεν κατεβαλε καθε προσπαθεια για να επηρεασει τους φορεις της εξωτερικης πολιτικης και ιδιαιτερως των Ρεπουμπλικανων.Τηλεγραφηματα Τομσεν προς Βερολινο>12/6:"Κατεπειγον-Εμπιστευτικο.Γνωστος Ρεπουμπλικανος βουλευτης προσεφέρθη για 3.000$ να προσκαλεσει 50 ρεπουμπλικανους βουλευτες στο ρεπουμπλικανικο συνεδριο,για να επιδρασουν επι των αντιπροσωπων υπερ μιας απομονωτικης εξωτερικης πολιτικης".>13/6"Ο φιλος μας βουλευτης,θελει 30.000$,για να πληρωσει ολισελιδες αγγελιες σε εφημεριδες,που θα εχουν ως επικεφαλιδα:Κρατηστε την Αμερικη εξω απο τον πολεμο ".
Μια απο τις πρωτες δημοσιες δηλωσεις του Χιτλερ περι των ελπιδων του για την ειρηνη με την Βρετανια, ειχε δωθει στον Καρλ φον Βήγκαντ,εναν ανταποκριτη της Journal American της Νεας Υορκης (του ομιλου Χηρστ) στο Βερολινο,και δημοσιευθηκε στις 14 Ιουνιου.Στις 29,ο Τομσεν πληροφορει το γερμανικο Υπουργειο Εξωτερικων οτι εχει εκτυπωσει 100.000 επι πλεον αντιτυπα της συνεντευξεως και οτι:"Καταφερα δια εμπιστου πρακτορα να πεισθει ο απομονωτικος Γερουσιαστης Θόρκελσον (Ρεπουμπλικανος απο την Μοντανα),να καταχωρησει την συνεντευξη του Φυρερ στο Congessional Record της 22ας Ιουνιου.Αυτο εξασφαλιζει στη συνεντευξη μεγαλη δημοσιοτητα."Στις 30 Ιουνιου,ο ακολουθος τυπου της γερμανικης πρεσβειας τηλεγραφησε την υποδειξη του του γνωστου ραδιοσχολιαστη Φούλτων Λιουϊς,που του εκανε κατ'ιδιαν:"ο Φυρερ θα επρεπε να απευθυνη τηλεγραφημα
ΑπάντησηΔιαγραφήπρος τον Ρουζβελτ... του οποιου το περιεχομενο να ειναι περιπου ως εξης:Σεις κ.Ρουζβελτ εχετε επανειλημμενος αποταθη προς εμενα και εκφραζατε παντα την επιθυμια να αποφευχθη ενας αιματηρος πολεμος.Εγω δεν κυρηξα τον πολεμο κατα της Αγγλιας.Αντιθετα τονισα παντα,οτι δεν θελω να καταστρεψω την Βρετανικη Αυτοκρατορια.Οι επανειλλημενες εκκλησεις μου προς τον Τσωρτσιλ να φανει λογικος και να φθασει σε μια εντιμη συνθηκη ειρηνης,απερριφθησαν πεισματικα.Γνωριζω καλα οτι η Αγγλια θα υποφερει σκληρα οταν θα διαταξω να εξαπολυθη ολοκληρωτικος πολεμος εναντιον των Βρετανικων Νησιων.Ζητω απο σας να πλησιασετε τον Τσωρτσιλ εκ μερους σας και να του επιβληθητε ωστε να εγκαταλειψη την αλογιστη ισχυρογνωμοσυνη του.".Ο Λιουϊς προσθεσε:"Ο Ρουζβελτ φυσικα θα εδινε μια αγενη και περιφρονητικη απαντηση,αλλα αυτο δεν εχει σημασια.Μια τετοια εκκληση θα προκαλεσει βαθια εντυπωση στους Αμερικανους και ειδικωτερα στη Νοτιο Αμερικη ".Επισεις ενα τηλεγραφημα του στρατιωτικου ακολουθου της πρεσβειας Μπαίτιχερ την ιδια ημερα αναφερει:" Ακρως Απορρητο:Σε εμπιστευτικη συνομιλια μεταξυ του Λιντμπεργκ και πολλων Αμερικανων επιτελικων αξιωματικων,ο Λιντμπεργκ εξεφρασε τη γνωμη οτι η Αγγλια θα καταρρευση εντος ολιγου προ των γερμανικων αεροπορικων επιθεσεων.Οι επιτελεις αξιωματικοι εν τουτοις,υπεστηριξαν οτι η αεροπορικη ισχυ της Γερμανιας δεν ειναι επαρκης για να επιβαλη αποφασιστικη νικη".
Στις 5 Ιουλιου, ο Τομσεν προφανως υστερα απο πληροφορια,τηλεγραφησε στο Βερολινο,ζητωντας την αδεια να καταστρεψει ολες τις αποδειξεις και ολους τους λογαριασμους:
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Τετοιες αποδειξεις ή πρακτικά θα πεσουν στα χερια της αμερικανικης μυστικης υπηρεσιας,αν η πρεσβεια καταληφθη αιφνιδιως απο τις αμερικανικες αρχες.Υπο τις υφισταμενες περιστασεις,και μονο το γεγονος των υπαρξεων τους,θα σήμαιναν πολιτικη καταστροφη και αλλες βαριες συνεπειες για τους πολιτικους μας φιλους,οι οποιοι πιθανον να ειναι γνωστοι στους εχθρους μας.Γιαυτο,ζηταω την εγκριση,οπως η πρεσβεια καταστρεψει τις αποδειξεις και του λοιπου απαλλαγη της συντάξεως αυτων,καθως επισεις και της υποχρεωσεως να τηρει λογαριασμους περι αυτων των πληρωμων".
Αυτα συνεβαιναν παρασκηνιακα στις ΗΠΑ,κατα τον Ιουνιο-Ιουλιο του 1940.Αλλα η μυστικη διπλωματια συνεχιζοταν στην Ευρωπη του πολεμου. Το Γερμανικο ΥΠΕΞ ειχε επαφες με διαφορους Βρετανους διπλωματες και προσωπικοτητες,ειτε απ'ευθειας,ειτε μεσω ουδετερων οπως οι Ισπανοι του Φρανκο. Ο πριγκηπας Μαξ φον Χοχενλοε,ο Σουηδο-γερμανος αγγλοφιλος,ανεφερε στο Βερολινο περι των συνομιλιων του με τον εν Ελβετια Βρετανο πρεσβη,σερ Νταίηβιντ Κελλυ στη οποια παρεβρισκόταν και ο Χεβιδης(Αντιβασιλέας) της Αιγυπτου,Αγα Χαν.Ο Χεβίδης του ανεθεσε να διαβιβαση το εξης μηνυμα προς τον Φυρερ: "Ο Χεβιδης της Αιγυπτου, ο οποιος ειναι επισεις εδω,συμφωνησε μαζι μου,οτι κατα την ημερα που ο Φυρερ θα εκκινησει για να διανυκτερευσει στα ανακτορα του Μπακιγχαμ,θα επινε μια φιαλη σαμπανιας μαζι του...Εαν η Γερμανια και η Ιταλια εσκεπτοντο να καταλαβουν την Ινδια,θσ εθετε τον εαυτο του στην διαθεση μας...Η παλη εναντιον της Αγγλιας δεν ειναι παλη εναντιον του αγγλικου λαου αλλα εναντιον των Εβραιων. Ο Τσωρτσιλ πληρωνεται απ'αυτους επι ετη,ο δε βασιλιας ειναι αδυναμος και περιορισμενης νοημοσυνης..." Και ο φον Χοχενλόε συνεχιζει στην αναφορα του:"...ο Πρεσβης Κελλυ του συνεστησε οτι αν μεταβει (ο Χεβιδης) στην Αγγλια(οπως σχεδιαζε να πραξη) με τετοιες ιδεες,ο Τσωρτσιλ θα τον ριξει στις φυλακες...".
Τελος,ο Χιτλερ την 11η Ιουλιου ειχε μια μακρα συνομιλια με τον ναυαρχο Ραιντερ.Προκαλεο καταπληξη το γεγονος οτι ουτε ο ενας ουτε κι αλλος ειχαν τη διαθεση να επιληφθουν σοβαρως του προβληματος,το τι θα επρεπε να γινει αν η Βρετανια απορριψη την προταση ειρηνης.Χρησημοποιησαν τον περισσοτερο χρονο της συσκεψεως τους,συζητωντας το ζητημα της αναπτυξεως των ναυτικων βασεων του Τροντχάϊμ και του Νάρβικ στη Νορβηγια!
(απο ΣΦΝΥ-Συσκεψεις Φυρερ επι Ναυτικων Υποθεσεων).
Η ανακωχή φυσικά και ήταν εφικτή. Και την ήθελαν όλοι, πλην των Αμερικάνων και των ρουφιάνων τους. Γι' αυτό και ο Μεταξάς απεδήμησεν εις Κύριον πρόωρα, αφού αρρώστησε ξαφνικά, την επομένη της αναχώρησης από την Αθήνα, του ειδικού απεσταλμένου του Ρούσβελτ, Ντόνοβαν. Ρουφιάνος των Αμερικανών στην Ελλάδα ήταν ο Παπάγος, γι' αυτό έκανε ότι μπορούσε, για να τορπιλίσει κάθε προοπτική συμβιβασμού. Στην Ιταλία ήταν ο Τσιάνο. Αυτουνού του έκλεισαν το στόμα αργότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Τσιανο διατεινόταν τον Νοεμβριο του 1942,οτι οι Αμερικανοι τον προορίζουν ως διαδοχο του Μουσσολινι...
Διαγραφή(συνομιλια Τσιανο με Κουρτσιο Μαλαπάρτε-αναφερεται στο βιβλιο του Μαλαπαρτε "Καπουτ".
Το 1944 με εντολή του Μουσολίνι, Τσιάνο μαλαπέρδα καπούτ...
Διαγραφή