9/12/16

9 Δεκεμβρίου.Δυο πόρτες έχει η Ζωή.Ζυρίχη ή Παρίσι

9 Δεκεμβρίου 1940.

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων, ο τέως Αργυροκάστρου, εκείνος που εκήρυξε το 1914 την ένωσιν της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα κατέφθασε στο ελεύθερο Αργυρόκαστρο όπου τον υποδέχτηκε ο τότε Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Παντελεήμων. Οι δυο μητροπολίτες τελούν συλλείτουργο. Στα παράθυρα των σπιτιών κυματίζει η γαλανόλευκη και οι άνδρες της 4ης Μεραρχίας που μπήκαν στην πόλη χαιρετίσθηκαν με ενθουσιασμό από τους Έλληνες που γιόρταζαν τα Πάσχα τους λίγο πριν τα Χριστούγεννα .

9 Δεκεμβρίου 1944.

Συνεχιζόταν ο βομβαρδισμός από τον ΕΛΑΣ των πολιορκημένων Χωροφυλάκων του Συντάγματος Μακρυγιάννη. Κατέφθασαν ως ενίσχυση 500 γενειοφόροι μαυροσκούφηδες Ελασίτες , οι οποίοι εθεωρούντο από τους κομμουνιστές ως «επίλεκτοι». Η ανταρτική αυτή δύναμη παρέλασε έφιππη στις γειτονιές της περιοχής επιδεικνύοντας μεγάλα μαχαίρια με τα οποία θα κατάσφαζαν «τους εχθρούς του λαού». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατόρθωσαν να εισέλθουν στο Σύνταγμα 15 Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Μπέκερ, οι οποίοι καλυπτόμενοι από πυκνά πυρά των χωροφυλάκων κατόρθωσαν να ναρκοθετήσουν το ρήγμα που είχε δημιουργηθεί στον νότιο μαντρότοιχο. Έχοντας μια απώλεια , οι αλεξιπτωτιστές αποχώρησαν αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους. Την ίδια νύκτα, ωστόσο, οι ΕΛΑΣίτες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν νέο ρήγμα σε άλλο σημείο του νότιου μαντρότοιχου.

9 Δεκεμβρίου 1961 .
Ο βουλευτής του Κεντρου Αθανάσιος Ρουσσόπουλος, προσωπικός φίλος του Σοφοκλή Βενιζέλου, πρότεινε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ένωσης Κέντρου, ταυτόχρονα με την ορκωμοσία των βουλευτών, να κατατεθεί κείμενο με το οποίο να ζητείται η αποχή του βασιλέα Παύλου από τα καθήκοντά του και ο ορισμός του διαδόχου Κωνσταντίνου ως αντιβασιλέα στη διάρκεια της συνόδου της Βουλής. Την επομένη ο Γεώργιος Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν υφίσταται καθεστωτικό ζήτημα.
9 Δεκεμβρίου 1963.

Ο ηττηθείς στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 «εθνάρχης», διέφυγε μυστικά για το Παρίσι με την απογευματινή πτήση της Ολυμπιακής με το ψευδώνυμο «Τριανταφυλλίδης». Τα εισιτήρια τα είχε κλείσει ο γραμματέας του Καραμανλή Ιωάννης Ζαχαράκης. Και εκτός από τον Κωνσταντίνο και την Αμαλία Καραμανλή ταξίδευσε κι εκείνος μαζί τους. Οι θέσεις των τριών στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής ήταν οι 20, 21 και 22 .
Την είδηση αποκάλυψε η Μεσημβρινή με έκτακτο παράρτημα.Τ
αυτόχρονα, με επιστολή του προς τους βουλευτές της ΕΡΕ, πρότεινε ως νέο αρχηγό του κόμματος τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Την επομένη ο Κόκκας της αντικαραμανλικης «Ελευθερίας», πανηγύριζε: «Ο κ. Καραμανλής ώχετο απιών». Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα θριαμβολογούσε: «Εξήλθε χθες του δημοσίου βίου από την θύραν της υπηρεσίας όπως ακριβώς είχε εισέλθη. Υπήρξεν ηγέτης διά της δοτής εξουσίας. Αυτή, με τα «παραφερνάλιά» της, του έδωσεν ανάστημα. Η απώλειά της τον συνέτριψε». Επίσης η «Αυγή» , δημοσίευσε την ιστορική γελοιογραφία του Μπόστ,με το κλασικό, «δυο πόρτες έχει η ζωή. Ζυρίχη για Παρίσι».

3 σχόλια:

  1. Μιχαήλ Παλαιοπάνος

    9 Δεκεμβρίου 1961

    Αχ! ωρέ Χαντζάρα τί κάνεις.

    Ο σκατάρχης
    Ο μακελάρης της βόρειας Κύπρου με το εθνοπροδοτικό "η Κύπρος κείται μακράν"
    Ο συνεργάτης των ναζί και καταδότης εβραίων
    Ο συνεργάτης της CIA
    O εβραιοντονμές από το κιουπ κιοί
    Λάβετε λοιπόν
    https://www.cia.gov/library/readingroom/document/519b7f95993294098d512b57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι προφανές ότι με αυτή τη λίστα των συνεργατών των Γερμανών που υπήρχε στη δικογραφία Άιχμαν, οι Ισραηλινοί κρατούσαν τον Καραμανλή από τα @@... Προφανώς τον εξαναγκάσανε να εξέλθει για να προωθήσουν τον άρτι αφιχθέντα εξ Αμερικής Ανδρέα, που είχε και Εβραία μανούλα...

      Διαγραφή
  2. ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΥΝΤΡΙΒΟΥΝ ΤΟΝ "ΑΤΑΚΤΟ" ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΑΦΡΙΚΗ...ΑΛΛΑ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΕΡΑΡΧΙΕΣ ΣΤΗΝ...ΑΛΒΑΝΙΑ !

    Στις 7 Δεκεμβριου 1940 ο βρετανικος στρατος της Αιγυπτου ( Δυναμη Δυτικης Ερημου,αργοτερα θα μετονομαστει σε 8η Στρατια ) υπο τον στρατηγο σερ Αρτσιμπαλντ Ουέϊβελ,
    αποτελουμενος απο 1 τεθωρακισμενη μεραρχια,1 ινδικη μεραρχια πεζικου,2 ταξιαρχιες πεζικου και 1 βασιλικο συνταγμα αρματων-31.000 ανδρες συνολικα-ξεκινησε μια (σχεδιασμενη αρχικα ως πενθημερη) αντεπιθεση περιωρισμενης εκτασεως και καταφερε να εκδιωξει εκτος Αιγυπτου μια τριπλασια ιταλικη δυναμη,και να συλλαβει 38.000 αιχμαλωτους,με απωλειες 133 νεκρους 387 τραυματιες και 8 αγνοουμενους.Η επιθεση εξακολουθησε μεχρι της 7ης Φεβρουαριου,οποτε οι Βρετανοι ειχαν προχωρησει στη Λιβυη,περαν της Κυρηναϊκης σε αποσταση 800 χλμ,εκμηδενιζοντας τον Ιταλικο Στρατο (10 μεραρχιες υπο τον Στραταρχη Γκρατσιανι),συλλαμβανοντας 130.000 αιχμαλωτους,1240 πυροβολα και 500 αρματα, απωλεσαντες οι ιδιοι 500 νεκρους 1373 τραυματιες και 55 αγνοουμενους!!
    Το γερμανικο Επιτελειο του Ναυτικου εκτιμουσε οτι μεχρι το τελος του μηνα οι Βρετανοι θα καταλαβουν ολοκληρη την Τριπολιτιδα και ισως επιχειρησουν αποβαση στην Σικελια.Επισεις η γερμανικη πρεσβεια στη Ρωμη προειδοποιησε οτι η δυσαρεσκια του λαου για τον Ντουτσε ειναι εμφανης,ενω επικρινεται ακομη και απο μελη του Φασιστικου Κομματος.Αλλα η επιθεση σταματησε με διαταγη του Τσωρτσιλ,παρα τις εντονες διαμαρτυριες του Ουέϊβελ.

    ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

    Γιατι ο Τσωρτσιλ σταματησε μια επιτυχημενη επιθεση που θα του εδινε την ολοκληρωτικη κυριαρχια στην Βορειο Αφρικη και πιθανον να εβγαζε την Ιταλια εκτος πολεμου; Που πιθανον το Φασιστικο Καθεστως να επεφτε ηδη απο το 1940;Μηπως επειδη θα τελειωνε και ο Ελληνοιταλικος πολεμος;
    Γιατι ο Μουσσολινι αντι να στειλει τις ενισχυσεις στην Λιβυη οπου το μετωπο κατερρευσε,εστελνε τις μεραρχιες του στην Αλβανια;
    Οι απαντησεις ειναι ευκολες και οι πιο πολλοι τις γνωριζετε.Ο Μουσσολινι εκανε αυτο που τον ειχαν διαταξει,να βαζει "τρικλοποδιες" στους γερμανους.Η "αταξια" του τιμωρηθηκε με παραδειγματικο τροπο αλλα ως εκει.Πιστεψε καποια στιγμη οτι οι Αγγλοι ειχαν ξοφλήσει και εκανε παρασπονδια.Του εδειξαν οτι οχι μονο ειναι εδω αλλα και οτι ξερουν να τιμωρουν.Απο τοτε ο ιταλικος στρατος δεν ξαναβγηκε σε μαχη (μονος του) με τους Βρετανους,αφηνοντας τους Γερμανους να βγαλουν τα καστανα απο τη φωτια.Εντυπωση προκαλει οτι ο γαμπρος του ελαχιστα ασχολειται με τα τεκταινομενα αυτης της περιοδου.Οι καταγραφες στο Ημερολογιο του ειναι κυριως για τις κατηγοριες που εκτοξευαν οι γερμανοι εναντιον του-τον κατηγορουσαν ως ακριτομυθο-(η Gestapo ειχε εναν ογκωδη φακελο για τον Τσιανο, οτι κοινολογουσε κρατικα μυστικα στις ερωμενες του-εσκεμμενα;-οι οποιες οπως συμβαινει παντα σε τετοιες περιπτωσεις ειναι στρατολογημενες απο μυστικες υπηρεσιες).
    Ο Ρουζβελτ και ο υπουργος των Εξωτερικων του, Κορντελ Χωλλ ειχαν επισεις δυσαρεστηθει με την "συμπεριφορα" του Ντουτσε, το να κυρηξει πολεμο στους Αγγλογαλλους και να εισβαλει στην Αιγυπτο. "Βυθισε το μικρο του εγχειριδιο στην πλατη του πεσμενου αντιπαλου.Αλλα αργα ή γρηγορα θα παρει το μαθημα του".Οι Αμερικανοι δεν συγχωρουν τετοια παραπτωματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή