12/12/16

Εκλογές σε Σκόπια και Ρουμανία

Στις χθεσινές εκλογές στα Σκόπια νίκησαν Όλοι. Και η «Δημοκρατία» και ο «Λαός». Και η αμερικανή Πρεσβεία και ο Σόρος και οι ΜΚΟ, και ο Νίκολα και ο Ζάεφ.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρουέφσκι, μίλησε στους οπαδούς του, που είχαν συγκεντρώθηκαν στα γραφεία Κόμματος στο κέντρο των Σκοπίων, και τους είπε ότι το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, με μια διαφορά περίπου 20.000 ψήφων, και ανακοίνωσε ότι μια τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οικοδόμιση ενός συνασπισμού και ότι το VMRO-DPMNE δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε ότι αφορά στα «εθνικά συμφέροντα» της πΓΔΜ.
Παράλληλα στους δρόμους των Σκοπίων πανηγύριζαν και οι οπαδοί των Σοσιαλδημοκρατών, (SDSM), διότι το Κόμμα τους κέρδισε με μεγάλη διαφορά στα Σκόπια και διότι από το κόμμα, τους έλεγαν ότι ο συνασπισμός της SDSM στο κοινοβούλιο θα είναι ισόπαλος με το VMRO-DPMNE.
Η ανακοίνωση της SDSM ανέφερε ότι , «η πλειοψηφία των πολιτών στις βουλευτικές εκλογές ψήφισε για την αλλαγή, παρά τις πολυάριθμες περιπτώσεις πίεσεων, εκφοβισμού και εξαγοράς ψήφων».
Σύμφωνα με την ανάλυση του αποτελέσματος από το Κόμμα , ο αριθμός των εδρών που κέρδισε η θα είναι SDSM 51 όσες και το VMRO-DPMNE.
Ο επίσης νικητής κ.Ζάεφ δήλωσε ότι η πΓΔΜ , «γύρισε σελίδα».
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, η συμμετοχή ήταν ρεκόρ και έφτασε στο 67,97%, και με καταμετρημένο το 99,34% των ψήφων, το VMRO-DPMNE και ο Συνασπισμός για τη Ανάπτυξη της Μακεδονίας έλαβαν 444.014 ψήφους, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) 428.683,(δεκαπέντε χιλιάδες λιγότερους), η Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση, (DUI), του κ. Αχμέτι 85. 774 και θα εκλέξει οκτώ ή εννέα βουλευτές , το Ριζοσπαστικό Κίνημα ««Μπέσα» 57,749 και θα βγάλει πιθανότατα 5 βουλευτές, η Συμμαχία των Αλβανών 35.103 με 2 βουλευτές, και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, (DPA), του κ. Θάτσι 30.971 ψήφους, και θα βγάλει 2 βουλευτές.

Στη Ρουμανία κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες και έχασε ο (δεξιός) πρόεδρος Γιοχάνις Ο «αριστερός» συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρουμανίας, (PSD), κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, και σύμφωνα με τα τηλεοπτικά Exit Poll θα λάβει κάτι περισσότερο από το 45% στο κοινοβούλιο και 46% για την Γερουσία. Ο ηγέτης του κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα είπε, ότι, «οι Ρουμάνοι ψήφισαν υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης, και για να μπουν περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους, για καλύτερες αμοιβές και χαμηλότερους φόρους ...». Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, (PNL), του προέδρου Γιοχανις προβλέπεται να είναι κάτω από το 21% για τη Γερουσία και κάτω από το 20% στην κάλπη για το Κοινοβούλιο. Η νεοσυσταθείσα κεντρώα Ένωση για τη Σωτηρία της Ρουμανίας , (USR), λαμβάνει 9,2%, το αριστερό «ALDE» 6,5% και η Δημοκρατική Ουγγρική Ένωση 7%. Το λαϊκιστικό Λαϊκό Κίνημα του τέως πρόεδρου Τραϊανού Μπασέσκου αναμένεται να μην περάσει το 5%.

Στη Βουλγαρία απομακρύνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης Χριστουγέννων Ο συμπρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ Νάιντεν Ζελενογκόρσκι, δήλωσε ότι ο συνασπισμός θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή που θα τους δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ. Το επόμενο δυνατό βήμα του βούλγαρου Προέδρου είναι η έναρξη νέου κύκλου διαβουλεύσεων για τη σύσταση υπηρεσιακής κυβέρνησης Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς , αλλά, στους κυβερνητικούς κύκλους συζητιέται η δυνατότητα να συνεχίσει το βίο της η υπό παραίτηση κυβέρνηση, μέχρι την 22α Ιανουαρίου, όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο Ρούμεν Ράντεφ. Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα διορίσει τότε δική του υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα διαλύσει την Βουλή και θα ορίσει την ημερομηνία διενέργειας των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών.

6 σχόλια:

  1. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ MEIKTH & ΣΕΡΒΙΕΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος ασχολειται σοβαρα με την ιστορια, αντιλαμβανεται συντομα πως η βιβλιογραφια δεν ειναι απαλλαγμένη απο ανακριβειες,διαστρεβλώσεις και μυθους.Τα αιτια της καταστασης αυτης ειναι ποικίλα:έλλειψη πρωτογενών πηγων (ή αδυναμια προσβασης σε αυτες),ανεπαρκης ερευνα και τεκμηριωση,προβολη προσωπικων αποψεων και προκαταλήψεων των συγγραφεων στις σκεψεις και στα κινητρα των πρωταγωνιστων,αναζητηση της εκδοτικης επιτυχιας δια της αμφισβήτησης των καθιερωμενων εκδοχων και ερμηνειών.
    Το ακαδημαϊκο αυτο προβλημα αποκτα πολυ μεγαλυτερο ενδιαφερον, οταν προκειται για την μεγαλυτερη συγκρουση κρατων στην ιστορια, τον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο.
    Οσον αφορά τα θεματα που ανεβαζω στο Δελτίο των 11 σχετικα με τον πολεμο του 1939-1945-και ευχαριστω τον κ.Χατζαρα που τα δημοσιευει-,επειδη υπαρχει κριτική θελω να πω τα εξης:Προσπαθω να ειμαι αυστηρα αντικειμενικος,αφηνωντας τα γεγονοτα να ομιλουν "αφ'εαυτών" και σημειωνοντας την πηγη εκαστου.Κανενα επεισοδιο,καμμια σκηνη ή παραπομπη δεν προερχεται απο τη φαντασια.Τα παντα βασιζονται επι εγγραφων.Σε μερικες περιπτωσεις στις οποιες υφίσταται καποιος υπολογισμος βασιζομενος επι υποθεσεων,καθόσον λείπουν στοιχεια, αυτο θα αναγράφετε σαφως.
    Οι ερμηνειες μου,δεν εχω αμφιβολια,θα αμφισβητηθουν απο πολλους.Αυτο ειναι αναποφευκτο,καθοσον οι γνωμες κανενος ανθρωπου ειναι αλανθαστες.Εκεινες τις οποιες διεκινδύνευσα,για να προσθεσω σαφήνεια και βαθος στις αφηγησεις,ειναι απλως το καλυτερο που μπορω να καταληξω απο τα ντοκουμεντα αλλα και με τη γνωση και την πειρα 23 ετων καθημερινης ενασχολησης με το αντικειμενο της ελληνικης και παγκοσμιας πολεμικης ιστοριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ...

    Με το Συμφωνο του Αυγουστου 1939 του ειχε επιτρεψει να κανει τον πολεμο του και να καταστρεψει την Πολωνια.
    Αλλα του ειχε ακομη παράσχη και έτερα οφέλη.Τα γερμανικα εγγραφα αποκαλυπτουν για παραδειγμα,ενα απο τα καλυτερα κρατηθεντα μυστικα του πολεμου:Την βοηθεια της Σοβιετικης Ενωσης δια της διαθεσεως λιμένων στον Αρκτικο Ωκεανο,στον Ευξεινο Ποντο και τον Ειρηνικο,δια των οποιων η Γερμανια ηδύνατο να εισαγη απολύτως αναγκαιες πρωτες υλες,οι οποιες ειχαν αποκοπή εξαιτιας του βρετανικου αποκλεισμου στην ηπειρωτικη Ευρωπη λογω του πολεμου.
    Την 10η Νοεμβριου 1939,ο Μολότωφ συμφωνησε ακομη,οπως η σοβιετικη κυβερνηση πληρωνει τα ναύλα ολων αυτων των ειδων,τα οποια μεταφεροντο υπο των ρωσικων σιδηροδρομων.Ευκολιες για ανεφοδιασμους σε καυσιμα και για επισκευες παρειχοντο σε γερμανικα πλοια-συμπεριλαμβανωμενων και των υποβρυχιων-στον αρκτικο λιμενα της Τεριμπέρκα(ανατολικως του Μουρμανσκ-ο Μολότωφ θεωρουσε οτι το λιμανι του τελευταιου "δεν ειναι αρκετα απομονωμενο",ενω η Τεριμπέρκα ειναι " καταλληλοτερη διοτι ειναι πιο απομακρυσμενη και δεν την επισκεπτονται ξενα πλοια".(Εγγραφα Γερμανικης Εξωτερικης Πολιτικης-ΕΓΕΠ,σελ.213,394).
    Καθ'ολο το φθινοπωρο και στις αρχες του χειμωνα του 1939,η Μοσχα και το Βερολινο διαπραγματευοντο για την αυξηση των εμπορικων συναλλαγων μεταξυ των δυο χωρων.Προς το τελος Οκτωβριου, οι ρωσικες εξαγωγες στην Γερμανια πρωτων υλων και ιδιαιτερως σιτηρών και πετρελαιου υπηρξαν σημαντικες,αλλα οι Γερμανοι ηθελαν περισσοτερα.Εν τουτοις θα μαθεναν οτι στην οικονομια οπως και στην πολιτικη,τα Σοβιετ ήσαν πονηροι και δυσκολα συμβαλλομενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την 1η Νοεμβριου,ο στραταρχης Γκαίρινγκ,ο αρχιναυαρχος Ραιντερ και ο στρατηγος Καϊτελ,"ανεξαρτητα ο ενας απο τον αλλον" οπως σημειωσε ο Βαϊτζαίκερ, διαμαρτυρηθηκαν προς το γερμανικο ΥΠΕΞ οτι οι Ρωσοι ζητουν παρα πολυ πολεμικο υλικο. Μετα ενα μηνα,ο Καϊτελ παραπονεθηκε παλι στον Βαϊτζαίκερ (υφυπ.Εξωτερικων), οτι οι ρωσικες αιτησεις για γερμανικα προιοντα,ιδιαιτερως για μηχανηματα κατασκευης πυρομαχικων "καθισταντο συνεχως ογκωδεστερες και πλέον παραλογες".(ΕΓΕΠ,σελ.490).
    Αλλα εαν η Γερμανια ηθελε τροφιμα και πετρελαιο απο την Ρωσια,θα επρεπε να πληρωνει γι'αυτα με τα αγαθα που η Μοσχα χρειαζοταν και εστερήτο.Τοσο απεγνωσμενα χρειαζοταν το αποκλεισμενο Ραϊχ τα αγαθα αυτα εκ Ρωσιας,ωστε αργοτερα, την 30η Μαρτιου 1940,σε μια κρισιμη στιγμη ο Χιτλερ διεταξε,οπως η παραδοση πολεμικου υλικου στη Ρωσια να εχει προτεραιότητα ακομη και επι των χορηγησεων προς τις γερμανικες ενοπλες δυναμεις. Σε ενα σημειο οι Γερμανοι περιελαβαν το ημιτελες βαρυ καταδρομικο " Λύτσοβ"ως μερος της τρεχουσας πληρωμης προς τη Μοσχα.Νωριτερα,την 15η Δεκεμβριου,ο ναυαρχος Ραιντερ προτεινε να πωλησουν τα σχεδια του "Βισμαρκ",του μεγαλυτερου θωρηκτου του κοσμου-41.700 τοννων-,(τοτε υπο κατασκευη) στους Ρωσους,αν θα τα πληρωναν " σε πολυ υψηλη τιμη".(ΕΓΕΠ,σελ.1082 τομος 8).
    Στα τελη του 39',ο ιδιος ο Σταλιν μετειχε προσωπικα στις διαπραγματευσεις με την γερμανικη εμπορικη αντιπροσωπια στη Μοσχα. Οι Γερμανοι οικονομολογοι τον βρηκαν τρομερο εμπορο.Τα μακροσκελη και λεπτομερη υπομνηματα των τριων συσκεψεων με τον φοβερο Σοβιετικο δικτατορα,ο οποιος ειχε μια κατανοηση των λεπτομερειων που κατεπληξε τους Γερμανους,ειναι αξιομνημονευτα.Αυτοι βρηκαν οτι ο Σταλιν δεν μπορει να εξαπατηθη,αλλα ηταν τρομερα απαιτητικος και ενιοτε,οπως ο δρ.Σνούρε,ο επικεφαλης της γερμανικης αντιπροσωπιας ανεφερε στο Βερολινο,"εταράσσετο πραγματικως".Ο Σταλιν υπενθυμισε στους Γερμανους οτι η ΕΣΣΔ εχει "προσφερει μια πολυ μεγαλη υπηρεσια στη Γερμανια και ειχε δημιουργησει εχθρους παρεχουσα την βοηθεια της". Σε ανταποδοση ανεμενε " καποια εκτιμηση απο το Βερολινο ".Σε μια συσκεψη στο Κρεμλινο την παραμονη της πρωτοχρονιας 39'-40',ο Σταλιν χαρακτηρησε το συνολικο αντιτιμο των αεροπλανων ως "...εκτος συζητησεως.Αυτο παρουσιαζει πολλαπλασιο των τρεχουσων τιμων.Εαν η Γερμανια δεν επιθυμει να παραδωσει τα αεροπλανα,προτιμαει να του δηλωθη αυτο απεριφραστα" (ΕΓΕΠ,σελ.591,τομος 9).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε μια αλλη συσκεψη στο Κρεμλινο τα μεσανυχτα της 8ης Φεβρουαριου,ο Σταλιν ζητησε απο τους Γερμανους να προτεινουν "αρμοζουσες τιμες και να μην τις καθοριζουν πολυ υψηλα οπως συνεβαινε πρότερα".Ως παραδειγμα αναφερθη η τιμη των 300.000.000 μαρκων για αεροπλανα και η γερμανικη εκτίμησις του καταδρομικου " Λυτσοβ" στα 150.000.000 μαρκα.
    Την 11η Φεβρουαριου 1940 η εμπορικη συμφωνια υπεγραφη τελικως στη Μοσχα, προβλεπουσα μια ανταλλαγη αγαθων για τους επομενους 18 μηνες,ελαχιστου οριου αξιας 640.000.000 μαρκων.Αυτη ηταν επι πλεον των ανταλλαγων που ειχαν συμφωνηθει τον παρελθοντα Αυγουστο και που ανήρχοντο χονδρικώς σε 150.000.000 μαρκα κατ'ετος.Η Ρωσια επροκειτο να λαβη,εκτος του καταδρομικου Λυτσοβ και των σχεδιων του Βισμαρκ,βαρεα ναυτικα πυροβολα και αλλα μηχανηματα,και 30 εκ των νεων πολεμικων αεροπλανων της Γερμανιας,συμπεριλαμβανομενων των μαχητικων Me 109 (τυπου D) και Me 110( τυπου B) και των ταχεων βομβαρδιστικων Jw 88.Επι πλεον τα Σοβιετ θα ελαμβαναν μηχανες για τα εργοστασια πετρελαιου και ηλεκτρισμου,ατμομηχανες σιδηροδρομων,τουρμπινες,γεννητριες,μηχανες Ντηζελ,πλοια,ανταλλακτικα μηχανων,δειγματα γερμανικων πυροβολων,αρματων,εκρηκτικων,υλικου χημικου πολεμου κτλ.
    Εκεινα που ελαβαν οι Γερμανοι το πρωτο ετος καταγραφτηκαν απο την ΑΔΕΔ: 1.000.000 τοννοι δημητριακα,500.000 τοννοι σίτος,900.000 τοννοι πετρελαιο,100.000 τοννοι βαμβακι,500.000 τοννοι φωσφορουχα,σημαντικες ποσοτητες πολλων αλλων πρωτων υλων και την διαμετακομιση 1.000.000 τοννων φασολίων σογιας απο την Μαντζουρία.
    Επανελθών στο Βερολινο,ο δρ.Σνούρρε,ο οικονομικος πραγματογνώμωνας του ΥΠΕΞ, ο οποιος διευθηνε τις εμπορικες διαπραγματευσεις στη Μοσχα απο γερμανικης πλευρας,συνεταξε ενα μακρο υπομνημα περι εκεινων που ειχε κερδισει το Ραϊχ.Εκτος των απελπιστικως αναγκαίων πρωτων υλων,τις οποιες θα προμηθευε η Ρωσια,ο Σταλιν,ειπε,ειχε υποσχεθή "γενναια βοηθεια" με το να ενεργηση "ως αγοραστης μεταλλων και πρωτων υλων σε τριτες χωρες"." Η συμφωνια ",κστεληγε ο Σνουρρε, " σημαινει μια ευρέως ανοιχτη θυρα προς τη Ανατολη για μας...Τα αποτελεσματα του βρετανικου αποκλεισμου θα εξασθενησουν σημαντικως".(Το κειμενο της εμπορικης συνθηκης της 11/2/1940 και οι αριθμοι των χορηγησεων,ΕΓΕΠ,σελ.762-64 και υπομνημα Σνουρρε σελ.814-17 ,τομος 9).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτος λοιπον υπηρξε ο λογος για τον οποιο ο Χιτλερ καταπιε την υπερηφανια του,υποστηριξε την επιθεση της Ρωσιας κατα της Φινλανδιας,η οποια ηταν πολυ αντιδημοτικη στη Γερμανια εχοντας εξαγριωσει την κοινη γνωμη,και εδεχθη την απειλη σοβιετικων στρατευματων και αεροποριας στις τρεις βαλτικες χωρες-σε βασεις και αεροδρομια για να χρησημοποιηθουν τελικως σε ποιον αλλον εκτος της Γερμανιας;Ο Σταλιν ομως τον βοηθησε να υπερνικηση τον βρετανικο αποκλεισμο.Αλλα ακομη σημαντικοτερο απ'αυτο,ο Σταλιν του παρηχε ακομη την ευκαιρια να διεξαγη πολεμο σε ενα μονο μετωπο,να συγκεντρωσει ολη την στρατιωτικη του ισχυ στη Δυση για ενα θανατηφορο κτυπημα εναντιον της Γαλλιας και της Βρετανιας και για την καταληψη του Βελγιου και της Ολλανδιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή