28/12/16

Υπόθεση Κόλλια- Λαμπράκη

Στις 28 Δεκεμβρίου 1964 ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Μπακόπουλος, που είχε διαδεχθεί στις 16 Οκτωβρίου 1964 τον παραιτηθέντα Πολυχρόνη Πολυχρονίδης επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης τριών μηνών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια.
Ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο Κόλλιας είχε αναμίχθεί παρατύπως στην ανάκριση για την υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη με στόχο το χωρισμός της δικογραφίας και τη χωριστή ανάκριση για τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου το Νοέμβριο του 1963, διατάχθηκε έρευνα για τις παράτυπες ενέργειές του Κόλλια, που ανατέθηκε στον αρεοπαγίτη Αντώνιο Φλώρο.
Ο αρεοπαγίτης συνέταξε έκθεση, στην οποία κατέγραφε τις παράνομες παρεμβάσεις του εισαγγελέα Κόλλια στο έργο της ανάκρισης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Πολυχρόνης Πολυχρονίδης άσκησε τότε πειθαρχική δίωξη κατά του Κόλλια και τον παρέπεμψε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τελικά του επιβλήθηκε ποινή εξάμηνης αργίας από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο Κόλλιας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με την 2942/1964 απόφασή του ακύρωσε την υπουργική απόφαση, με αφορμή νομικές πλημμέλειες, και ανέπεμψε την υπόθεση στον υπουργό.
Ο Πολυχρονίδης επέβαλλε εκ νέου ποινή τρίμηνης αργίας και παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης του Κόλλια. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όμως έκρινε ότι, κατά ορθή ερμηνεία του νόμου, ο υπουργός δεν είχε εξουσία να επιβάλει μόνος του πειθαρχική ποινή σε ανώτατους δικαστές, παρά μόνο το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, και έκρινε την υπουργική απόφαση άκυρη. Έτσι ο Κόλλιας επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία.
Οπότε τον εθεσε και παλι σε αργία ο Μπακόπουλος.
Την ίδια ημέρα εκδόθηκε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, επειτα από ανακρίσεις 19 μηνών. Παραπέμφθηκαν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης.
Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμφθηκαν μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.

2 σχόλια:

  1. ο Τίγρης ομολογεί ότι τον Λαμπράκη τον σκότωσαν οι κομμουνιστές

    https://www.youtube.com/watch?v=BAyunPyNvxc

    συνέχισε εσύ το σανό της αριστεράς Χατζάρα

    και μην ξεχνάμε τις κάρτες "Heil Hitler" του Λαμπράκη το 1936 και τους αρχαιοελληνικούς χαιρετισμούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Κόλλια τον επιβράβευσαν κιόλας, τον κάνανε πρωθυπουργό! Θα μου πεις εδώ δώσανε παράσημο στον Μιαούλη που πυρπόλησε την φρεγάδα "Ελλάς" και την κορβέτα "Ύδρα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή