Ο κ. Χόιτ Μπράιαν Γι, βοηθός της αναπληρωτού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις υποθέσεις της Ευρώπης και της Ευρασίας κας Νούλαντ, (ο οποίος ήταν πρόξενος στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2009), ανακοίνωσε από τη «Φωνή της Αμερικής», την «πλατφόρμα Νούλαντ» για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια.
Ο κ. Γι που δεν θέλησε να σχολιάσει την πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων, είπε ότι οι ΗΠΑ, «σέβονται την κυριαρχία της Μακεδονίας και τη δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων να λάβουν αποφάσεις χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».
Παρόλα αυτά, η «Πλατφόρμα Νούλαντ» προβλέπει ότι, «η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίζει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία Przino, (την οποία το VMRO-DPMNE έχει καταγγείλει), και ότι «τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι έχουν δεσμευτεί να σέβονται το Σύνταγμα της χώρας». (Επομένως τα αιτήματα της αλβανικής πλατφόρμας θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα συνταγματικά πλαίσια και να μην τίθεται ζήτημα συνταγματικής τροποποίησης).
Η «Πλατφόρμα Νούλαντ» , προβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει, «να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νέων θεσμών, όπως το Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, να σέβεται το Κράτος Δικαίου και τους στόχους των πολιτών για ενσωμάτωση με την υπόλοιπη Ευρώπη και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Ο σεβασμός στον «νέο θεσμό», (την κ. Κάτιτσα), σημαίνει ότι ο «θεσμός» δεν έχει ημερομηνία λήξεως, και ο σεβασμός στους «στόχους των πολιτών», σημαίνει υιοθέτηση των θέσεων της «αλβανικής πλατφόρμας» για ταχεία ρύθμιση των ζητημάτων με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Ο κ. Γι, είπε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού όσο πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί μια υπερβολικά μακρά διαδικασία και ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να επικεντρώνονται στους στόχους του πολίτη, και όχι στα στενά πολιτικά τους συμφέροντα.
Συνοπτικά θα σημείωνα ότι η «Πλατφόρμα Νούλαντ» ,που δεν αναφέρεται σε «υπόδικους», αφήνει την πόρτα ανοιχτή στον κ. Γκρουέφσκι υπό τον όρο ότι θα αποδεχτεί τον «θεσμό» Κάτιτσα και ότι θα σεβαστεί, τον «πόθο των πολιτών να μπουν επιτέλους στο ΝΑΤΟ».
Εκ μέρους του VMRO-DPMNE απαντησε στην πλατφόρμα Νούλαντ ο κ. Αντόνιο Μιλοσόσκι με συνέντευξή του στο «Κανάλι 5», όπου τόνισε ότι το VMRO-DPMNE θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση που να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα των ψηφοφόρων και τη θέλησή τους όπως εκφράστηκε στις εκλογές αλλά δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση «με οποιοδήποτε κόστος».
«Εμείς δεν θα αλλάξουμε το Σύνταγμα με οποιοδήποτε κόστος .Δεν έχουμε καμία εντολή από τους πολίτες μας να το πράξουμε», τόνισε.
Για την Ειδική Εισαγγελία, είπε ότι το VMRO-DPMNE «θα τιμήσει την εντολή που της δόθηκε αλλά, «δεν θα επιτρέψει να εξελιχτεί σε πολιτικό μηχανισμό», και είπε ότι το αποτέλεσμα των επαφών με το κόμμα του κ, Αχμέτι θα γίνει γνωστό στις 29 Ιανουαρίου.
O αλβανός πρέσβης στα Σκόπια Φάτος Ρεκα σε συνέντευξη του στα αμερικανικό «Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL)» είπε ότι η Αλβανία έχει συνταγματική υποχρέωση να ενδιαφέρεται για τι καλό «όλων των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός της επικράτειας της χώρας», και εξήγησε ότι, «δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας», αλλά «διαβουλεύεται με τους πολιτικούς ηγέτες των Αλβανών στη Μακεδονία», επειδή «για την Αλβανία, είναι σημαντικό οι Αλβανοί στην πΓΔΜ να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους».
η Νιούλαντ δεν ειναι απερχόμενη; Θα μείνει και μετά την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ; Ποσο αγωνιώδης ειναι η προσπάθεια τους να ρυθμίσουν στη τούρλα του Σαββάτου ο,τι μπορουν όσο πιο γρήγορα μπορούν! Οπως προσπάθησαν με την Κύπρο... και έκαναν μια τρύπα στο νερό. ο Αναστασιάδης τον εαυτό του εξέθεσε με τα καρτελάκια του ΟΗΕ και όλες τις γελοιότητες του. Τίποτα δεν παραδόθηκε στον Τούρκο. Ναι έκαναν μια φιλότιμη (...) προσπάθεια να φτιάξουν τα πράγματα όπως ήθελαν. Κλαινε όλη μέρα στο σκάι με πικρά δάκρυα προδομένης τουρκοφιλίας για τη ...χαμένη τιμή της Βικτώρια Νιούλαντ.
ΑπάντησηΔιαγραφή