31/1/17

πΓΔΜ-BJRM : Διάλογος πολιτικών αρχηγών υπό τον Ιβάνωφ

Αφού παρήλθε η συνταγματική προθεσμία του Γκρουέφσκι εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι «φίλοι του κ. Ζάεφ». Η πρεσβεία των ΗΠΑ με γραπτή της δήλωση αφού τόνισε ότι «παραμένει εταίρος της Μακεδονίας», και ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις» ανέφερε: «Περιμένουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση της πΓΔΜ το συντομότερο για να υπάρξει πρόοδος στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που καθορίστηκαν με τη συμφωνία Przino, ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου».
Προηγουμένως, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτίγιανιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Καλούμε όλους τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, να ενεργούν με υπευθυνότητα και με ήρεμο και εποικοδομητικό τρόπο, για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης. Η χώρα δεν έχει χρόνο να χάσει και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πραγματοποιήσει μια επείγουσα και ανοιχτή διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και γρήγορα θα ορίσει έναν ηγέτη που θα είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή, και ανοιχτή κυβέρνηση συνασπισμού».
Η εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι «η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη και να στηρίζεται σε μια ισχυρή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των εθνοτήτων. « Περιμένουμε από τη μέλλουσα κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συνεχίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας Przino που είναι ζωτικής σημασίας για την πρόοδο της χώρας προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο τέως «απόκληρος» πρόεδρος, τον οποίο είχαν καταργήσει οι πρέσβεις του «Κράτους Δικαίου», πανευτυχείς διότι από τα «Κεντρικά» του ανέθεσαν ρόλο συναντήθηκε ανεπισήμως με τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πΓΔΜ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, (και οι δυο δεν φορούσαν γραβάτες), και συζήτησαν την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, και ιδιαίτερα την αποτυχία του αρχηγού του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι, να σχηματίσει κυβέρνηση. Κατά τη συνάντηση, ο Ιβάνωφ ενημέρωσε τον Πρέσβη ότι, «αφού λάβει επίσημη ειδοποίηση από το Κοινοβούλιο , ότι δεν κατατέθηκε πρόταση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Ο αρχηγός της SDSM Ζόραν Ζάεφ, στη συνέχεια ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου , ότι αναμένει ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνωφ, να του παραδώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. «Ο Γκρουέφσκι δεν θα είναι ποτέ ξανά πρωθυπουργός. Δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Μακεδονίας δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Οι δημοκρατικές διαδικασίες ξεκίνησαν. Περιμένω ο Ιβάνωφ να μου παραδώσει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Όλες οι άλλες επιλογές θα αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος και κατάχρηση του λειτουργήματός του», δήλωσε ο Ζάεφ, που τόνισε ότι θα σχηματίσει «μια σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση που θα βελτιώσει τις ζωές των πολιτών, και θα εξασφαλίσει τα στρατηγικά συμφέροντα της πΓΔΜ δηλαδή την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση».
«Είμαστε έτοιμοι για το σχηματισμό της κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στη συμφωνία Przino και στις εκθέσεις «Pribe» και Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτηση (αλβανού) δημοσιογράφου σχετικά με τις απαιτήσεις της πλατφόρμας των αλβανικών κομμάτων, Ζάεφ, απάντησε ότι η SDSM θα ανακοινώσει τη θέση της αφού λάβει την εντολή.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν ο Ιβάνωφ δεν του δώσει την εντολή, ο αρχηγός της SDSM αναφέρθηκε εμμέσως σε «αγώνα πεζοδρομίου», λέγοντας ότι «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» , και ότι «το παρελθόν έχει δείξει ότι σε κάθε προσπάθεια για αντισυνταγματική εκτροπή, υπήρχαν αντιδράσεις μετά τις οποίες τα πράγματα επανήλθαν στο φυσιολογικό».

Το περίφημο άρθρο 90 του Συντάγματος ωστόσο για το οποίο ομιλούν όλοι από χθες εις τα οδούς και τα ρύμας των Σκοπίων ουδαμού δεν αναφέρει δεύτερη εντολή. « Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντός δέκα ημερών από τη σύσταση της Συνέλευσης αναθέτει στον υποψήφιο του κόμματος ή των κόμματων που έχουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, την εντολή για τη σύσταση κυβέρνησης .Εντός 20 ημερών από τη στιγμή που του δόθηκε η εντολή ο εντολοδόχος υποβάλλει στο Κοινοβούλιο το πρόγραμμα του και προτείνει τη σύνθεση της κυβέρνησης. Μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού και με βάση το πρόγραμμα του, που εκλέγονται από την πλειοψηφία των βουλευτών τα μέλη της κυβέρνησης».

Όλα επομένως είναι ζήτημα ερμηνείας, δεδομένου ότι, δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος της βουλής και ουδείς έχει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία μετά και από τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Αχμέτι ότι δεν υπάρχει απόφαση για συνεργασία με τον Ζάεφ.

Οι Αλβανοί, οι ΗΠΑ και το όνομα

Σύμφωνα με τα σημερινά πολιτικά ρεπορτάζ , από τον χώρο του VMRO-DPMNE , ο κ.Γκρουέφσκι και ο κ. Αχμετι συμφώνησαν τηλεφωνικά την Κυριακή το βράδυ στις 19.00 τον κατάλογο των υπουργών της προς σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ο κ. Αχμέτι επικοινώνησε στη συνέχεια, «με εταίρους από τη διεθνή κοινότητα», δηλαδή όπως γράφουν με τον Αμερικανό πρεσβευτή και στις 21,30 επανήλθε με νέους όρους που περιελάμβαναν ως προϋποθέσεις:
- Απελευθέρωση των τρομοκρατών από το Κουμάνοβο
- Συμφωνία για αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, και για νέα σημαία και νέο ύμνο - Συμφωνία για επέκταση της εντολής της ειδικής εισαγγελέως
- Αναθεώρηση της συμφωνίας της Αχρίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου