25/1/17

Βουλγαρία: Μακρά προεκλογική περίοδος

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έπιασε από χθες δουλειά και διόρισε ως πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα κάνει τις πρόωρες εκλογές τον 70χρονο πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου και καθηγητή του αστικού και εμπορικού δικαίου Ογκνιάν Γκερντζίκοφ που ήταν Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης από τον Ιούλιο του 2001 ως το Φεβρουάριο του 2005 όταν ο Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ ήταν πρωθυπουργός.
Το όνομα του Γκερντζίκοφ είχε αναφερθεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης από το τέλος του περασμένου έτους. Ωστόσο ο πρώτος υποψήφιος που πέρασε την πόρτα του κ. Ράντεφ ήταν ο Κύριλ Ανανίεφ που διετέλεσε τρεις φορές υφυπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις του Ιβάν Κοστόφ, Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ και Σεργκέι Στανίσεφ , ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Ο Πρόεδρος Ράντεφ αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργικό συμβούλιο ως το τέλος της εβδομάδας.

Το κέντρο δημοσκοπήσεων «Τρεντ» δημοσίευσε νέα δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει την επανασυσπείρωση των δύο «μονομάχων», του Κεντροδεξιού ΓΚΕΡΜΠ και του Κεντροαριστερού Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από το παρελθόν. Από τους άλλους, στην τρίτη θέση βρίσκεται η συμμαχία των «πατριωτών», (NFSB,VMRO και Ataka), ενώ το όριο εισόδου στην βουλή υπερβαίνουν το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών που συσπειρώνει την τουρκική μειονότητα και το κόμμα «Βόλια» του επιχειρηματία από τη Βάρνα, Βεσελίν Μαρέσκι.
Εάν οι εκλογές διενεργούνταν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή θα έμπαιναν το ΓΚΕΡΜΠ με 32,2% , το ΒΣΚ με 29,2% , ο Συνασπισμός «Ενωμένοι Πατριώτες» με 10,4%, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με 7,8%, κει το κόμμα «Βόλια» με 6% .Το «Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ» θα ήταν εκτός με 3,7% .
Τα ποσοστά είναι με αναγωγή στα έγκυρα και χωρίς την αποχή. Στα ερωτήματα για την δημοφιλία των πολιτών τη μεγαλύτερη υποστήριξη έχει ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και ακολουθούν ο Μπορίσοφ, η ηγέτης των σοσιαλιστών Κορνέλια Νίνοβα, ο «πατριώτης» Καρακατσάνοφ , και ο Βέσελιν Μάρεσκι.
Στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, η εύρεση εργασίας και η ανεργία είναι το νούμερο ένα, (37%), και ακολουθούν η διαφθορά , (35%) και τα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη (30%). Οι πολιτικές για να σφραγιστούν τα σύνορα για τους «πρόσφυγες» υποστηρίχθηκαν από το 25% των ερωτηθέντων.

Καθώς τα κόμματα ετοιμάζονται για τις εκλογές το βασικό ζήτημα των ημερών είναι οι συμμαχίες. Ο κ. Μπορίσοφ και το ΓΚΕΡΜΠ διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι σκέπτονται τον «Μεγάλο Συνασπισμό» με το εταίρο «ευρωπαϊκό ήμισυ» τους σοσιαλιστές, και ο κ. Μπορίσοφ επιμένει ότι αυτή τη φορά θα προτιμήσει μια συμπαγή κυβέρνηση μειοψηφίας από έναν χαλαρό πολυκομματικό συνασπισμό. Άλλωστε λέει ότι τον χωρίζει «φορολογικό χάος» με την κ. Νίνοβα, που θέλει μια «προοδευτική φορολογική κλίμακα»,αντί για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή που έφερε το ΓΚΕΡΜΠ. Οι σοσιαλιστές από την πλευρά τους δίνουν μάχη για να πείσουν ότι δεν θα συνεργαστούν με τους «Τούρκους», όπως έκαναν στο παρελθόν Ο Καρακατσάνοφ από την πλευρά των «Πατριωτών», προέβλεψε μετεκλογικό «αδιέξοδο» και δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση συνασπισμού ΓΚΕΡΜΠ-ΒΣΚ ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη στήριξη των δυο κομμάτων.

Ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, στη συνέντευξη του στη δημόσια ραδιοτηλεόραση .(BNT), δήλωσε ότι «το Πατριωτικό Μέτωπο στη Βουλγαρία παραμένει ενωμένο παρά τον «υβριδικό πόλεμο» που δέχεται», και υπογράμμισε ότι « τώρα γίνεται σαφές το τι εννοούσε ο πρώην πρόεδρος μας, (Ρόσεν Πλεβνέλιεφ) όταν μίλησε για υβριδικούς πολέμους». ( Ο φιλο-Νατοικός κ. Πλεβνέλιεφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι έχει εξαπολυθεί από την ηγεσία της Ρωσίας κατά της Βουλγαρίας «ένας ασύμμετρος υβριδικός πόλεμος»). «Είναι σαφές ότι μέσα και έξω από τη Βουλγαρία υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν οι Πατριώτες , (δηλαδή η συμμαχία μεταξύ του NFSB του VMRO και του Ataka) να είναι ενωμένοι και να κατέβουν μαζί στις εκλογές», είπε ο Καρακατσάνωφ, σχολιάζοντας τα ρεπορτάζ για ρήξη στις σχέσεις του με τον έτερο συναρχηγό του Μετώπου Βαλέρι Σιμεόνωφ.
Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν θα ήθελαν να δουν υπερ-εθνικιστές στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ο Καρακατσάνοφ, απάντησε ότι δεν άξιζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με το τι σκέπτονται οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες διότι «δεν τους απασχολεί καθόλου η παράνομη μετανάστευση αλλά τους απασχολούν οι «gay τουαλέτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου