23 Απριλίου 1941. Η Ελληνική Πομπηία. Οι Γερμανοί μπήκαν στη Λαμία και η Άγγλοι έδωσαν το σύνθημα της φυγής. Ο ανεύθυνος και «απαραβίαστος» εστεμμένος Τενεκές, ο επονομαζόμενος και Γεώργιος ΒΟΥ με τον σύμβουλό του Πάλερετ ,και τον Τσουδερόν του, (της Τραπέζης) , απέδρασαν με VIP πτήση με ένα υδροπλάνο Sunderland . Τον Παπάγο τον άφησαν πίσω. Ο Τσουδερός του το ανακοίνωσε : «Σας αποχαιρετώ στρατηγέ, διότι δεν θα έλθετε μαζί μας. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να υποβάλετε παραίτηση και από το αξίωμα σας και από τον στρατό, ώστε να μην ευρεθείτε στην ανάγκη να παραδώσετε το ξίφος σας εις τον εχθρό. Θα ήταν μειωτικό και δια σας και δια το στράτευμα».
Ο Τσολάκογλου αναγκάσθηκε να υπογράψει στην Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο συνθηκολόγησης με τον Γερμανό στρατηγό Άλφρεντ Γιοντλ (Alfred Jodl) και τον Ιταλό στρατηγό Αλμπέρτο Φερρέρο (Alberto Ferrero), καθώς μετά από προσωπική παρέμβαση του Μουσολίνι, ο Χίτλερ αποφάσισε να ικανοποιηθεί και το γόητρο των Ιταλών. Βάσει του νέου πρωτοκόλλου ανακωχής, όσες μονάδες ευρίσκοντο πέραν του 20ου χιλιόμετρου της οδού Καλπακίου-Ιωαννίνων μετά την 5η πρωινή της 24ης Απριλίου, θα ήσαν αιχμάλωτοι των Ιταλών.
Κατόπιν αυτού οι υποχωρούσες μοναδες έκαναν αδιάλειπτο πορεία 18 ωρών για να μην παραδοθούν στους Ιταλούς.
Πίσω στην Αθήνα. Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Κυριάκος Βαρβαρέσος, ο Υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος, και τα «στελέχη» Λαζαρίδης, Λεβή και Κοσμίδης αναχώρησαν από τα Μέγαρα με το Β. Όλγα.
Οι Βασιλόφρονες των Αθηνών, η Ψωρο-ελίτ, φορτώθηκαν από την Πάχη στα αντιτορπιλικά «Πάνθηρ» και «Ιέραξ» συν γυναιξί και τέκνοις με τις πενθερές, τις κουβερνάντες- και τα μπαούλα τους.
Η Γερμανική αεροπορία βομβάρδισε τον Πειραιά, τα Μέγαρα και την Κόρινθο.
Το Α/Τ «ΘΥΕΛΛΑ» βυθίστηκε από τη Λουφτβάφε στον όρμο της Βουλιαγμένης μαζί με το Τορπιλοβόλο «Αλκυόνη» και τη ναρκοθέτιδα «ΠΑΡΑΛΟΣ».Ακόμα, το τορπιλοβόλο «Δωρίς» αυτοβυθίστηκε στον Πόρτο Ράφτη.
Βυθίστηκαν ακόμα τα ναρκαλιευτικά «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» στον ορμο «Τριζώνια» του Κορινθιακού , το «ΝΕΣΤΟΣ» στον όρμο «Ψαθοπυργος» του Κορινθιακού, η ναρκοθέτις «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΙΟΣ» στον Σαρωνικό, το ναυαγοσωστικό «ΤΕΝΕΔΟΣ» στον ναύσταθμο Σαλαμίνας και το βοηθητικό «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» στο Βόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου