Όταν το ΝΑΤΟ απέσπασε το Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία
Στις 9 Ιουνίου 1989, το βράδι, ο Στρατηγός του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Σβέτοζαρ Μαριάνοβιτς και ο στρατηγός των δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών Όμπραντ Στεφάνοβιτς, συνυπέγραψαν στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ, με τον βρετανό στρατηγό Τζάκσον, τη στρατιωτική-τεχνική συμφωνίαμε το ΝΑΤΟ, σχετικά με την απόσυρση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο.
Η συμφωνία προέβλεπε μια ζώνη ασφάλειας 25 χλμ στον αέρα και 5 χλμ στο έδαφος εντός τους εδάφους της Γιουγκοσλαβίας στην οποία οι Γιουγκοσλαβικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να εισέλθουν χωρίς την άδεια του ΝΑΤΟ.
Η Γιουγκοσλαβία είχε 11 ημέρες για να αποσύρει τις δυνάμεις της.
Προηγουμένως την ίδια ημέρα στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε το ψήφισμα 1244.
Με την απόσυρση του Στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο άρχισαν να φεύγουν μαζικά οι Σέρβοι αλλά και οι Μαυροβούνιοι.
Σύμφωνα μέσα ενημέρωσης, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 5.000 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, που ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου. Εκτός από χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν οι υποδομές, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, τα Στούντιο της Τηλεόρασης και πολιτιστικά μνημεία.
Το 2013, το υπουργείο «άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τις αεροπορικές επιθέσεις ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός είχε 631 νεκρούς 28 αγνοούμενους.
Οι δυνάμεις του υπουργείο Εσωτερικών (ΜUP) είχαν 325 νεκρούς και 24
αγνοούμενους.
Στις αρχές Ιουνίου του 1999, ενώ οι βομβαρδισμοί ήταν ακόμη σε εξέλιξη, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι 5.000 άνδρες των Γιουγκοσλαβικών Ενόπλων Δυνάμενων είχαν σκοτωθεί και 10.000 είχαν τραυματιστεί.
Στο Βελιγράδι ο επικεφαλής της διεθνούς νομικής ομάδας που συντάσσει την αγωγή κατά του ΝΑΤΟ για την υλική και ηθική βλάβη που υπέστησαν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών το 1999 στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ότι η αγωγή θα στρέφεται κατατεθεί εναντίον των 20 χωρών μελών που έλαβαν είτε ένα άμεσο είτε έμμεσο ρόλο στους βομβαρδισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου