4/6/17

Μια ομολογία των εγκλημάτων των κομμουνιστών που έγιναν στον Φενεό

Η τριήμερη κατάθεση του Κομουνιστή Νικήτα Σαμαρτζή στη Χωροφυλακή της Κορίνθου το 1945.
Ο Σαμαρτζής δικάστηκε και καταδικάστηκε σε Θάνατο και εκτελέστηκε στο Ναύπλιο στις 18 Φεβρουαρίου 1948 μαζί με άλλα «10 στελέχη» του ΚΚΕ .Μαζί του εκτελέστηκε και ο έτερος σφάχτης του Φενεού, Βλάσης Οικονομόπουλος.
Τα όσα κατέθεσε ο Σαμαρτζής στο πλαίσιο της πολιτικής του Κόμματος μετά τη Βάρκιζα για ανάληψη ευθυνών απαντούν σε όλους τους αριστερούς ρουφιάνους που αναζητούν «αποδείξεις» και στους αλητήριους που έμαθαν ότι από το βάραθρο έβγαλαν τα πτώματα ….Γερμανών. Ο Σαμαρτζής ομολόγησε 260 εκτελέσεις στο βάραθρο , και τόσους "αναγνωρίσιμους" έβγαλε το συνεργείο των ιατροδικαστών. (258).Αλλά οι εκτελέσεις ήταν πολύ περισσότερες.
Η κατάθεση του Σαμαρτζή άρχισε στις 6 Μαρτίου 1945 και ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου.

«Κόρινθος 6-3-1945. Εξέταση μάρτυρος Σαμαρτζή Νικήτα του Ιωάννου. Νικήτας Σαμαρτζής του Ιωάννου ετών 33 Γεωργός, γεννήθηκα και κατοικώ εις χωρίον Καλύβια Κορινθίας, άγαμος, εγγράμματος, Έλλην και χριστιανός ορθόδοξος, Ορκίσθηκα επί του ιερού ευαγγελίου κατά τα άρθρα 121 και 124 της Ποινικής Οικονομίας.
Ερωτήθη δεόντως.

Απάντηση:

Ήμουν αγροφύλακας Κοινότητας Καλυβίων. Κατά το έτος 1943, ήλθαν οι πρώτοι αντάρτες στην περιοχή Φενεού. Με χρησιμοποίησαν για σύνδεσμο με το στρατηγείο της οργανώσεως που ευρίσκετο στο Μάζι Καλαβρύτων και για άλλες δουλειές. Κατευθύνσεις έπαιρνα από την οργάνωση Καλυβίων του ΚΚΕ την οποίαν αποτελούσαν ο Δημ. Δαμεσούκος, Αντ. Αλωνιστιώτης και Όθων Οικονομόπουλος.
Κατά τον Δεκέμβριο του 1943 φέρανε στα Καλύβια 14 Ιταλούς, τους οποίους εγώ, ο Βλάσιος Οικονομόπουλος, ο Σωτήριος Αλωνιστιώτης, ο υπεύθυνος Αθαν. Οικονομόπουλος και τέσσερεις αντάρτες, Βασίλης Παπακυριάκου, κάτοικος Βασιλικού, Παναγιώτης Χαράλαμπος Τρομάρας κ.λ.π. μεταφέραμε εις θέση Κοκουβούνι Β.Δ. Χωρίου Καλυβίων ένθα και τους εκτέλεσαν οι Τρομάρας και λοιποί αντάρτες, δι όπλων εις θέση Ζαρούχλας Διάσελο.

Τον Απρίλιο 1944 από το στρατόπεδο μονής Αγίου Γεωργίου μετεφέρθησαν από τον στρατοπεδάρχη, 1. Κρητικό ή Χατιώγην ή Γεώργιο Πισογιαννάκην 2. Σερμπέτη ή Γλυκό εκ Στομίου 3. Βλάσιο Οικονομόπουλο και 4. Εμένα 13 κρατούμενοι, εκ των οποίων γνώρισα τους ιατρό Β. Γεωργόπουλο εκ Δούσιας και ιερέα Ασπροκάμπου και εξετελέσθησαν δι όπλου υπό του Σερμπέτη και Πισογιαννάκη. Εμείς οι άλλοι παρέστημεν ως βοηθοί με το πιστόλι χωρίς να εκτελέσω μεν.
Στο στρατόπεδο της μονής ήσαν κατά καιρούς, 1.Κρητικός ή Πισογιαννάκης εκ Χανίων Κρήτης, στρατοπεδάρχης 2. Κωνσταντίνος Σερμπέτης ή Γλυκός εκ Στομίου 3. Ιωάννης Φραγκοράφτης Κανελλόπουλος από το Ζευγολατιό Βραχατίου 4. Νικόλαος Δασκαλόπουλος από Κακούρι Τριπόλεως 5. Βλάσιος Πρόβος από το Μούλκι Κιάτου 6. Θύμιος Γκιόκας από το Κριεκούκιον 7. Κεραυνός ή Αντώνιος Τομαράς από Λιόπεσι 8. Σίμος από το Λουτράκι Άπαντες ούτοι ελάμβαναν μέρος στις εκτελέσεις, Επίσης στο στρατόπεδο προσελήφθη και εγώ,

Διά να συλληφθή ένας οιοσδήποτε έπρεπε να αποφασίσει το κομμουνιστικόν Γραφείον εκάστου χωρίου. Διά τα άτομα της κοινότητος του οι αποτελούντες το κομματικόν γραφείον είτε Κ.Κ.Ε. είτε Ε.Α.Μ. Συνεκέντρωναν τα στοιχεία και τα έδιδον εις τον γραμματέα της Αχτίδος.
Εν περιπτώσει διαφωνίας ο γραμματεύς έδιδε την φήφον. Τας γενικάς κατευθύνσεις των συλλήψεων και εκτελέσεων είχε δώσει αφ' ενός η Π.Ε.Ε.Α. ήτις έλεγε ότι πρέπει κάθε αντιδραστικός να εξοντώνεται και μάλιστα όλος ο συγγενικός κύκλος και μέχρις εβδόμης γενεάς. Όλοι οι συλληφθέντες υποχρεούντο να υπογράψουν.
Από τα σπίτια που έπαιρναν πράγματα ή από καταστήματα, όπως από το παντοπωλείο του Γεωργίου από τη Γκούρα, που τον σκότωσαν, τα έπαιρναν εν γνώσει του αρχηγείου που αποτελούσαν οι προαναφερθέντες ΒΑΖΑΙΟΣ και λοιποί κι οι επιτήδειοι τα μοιραζόντουσαν μεταξύ τους,
Όπως ο Τόμπρος, Κίτσος, Βουρκάνης από τα Μαζεΐκα, τα καλύτερα και τα λοιπά έδινα σε μερικούς από τους κατοίκους και κείνα που πάλι έμεναν έλεγαν ότι τα έδιναν στους πυροπαθείς άλλων χωριών.
Για τις συλλήψεις και εκτελέσεις των κατοίκων χωρίων Καλυβίων, υπεύθυνοι είναι οι αποτελούντες το Κομ. Γραφείο που υπόγραψαν: 1. Δεδεμούκας του Αντωνίου 2. Αντώνιος Αλώνιστιώτης 3. Σωτήριος Κασαλμάς 4. Ευάγγελος Οικονομόπουλος 5. Αθανάσιος Καπίνης και άλλοι, που δεν τους γνωρίζω.
Από το χωρίον Γκούρα Σταυρόπουλος ή Μουσουλίνης και άλλοι που δεν γνωρίζω.
Επίσης δεν ξέρω ποιοι είναι οι άλλοι των άλλων χωριών γιατί εγώ έλειπα προηγουμένως έξη χρόνια στο ιπποδρόμιο του Φαλήρου που εργαζόμουν.
Στο στρατόπεδο Μονής Αγίου Γεωργίου έφερναν κρατούμενους από διάφορες περιοχές και τους συνόδευαν οι αποτελούντες την ΟΠΛΑ διαφόρων περιοχών.
Από το στρατόπεδο τους περνάμε λίγους - λίγους και τους εκτελούσαμε σε διάφορες περιοχές του δασώδους της πέριξ της Μονής και σε μια τρύπα πολύ βαθιά που αν ρίξεις μια πέτρα θα μετρήσεις το 16 για να ακούσεις το χτύπο στο υπέδαφος που θα φτάσει.
Την τρύπα αυτή τη βρήκα εγώ κατ' εντολή του Κρητικού ή Πισογιαννάκη όστις δε ξέρω από που το έμαθε ότι υπήρχε τέτοια τρύπα.
Κατά τον Μάιο 1944 πήγαν 9 κρατούμενους αγνώστους και τους οδήγησαν δια μέσου του χωρίου Γκούρα εις Μακριά Λάκα της Ζήρειας και τους εκτέλεσαν με τη βοήθεια του Νικολάου Σταυροπούλου ή Μουσουλίνη από τη Γκούρα.

Στην τρύπα που ανέφερα που βρίσκεται στη θέση Κακόβουνι - Ντουρντουβάνα εκτελέσαμε 260 και κατά την εξής σειράν:
17 κατοίκους Νεμέας, τους πήγαμε εγώ, ο Βλάσης Οικονομόπουλος, ο Σερμπέτης,
ο Κρητικός, ο Δασκαλόπουλος, ο Γιάννης Φραγκορράφτης, ο Βλάσης Πρόβος και ο Καραπάνος από τη Νεμέα και ο Μωριάς με έξη αντάρτες που έστειλε το σύνταγμα Βαζαίου, για να λάβει μέρος στις εκτελέσεις. Αφού ξεκουραστήκαμε είπαμε στους κρατούμενους ότι τους πάμε για την Ταξιαρχία στα Μαζέικα, ο Καραπάνος με τον Κρητικό και τον Μωριά πήγαν στη τρύπα. Εκεί οδηγούντο δύο - δύο δήθεν για ανάκριση και χωρίς να αντιλαμβάνονται οι άλλοι, τους εκτελούσαν οι Μωρίας Κρητικός Καραπάνος κατά τον εξής τρόπο: Τους γδύναμε τελείως και με το μαχαίρι τους έκοβαν το λάρυγγα και τους έριχναν μέσα στην τρύπα.
Τα ρούχα που παίρνανε τα πήγαιναν στην περιφερειακή Επιτροπή που ήταν στο Μπούζι και έπειτα στη Λαύκα και τα φορούσαν τα διάφορα μέλη της οργανώσεως. Τότε εγώ δεν έλαβα μέρος στην εκτέλεση.
Την άλλη μέρα πήραμε άλλους τριάντα από το στρατόπεδο μεταξύ των οποίων και ο Αθανάσιος Ρεκουνιώτης και η Ελένη Καραλή από τα Καλύβια.
Φύγαμε στις 4 το πρωί και με δεμένα τα χέρια τους με σχοινιά τους πήγαμε στην ίδια τρύπα. Εκτελέστηκαν κατά τον ίδιο τρόπο από τους ίδιους.
Εγώ δεν εκτέλεσα και αυτή τη φορά.
Έπειτα από 3-4 μέρες πήραμε από το στρατόπεδο μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι από το Βαλτέτσι Τριπόλεως και τους οποίους έστειλε στο στρατόπεδο το Σύνταγμα του Βαζαίου και τους πήγαμε στην τρύπα με δεμένα τα χέρια.
Εκεί τη προτροπή του Μωργιά και με πιστόλι στα χέρια με ανάγκασαν κι έσφαξα κι εγώ. Κατά την εκτέλεση παρίστατο και ο Βλάσης Οικονομόπουλος, αλλά και αυτός δεν έσφαξε, μόνον πήρε τα ρούχα των εκτελεσθέντων, που του έδωσε ο Πισογιαννάκης.
Έπειτα από 7-8 μέρες πήραμε από το στρατόπεδο άλλους 35-37 δεν θυμάμαι ακριβώς, μεταξύ των οποίων ήσαν ο Βλάσης Ρομπόκος γιατρός Γκούρας, Γεώργιος Γεωργίου.
Κι αυτούς τους πήγαμε δεμένους. Τότε έκλεισε η ομάδα του Μωριά και την εκτέλεση με μαχαίρι την έκαναν ο Θύμιος Γιόκας, Σερμπέτης ή Γλυκός, ο Βλάσης Πρόβος, Νικόλαος Δασκαλόπουλος από Κακούρι, Βλάσης Οικονομόπουλος και εγώ.
Έπειτα από αρκετές μέρες και μάλιστα κατά μήνα Ιούλιο 1944 μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο και εκτελέστηκαν στην τρύπα 48 που οι περισσότεροι ήσαν από το Φενεό, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Χαρλαύτης και οι δύο υιοί του Αργύρης και Γιάννης. Επίσης o Κωνσταντίνος Δάρης και ο υιός του, ο Φαρμακοποιός Νίκος Λαδάς, Νίκος Μητρόπουλος, η Αθανασία Μπαλή, Παπα-Παναγής Χαρλαύτης κάτοικοι Γκούρας, το ζεύγος Τσεκρέκη, Δημ. Ψαχούλιας ή Βολιαρίτης από το Μεσινό, ο Παπαγιωργόπουλος και ο υιός του Γιάννης Τσούλης, o Κολοβός και η κόρη του από τα Καλύβια, Γρηγόρης Καπέλος κι ο αδερφός του ο Δάσκαλος, Ηλίας Σταματόπουλος κάτοικοι Φονιά, Κατσαούνης από Γκιόζα, Φεντσής, Σωτήρης Κακκαβάς από τη Σιβίστα κλπ που δεν θυμάμαι.
Αυτών των 48 η εκτέλεση γινόταν με τον εξής τρόπο, Έλεγαν στον καθένα να πέσει κάτω κι αν αρνιόταν τον κτυπούσαν με γλωσσίδι καμπάνας.
Τους χτυπούσε ο Σίμος πίσω στο κεφάλι κι όταν έπεφταν κάτω τους έσφαζαν.
Την άλλη μέρα πήρανε άλλους 37-38 αν θυμάμαι ακριβώς. Τότε δεν ήρθε ο Σίμος αλλά ο Πισογιαννάκης.
Οι 38 ήσαν από τη Νεμέα, τους έφερε ο Θύμιος με τον Απόστολο Καραΐσκο και άλλους που δεν τους γνωρίζω στο στρατόπεδο και αυτούς εκτελέσαμε με τον ίδιο τρόπο, πρώτα τους χτυπούσαμε με το γλωσσίδι κι έπειτα τους σφάζαμε με μαχαίρι.
Λόγω επιδρομής των Γερμανών τους υπόλοιπους της μονής, κρατούμενους τους μεταφέραμε στο χωριό Κα ..... ύργου Πατρών και εκείθεν πάλι στη μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού και τους άφησαν ελεύθερους.
Μεταξύ αυτών και οι αδελφοί Χησόπουλοι από τη Σιβίστα.
Επίσης στην τρύπα εκτελέστηκαν 17 γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των οποίων και η οικογένεια Ανάμαη από πέντε άτομα από την Ακράτα. Επίσης εκτελέστηκε κοντά στη μονή η Βασιλική Ανδ. Κάππου από τα Καλύβια.
Την έκθεση για τη σύλληψη της την έστειλε το στρατόπεδο επειδή μάλωνε μαζί της, για κάποια μάντρα, ο Παναγιώτης Μπρέκας από τα Καλύβια, τη συνέλαβε μαζί με τον Κωνσταντίνο Σερμπέτη. Έπιασαν και το γιο της το Χρήστο 20 χρ. Όπως μου είπε ο Σερμπέτης την εκτέλεσε το ίδιο το παιδί της με μαχαίρι και την έθαψε στη θέση Αρσένη - Βρύση, γιατί αυτή είχε κρεμάσει τον άντρα της.
Στις ανακρίσεις που έγιναν στο μοναστήρι Αγίου Γεωργίου για τους κάτοικος του Φενεού παρίστατο και ανέκρινε: 1. Όθων Τζανέλος 2. Ο εαυτός μου 3. Ο Δήμος ή Τάκης Αναγνωστόπουλος 4. Αποστόλης Καραΐσκος κάτοικος Ηρακλείου 5. Θύμιος ή Γκιόκας από το Κριεκούκι 6. Κώστας Σερμπέτης 7. Σίμος 8. Κρητικός Πισογιαννάκης 9. Στέλιος από την Κρήτη 10. Μιχάκης.
Για τη σύλληψη των κατοίκων αυτών τα κομ. Γραφεία των χωριών έδιναν στον Όθωνα Τζανέλο κατάσταση να συλληφθούν. Τους απέδιδαν κατηγόριες ότι συνεργαζόταν με τα Τάγματα Ασφαλείας. Για τη σύλληψη του οιουδήποτε έπρεπε να αποφασίσει το κομ. Γραφείο του χωριού του. Οι αποτελούντες το γραφείο το κομματικό συγκέντρωναν τα στοιχεία και τα έδιναν στο Γραμματέα της Αχτίδας. Σε περίπτωση διαφωνίας ο Γραμματέας έδινε τις γενικές κατευθύνσεις των συλλήψεων και εκτελέσεων.

Είχε δώσει εντολή η ΠΕΕΑ που έλεγε κάθε αντιδραστικός έπρεπε να εξοντώνεται και μάλιστα όλος ο οικογενειακός κύκλος και μέχρι εβδόμης γενεάς.

Αφ ετέρου το αρχηγείο του 6ου Συντάγματος ήταν στη Γκιόζα εκπροσωπούμενο από το Βαζαίο , το Νικήτα ή Λέκκα, τον Πελοπίδα, τον Μενέλαο, το γιατρό Κόλλια, το δάσκαλο Πούλο και το Γεώργιο Τσαούση διοικητή της ΟΠΛΑ.

Το Κόμμα είχε ως αντιπρόσωπο το Γραμματέα του Πελοποννησιακού Γραφείου Στάθη ή Τριαντάφυλλο, (Ζέγκο Βαγγέλη από Θεσσαλία), που παρέμενε στα Καλύβια στο σπίτι της Βενετσιάνας Καψομαλούκη και έλεγχε όλη τη περιφέρεια Κορινθίας.
Στο σπίτι του έπαιρναν αποφάσεις με τους, 1. Αποστόλη Καραΐσκο από Ηράκλειο Νεμέας ή Ρούμελη επικεφαλής των συνοδευόμενων από την περιοχή Αργολίδας Νεμέας, 2. Μιχάλη δικαστής και ανακριτής 3. Τάκη επίσης ανακριτή 4. Όθωνα Τζανέλο από Γκούρα 5. Δήμο Αναγνωστόπουλο 6. Θύμιο - Ψευδώνυμο και 7. Λέκκα Νικήτα όστις έλεγε στους κρατούμενους να ειδοποιήσουν τους δικούς τους που είναι στην αστυνομία ή στα τα να φύγουν και να πάνε στο αντάρτικο.
Αυτοί αποφάσιζαν για συλλήψεις και εκτελέσεις.
Ο στρατοπεδάρχης μου έλεγε ότι οδηγίες παίρνει από το Στάθη και το Νικήτα ή Λέκκα για τις εκτελέσεις και ο μεν Στάθης έδινε οδηγίες ο δε Λέκκας ως εκπρόσωπος του Συντάγματος.
Οι δύο αυτοί συνενοούντο και εγίνοντο οι εκτελέσεις.
Η Επιτροπή που έκανε τις ανακρίσεις μέσα σε ένα κελί του μοναστηριού και που ήμουν κι εγώ παρών υποχρέωνε όλους να υπογράψουν μια κατάθεση ότι συνεργαζόσαν με τα Τάγματα Ασφαλείας.
Αν δεν ήθελε κανείς να υπογράψει με ραβδιά τον χτυπούσαν μέχρι να δεχτεί. Εγώ είδα να χτυπάνε για να υπογράψουν τον Παναγ. Παπαγεωργίου από την Γκούρα, τον Αθανάσιο Μπαλή, το γιο του Χαρλαύτη από Γκούρα, το Λιάτση από το Στενό και άλλους.
Στα Καλύβια συνελήφθησαν η Μάρθα Καμπέρου από τον Μπρέκα Παν. τον Ευαγ. Οικονομόπουλο τον Χαρ. Κουσούρα και την οδήγησαν στο στρατόπεδο όπου την εκτέλεσε ο Κεραυνός - Αντώνιος Τομαράς από το Λιόπεσι, Σερμπέτης και Βλάσης Πρόβος.

Στο εξωκλήσι της μονής του Αγίου Γεωργίου ή Καμπέρου συνελήφθη κι εκτελέστηκε επειδή ο γιος της Φώτης δραπέτευσε κατά την εκτέλεση των έξη από το Διακοφτό και τον Πειραιά που έλαβα μέρος κι εγώ.
Αυτοί εκτελέστηκαν με μαχαίρι.
Σχέσεις με το στρατοπεδάρχη είχαμε ο Θεόδωρος Οικονομόπουλος Γιώργης Φάμας και Γιώργης Λουκόπουλος.

Για τους 40 αστυφύλακες που έπιασαν στο Δερβένι γνωρίζω τα εξής. Τους οδήγησαν στο χωριό Φονιά τους αφαίρεσαν τα ρούχα και τα παπούτσια όπου έλαβα κι εγώ μέρος με το Κίτσο ή Βουρτσάη από τα Μαζεΐκα.
Μετά το γδύσιμο με υποχρέωσαν να ζητήσω ρούχα από τους χωρικούς παλιά.
Τα ρούχα των αστυφυλάκων τα φόρεσαν οι αντάρτες του 6ου Συντάγματος που βρισκόταν στο Φονιά. Από το Φονιά τους οδήγησαν στο χωριό Λυκούργια χωρίς να ξέρω που τους εκτέλεσαν.
Τους 38 που λέω παραπάνω ότι εκτελέστηκαν στην τρύπα έγινε το εξής:
Ένα Σάββατο φύγαμε από τα Καλύβια με το Βλάση Οικονομόπουλο και το Χαράλαμπο Κουρούσια κάτοικο Καλυβίων και πήγαμε στο μοναστήρι, περί την 3η νυκτερινή.
Στην εκτέλεση ήρθε και ο Κουρούσιας για ενίσχυση της φρουράς των κρατουμένων.
Όταν ήρθε στρατοπεδάρχης ο Σπάρτακος από το Ζευγολατιό Βραχατίου δεν έγιναν εκτελέσεις. Έχω ακούσει από αντάρτες του αρχηγείου ότι πάνω από το χωριό Γκιόζα μέσα σε μια τρύπα έχουν εκτελέσει οι αντάρτες του 6ου Συντάγματος, πάνω από χίλιους αντιδραστικούς.
Οι Βουρτσάης και Τόμπρος έχουν λεηλατήσει με διαταγή πολλά καταστήματα και ιδιαίτερα της Νεμέας.
Στην ΟΠΛΑ ήσαν: 1. Βαγγέλης Οικονομόπουλος από τα Καλύβια 2. Νίκος Σταυρόπουλος ή Μουσουλίνη από 3. Γιώργος Κοτσελάς κάτοικος Γκούρας 4. Γιώργος Κουραμπέλης 5. Πάνος Μπρέκας 6. Γιάννης Βυζάς 7. Σωτ. Αλωνιστιώτης 8. Χαράλαμπος Κουρούσης 9. Αλέξ. Γούρμος 10. Σωτ. Κασαλμάς από Καλύβια 11. Βασίλης Κασαλμάς 12. Παν. Ξιάγκος από Φονιά 13. Θεόδ. Οικονομόπουλος από Σιβίστα 14. Θεοφ. Πίκουλας από Φονιά.

Απ' αυτούς ο Νίκος Σταυρόπουλος γνωρίζω ότι έχει σφάξει. Ο Γιώργης Κοτελάς έφερνε πάντα κρατούμενους από τη Γκούρα, ο Κώστας Μπαρμπόπουλος από το Φονιά στο μοναστήρι.
Με τον Ηλία Σταματόπουλο κοιμηθήκαμε μαζί στο μοναστήρι και μου είπε ότι οι αδελφοί Δημήτρης και Γρηγόρης Καπέλος ήταν αντιδραστικοί και ότι είχαν γραφείο αντιδραστικό και ότι σκέφτονταν να πάνε στο αντάρτικο για να καμουφλαριστούν, γι αυτό και πρέπει να συλληφθούν και εκτελεστούν.
Τα στοιχεία αυτά τα έδωσε στο κομματικό Γραφείο του Φονιά.
Με το προσωπικό του στρατοπέδου συνδεόταν με τον Κρητικό, ο Πισογιαννάκης, ο Γιάννης Βιζάς, ο Βασ. Βαρελάς, ο Παν. Μπρέκας, ο Παν. Οικονομόπουλος, ο Δημ. Γούρμος, ο Αντών. Αλωνιστιώτης, Δημ. Α. Δεμετούκας, η οικογένεια Χασαλά κι ο Γιώργης Τσελώνης.

Η Βενετσιάνα Καψιμαλάκου έβαζε σπιγκουνιές και την άκουσαν να καταφέρεται κατά της Ελένης Καραλή και κόρης και να λέει στο Καραΐσκο ή Θύμιο και Στάθη: Τι φιλάτε αυτά τα καθάρματα; Επίσης είχαν σχέσεις με το στρατόπεδο οι οικογένειες Ψαχούλια Γεωρ. Θυγατέρα Αναστ. Ζάγκου Αγγελική και Αρετή.

Το κομ. Γραφείο Καλυβίων την τελευταία επιδρομή των Γερμανών είχε αποφασίσει να συλληφθούν οι Δημ. Γούρμος και Αθαν. Οικονομόπουλος. Ο Βασ. Κατσηρμάς πήρε μια μέρα τη κόρη του Χαρ. Κολοβού που μετά εκτελέστηκε και της είπε, Ασπασία να πάμε μαζί το φαγητό στο μοναστήρι κι όταν μετά από συνεννόηση με το Στρατοπεδάρχη ο Κασαλμάς την έπιασαν και τη σκότωσαν.
Μια μέρα ήρθε στο στρατόπεδο ο Όθωνας Τζανέλος, ο Νίκος Σταυρόπουλος, ο Γιώργης ο Κατσελάς, ο Γιάννης Λύρας του Ανασ. συζήτησαν με το στρατοπεδάρχη κι έφυγαν
Μετά 2-3 μέρες έφερε ο Κοτσελάς τους συλληφθέντες της Γκούρας.

Τα κειμήλια της ... μονής Αγίου Γεργίου Φενεού μάζεψαν να τα φυλάξουν οι μοναχοί και τα έκρυψαν στο καταφύγια της Μονής. Ο στρατοπεδάρχης Σίμος τα ανακάλυψε και τα πήρε για να ενισχύσει τα οικονομικά του κόμματος. Από τους καλόγηρους της μονής έσφαξαν το μοναχό Αρσένιο διότι έδειξε κάποιο ταγάρι με γράμμα στους κατοίκους του Στενού.

Τον πήραν με άλλους έξη καλογήρους και τους έσφαξαν στην τρύπα. Συνεργοί στη σφαγή των καλογήρων ήσαν και κάτοικοι των Καλυβίων για να αρπάξουν την περιουσία της μονής

Για τους Άγγλους που βρισκόσαν στην περιοχή μου είπε ο Θύμιος ή Γκιόκας από το Κριεκούκι, το επάγγελμα σοφέρ, ότι εκτελέστηκαν από αντάρτες στα Τρόπαια της Γορτυνίας. Τους συλληφθέντες και εκτελεσθέντες της Γκούρας έφερε στο μοναστήρι ο Γιώρ. Κοτσελάς με δυο άλλους και τους παρέδωσε στο στρατοπεδάρχη Σίμο και βοηθό Πισογιαννάκη.

Ο Γ. Κοτσελάς παρέδωσε κι ένα φάκελο για τους κατηγορούμενους στον στρατοπεδάρχη.

Τον ιερέα της Γκούρας Παπα-Χαρλαύτη τον εκτέλεσε στην τρύπα ο Κ. Σερμπέτης ή Γλυκός και μάλιστα τον χτύπησε με μαχαίρι διότι εκστόμισε μια κατάρα και συνέχεια τον χτυπούσε με το μαχαίρι έως ότου τον αποτελείωσε.

Στο στρατόπεδο έρχοσαν και ο Αντ. Κολοκούρης του Γεωργ. και Κ. Λύρας ή Καραμήτρος.
Γι αυτά που λέει ο Γιάννης Κωστέας ή Γιαννίδης εναντίον μου ότι εγώ με ομάδα πήγα και τον βρήκα στην περιοχή Πελλήνης και του ζήτησα να μου δώσει άνδρες του και πήγα στο Κιάτο και συλλάβαμε τα τρία αδέρφια Γεώργιο, Δημήτριο και Αχιλλέα Χαρλαύτη από τη Γκούρα και τους εκτελέσαμε ανάμεσα στο Παναρίτι και Μάρκασι δεν ξέρω τίποτε, ούτε πήγα ποτέ στην Πελλήνη ή Κιάτο.
Άλλο τι δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω.

Τω ανεγνώσθη και βεβαιωθείσα υπογράφεται.
Ο Εξετασθείς
Οι μάρτυρες
Ο Μοίραρχος Αθ. Δρούγκας
Κόρινθος 9 Μαρτίου 1945

6 σχόλια:

  1. Ηταν οι "δωσιλογοι" που το "τιμημενο" κομμα του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ,ειπε να απαλλαξει τη χωρα απο την παρουσια τους!!! Και εδω μεσα ενα ΚΑΘΑΡΜΑ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΡΟΣΦΑΓΕΩΝ ,χωρις αιδω μας κανει τον τιμητη των παντων!
    Αυτους νομιμοποιησε το 74' ο ψευτοεθναρχης,χωρις καν να τους ζητησει να αναγνωρισουν τα απεχθη τους εγκληματα,τις σφαγες των Ελληνων απο τους ΑΙΜΟΔΙΨΕΙΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ του Ελας,διοτι προειχε η...εθνικη συμφιλιωση βεβαιως βεβαιως!
    Καποτε πρεπει να γινει ενας χωρος οπου θα υπαρχουν τα ονοματα των δολοφονηθεντων και να προβαλλονται τα εγκληματα του κομμουνισμου στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε Χατζάρα, εμάς μας πήρε λίγα λεπτά να τη διαβάσουμε την κατάθεση. Των χωροφυλάκων γιατί τους πήρε 3 μέρες για να την πάρουν; Φαίνεται ήταν σκληρό καρύδι ο εν λόγω κομμουνιστής...

    Με τόση "περιποίηση" και τόση λακέρδα που θα 'φαγε όμως, τελικά ομολόγησε όλα τα "εγκλήματα" του ΚΚΕ... Να 'σαι καλά Χατζάρα, με έκανες και γέλασα πάλι με τα έγκυρα στοιχεία σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους πηρε 3 μερες γιατι το κουμμουνι μπουκωνε ρεγγα και λακερδα μαζι και πνιγοτανε απ το αλατι ρε ....πονηρε.
      Μεχρι οι χωροφυλακες να του φερουνε νερο να και περναγε η μερα.
      Το κουμμουνι ηξερε οτι θα το καθαρισουν και "ελουγνε" πραμα για να παει χορτατος.
      Και ντυμενος.
      Γκεκε οβριομαλακα;

      Διαγραφή
  3. Τιμημένο; γ@μημ€νο.

    Κ.Κ.€. - Α.€.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγα μην ηταν σκληρο καρυδι ο εν λογω κομμουνιστης.
    Δεν μπορω να το αποδειξω αλλα το ποιον των περισσοτερων ηταν τετοιο που θα εβαζα στοιχημα οτι κελαιδησε αμεσως και ουτε λακερδα θα χρειαστηκε ουτε τιποτα.
    Εγω προσωπικα την θεωρω αξιοπιστη την καταθεση συν τοις αλλοις και γιατι το θλιβερο μοντους οπεραντι των κατσαπλιαδων εκει στην Πελοπονησο ταιριαζει απολυτα με διηγησεις που εχω ακουσει απο την μανα μου που ηταν παιδι τοτε σε χωριο της Στερεας καθως και διηγησεις αλλων μεγαλυτερων συγχωριανων της που ειχαν ζησει τοτε τις καταστασεις.
    Διηγησεις που ακουσα σε ανυποπτες στιγμες απο ανθρωπους που δεν ηταν ιδιαιτερα φανατικοι ουτε κομμουνιστες ουτε ταγματασφαλιτες και γι αυτο τις θεωρω αξιοπιστες.
    Κατι που βρηκα κοινο και στην καταθεση του εν λογω κατσαπλια και σε πραγματα που εχω ακουσει οπως ειπα ειναι οτι περα απο τα πολιτικα υπηρξε γενικα τοτε πολυ ρουφιανια και παλιανθρωπισμος που και οι μεν και οι δε και κυριως οι κομμουνιστες την εκμεταλλευτηκαν δεοντως.
    Οπως λεει και ο παραπανω κατσαπλιας ο καταλογος ας πουμε των "αντιδραστικων" που επρεπε να συλληφθουν φτιαχνοτν αρχικα απο καποιο τοπικο συμβουλιο κομμουνιστων του καθε χωριου και μετα δινοταν η τελικη εγκριση απο τα ανωτερα αςπουμε στελεχη και στο τελος ανελαμβαναν οι Οπλατζηδες να κανουν τις εκτελεσεις.
    Αυτοι στις μικρες τοπικες κοινωνιες ηταν που εκαναν ολο το κακο.
    Γιατι βρηκαν την ευκαιρια να λυσουν τις προσωπικες τους διαφορες που ειχαν με αλλους ανθρωπους.
    Η ζηλεια ο Φθονος και η προσωπικη αντιζηλια ηταν το πραγματικο τους κινητρο.
    Εαν π.χ υπηρχαν δυο ξυλουργοι σε ενα χωριο και ο ενας επειδη ηταν καλυτερος στην δουλεια του επαιρνε τις περισσοτερες δουλειες ο αλλος οταν πηγαν οι κομμουνιστες πηγαινε καιι τον κατηγγειλε οτι δηθεν ηταν συνεργατης των Τ.Α κλπ.
    Η αν ειχε κτηματικες διαφορες με καποιον η ακομη και ερωτικη αντιζηλια.
    Σε καποιον βαθμο αυτο γινοταν και αντιστροφα.
    Καποιος εθνικοφρων ας πουμε πηγαινε και καρφωνε καποιον μετριοπαθη η καλοβολο ανθρωπο οτι ηταν κομμουνιστης στον στρατο και τον επιαναν.
    Αλλα πρωταθλητες σε αυτο ηταν τα κομμουνια.
    Εκμεταλλευτηκαν στο επακρο την ανθρωπινη μικροτητα και εσφαξαν εκατονταδες η χιλιαδες ανθρωπους που δεν ηταν ουτε συνεργατες των γερμανων ουτε τιποτα.
    Απλως επειδη τους υπεδεικνυαν καποιοι ρουφιανοι στα τοπικα συμβουλια των χωριων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' αρέσει που είσαι και ακριβοδίκαιος... Κάνανε και οι μεν, κάνανε και οι δε, αλλά τα περισσότερα τα κάνανε οι κομμουνιστές!

      Και πως εξηγείται ρε Αριστείδη ότι οι κομμουνιστές είχαν περισσότερους νεκρούς; Φαίνεται δεν το δουλεύανε καλά το κονσερβοκούτι.. Τι πρωτόγονοι που ήταν όμως, άκου κονσερβοκούτια...

      Διαγραφή